ayrcnsbbix57bacdf38df27Το 67% των Ευρωπαίων, πιστεύει ότι η Ε.Ε, πρέπει να κάνει περισσότερα απ’ όσα κάνει σήμερα για να προστατέψει το περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Το 52%, πιστεύει ότι οι σημερινές πολιτικές σε αυτό τον τομέα, δεν είναι αποτελεσματικές.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 65%, ενώ στην Κύπρο φτάνει το 82%.

“Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) και “για αυτό τον λόγο είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο έργο μας και στη δημιουργία νέων πολιτικών και προτάσεων για την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μετά τη Σύνοδο στο Παρίσι και την ιστορική σημασία της, έχουν τεθεί πολλοί φιλόδοξοι στόχοι”, πρόσθεσε.

Η ΕΕ για το περιβάλλον

-Το Δίκτυο Natura 2000, αφορά 6.000 προστατευόμενες περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της ξηράς επιφάνειας της ΕΕ. Είναι το μεγαλύτερο στο είδος του δίκτυο στον κόσμο και παρέχει καθοριστική προστασία στα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

-Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν τη χρήση των κοινών και ρυπογόνων πλαστικών σακουλών.

-Επίσης, η ΕΕ εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ).Το σύστημα αυτό θεσπίστηκε το 2005 με στόχο να ενθαρρυνθεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τρόπο οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό και θέτει περιορισμούς στις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι αεροπορικές εταιρείες.

-Το ΕΚ και το Συμβούλιο, έφτασαν πρόσφατα σε συμφωνία για τη νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του αέρα.

-Το ΕΚ συνέστησε ειδική επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει το σκάνδαλο τη VW για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων.

-Οι ευρωβουλευτές , υιοθέτησαν νέους κανόνες προκειμένου να γίνει πιο απλή η επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης για τις οικιακές συσκευές.

-Τα μέλη του ΕΚ εργάζονται πάνω στους νέους κανόνες που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία κυκλικής οικονομίας.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Follow us