Το καλοκαιρινό «τραγούδι» των αρσενικών τζιτζικιών προσελκύει τα θηλυκά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Όχι μόνο. Κι άλλα είδη εντόμων παρασύρονται από το κάλεσμα των τζιτζικιών, συχνά με θανατηφόρα έκβαση.

0,,18981035_303,00

Για κάποια είδη εντόμων το καλοκαιρινό «ερωτικό κάλεσμα» των αρσενικών τζιτζικιών μοιάζει σαν… σαγηνευτική μουσική που τα συνεπαίρνει. Ο ήχος των τζιτζικιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους δεν προσελκύει μόνο τα θηλυκά τζιτζίκια αλλά και άλλα είδη εντόμων, όπως αρσενικές και θηλυκές σαρκοβόρες μύγες.

Αυτό το παράξενο «τραγούδι» των τζιτζικιών αποβαίνει όμως συχνά θανατηφόρο, ακόμη και για τα ίδια τα τζιτζίκια. Για παράδειγμα οι θηλυκές μύγες αφήνουν τα αυγά τους πάνω στο σώμα των αρσενικών τζιτζικιών, με αποτέλεσμα όταν αυτά εκκολαφθούν να μετατρέπονται σε μικρά σκουλήκια, τα οποία στη συνέχεια καταβροχθίζουν σιγά σιγά το ίδιο το τζιτζίκι. Τα τζιτζίκια με το τραγούδι τους δεν προσελύουν μόνο μύγες αλλά και παρασιτικούς οργανισμούς που επίσης… ψάχνουν «ταίρι» για να ζευγαρώσουν. Αυτά τα στοιχεία που αφορούν την αναπαραγωγική συμπεριφορά εντόμων και παρασίτων προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Εντομολογίας (ESA).

Eπικοινωνία μέσω των αισθήσεων

H αίσθηση της ακοής επιτελεί τελικά πολλές και σημαντικές λειτουργίες στα έντομα, ακόμη και σε είδη παρασίτων H αίσθηση της ακοής επιτελεί τελικά πολλές και σημαντικές λειτουργίες στα έντομα, ακόμη και σε είδη παρασίτων

Σύμφωνα με την έρευνα τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω, όχι μόνο της όσφρησης, αλλά και της ακοής. Μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο, εάν π.χ. οι αρσενικές σαρκοβόρες μύγες χρησιμοποιούσαν και την ακοή ως μέσω επικοινωνίας, αναφέρει ο εντομολόγος Μπράιαν Στάκι στην εφημερίδα «Journal of Insect Science». Από την άλλη πλευρά πιο γνωστή ήταν η ικανότητα πολλών εντόμων και παρασίτων να αναζητούν «συντρόφους» χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους, ειδικότερα τους οσφρητικούς αισθητήρες. Λίγα όμως ήταν γνωστά για την ικανότητά τους να προσεγγίζουν το επίδοξο «ταίρι» τους εξ ακοής.

Τα ερευνητικά πειράματα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το «τραγούδι» των τζιτζικιών σε άλλα έντομα και παράσιτα διεξήχθησαν σε πεδινές περιοχές του Κολοράντο από το 2011 έως το 2013. Ο αμερικανός εντομολόγος Μπράιαν Στάκι τοποθέτησε σε τρία μέρη ξύλινα κουτιά με ειδικά ενσωματωμένα ηχεία, τα οποία μιμούνταν τον ήχο των τζιτζικιών. Ένα τέταρτο των εντόμων που προσέγγισαν τα ηχεία ήταν αρσενικές σαρκοβόρες μύγες, ενώ τα τρία τέταρτα θηλυκές.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η περίεργη αυτή έρευνα ήταν πάντως ενδιαφέρον, τουλάχιστον αναφορικά με τη μελέτη της λειτουργίας της ακοής στα έντομα. «Η ακοή επιτελεί τελικά πολλές λειτουργίες στα έντομα», εξηγεί ο εντομολόγος από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Δεν συμβάλλει μόνο στο να επικοινωνούν με άλλα έντομα καθώς πετούν αλλά ακόμη και στο… ζευγάρωμά τους, ακόμη κι αν αυτό έχει επικίνδυνες παρενέργειες όπως π.χ. τον θάνατο κάποιων τζιτζικιών.

DW, dpa / Μαριάμ Μιχαλέου

Follow us