1Μια συνταγή για ένα υπέροχο μουσακά λαχανικών, χωρίς κιμά, με μπεσαμέλ με κρέμα γιαουρτιού. Ένα υπέροχο φαγητό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με τη φανταστική γεύση του.
Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
  • 4-5 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε φέτες κατά μήκος
  • 4 πατάτες κομμένες σε φέτες βρασμένες ή τηγανισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένα στη μέση
  • 2 μεγάλες ώριμες, σφιχτές ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 12 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 4 κ.σ. φρυγανιά για πασπάλισμα του ταψιού
  • λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
  • Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού-φέτας:
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα ζεστό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. θρυμματισμένη φέτα
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  1. Για τα λαχανικά: Κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1/2 εκ. Τοποθετείτε σε σειρές τα λαχανικά σε λαδωμένο ταψί (του φούρνου). Με ένα πινέλο τα αλείφετε με ελαιόλαδο, τα αλατίζετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λ μέχρι να μαλακώσουν. Κόβετε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζετε ή τις βράζετε ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν και τις κόβετε σε φέτες.
  2. Κόβετε σε φέτες τα μανιτάρια. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και μόλις κάψει καλά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τα σκόρδα και τα σοτάρετε για 1 λ ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, πετάτε τα σκόρδα και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώνει.
  3. Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού φέτας: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και το λιώνετε. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά για 2 περίπου λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και λίγο λίγο ρίχνετε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς. Το ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας με πολύ γρήγορες κινήσεις. Τέλος, προσθέτετε τη φέτα, το μισό τριμμένο κεφαλοτύρι [1/4 φλ.] και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Για τη συναρμολόγηση: Λαδώνετε ένα βαθύ ταψί, το πασπαλίζετε με τη τριμμένη φρυγανιά και στρώνετε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Κάθε στρώση λαχανικών πασπαλίζετε με λίγο από το 1 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι. Απλώνετε τέλος τα μανιτάρια και τα καλύπτετε σε μια τελευταία στρώση με τις φέτες ντομάτας. Τις αλατίζετε ελαφρώς και τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι.
  6. Απλώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ, τη στρώνετε καλά στην επιφάνεια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Sintayes.gr
Follow us