Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Ανοίγει η συζήτηση για νομιμοποίηση της θεραπευτικής χρήσης κάνναβης στην Ελλάδα

580x326xcannabis_1.jpg.pagespeed.ic.S_BcGTs2jI«Χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες που παρελθόντος και με έμφαση την ποιότητα ζωής των ασθενών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη διερεύνηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο ρόλος της επιστημονικής ομάδας θα είναι συμβουλευτικός, στην κατεύθυνση να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ιατρική χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας «έχουν ως στόχο την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας σχετικά με τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, τη μελέτη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου καθώς και τη διατύπωση και τεκμηρίωση προτάσεων σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιατρική χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή».

Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και πρόεδρος τουΕθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κατερίνα Αντωνίου και μέλη της είναι Πανεπιστημιακοί, Ψυχίατροι, επιστημονικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Δικαιοσύνης, νομικοί, μέλη του συλλόγου ασθενών και προϊστάμενοι των Διευθύνσεων των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης.

Η Ομάδα Εργασίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα παραδώσει την πρότασή της στον υπουργό Υγείας μέχρι της 30 Οκτωβρίου 2016.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «είναι πολιτική προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών επιστημονικά αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών, καθώς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στο ζήτημα της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας εργασίας είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και η διαμόρφωση υλοποιήσιμων προτάσεων».

55f1af74ed6d51549d7d4b31853fd65a_L

Σε ποιές περιπτώσεις θα μπορούσαν ίσως τα κανναβινοειδή να ανακουφίσουν προβλήματα υγείας ασθενών;

Σε πρόσφατες μελέτες και την τελευταία ιατρική βιβλιογραφία, αναφέρεται ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία συμπτωμάτων αρκετών ασθενειών, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες με απόλυτα ασφαλή αποτελέσματα. Παρ’όλα αυτά έχει αναφερθεί ικανοποιητική ανταπόκριση ασθενών σε περιπτώσεις μη-σκόπιμης απώλειας βάρους και απώλειας της όρεξης από χημειοθεραπείες. Άλλα σχετικά καλώς επιβεβαιωμένα στοιχεία κάνουν λόγο για θεραπεία της σπαστικότητας σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση,του πόνου και ειδικότερα του νευρογενούς πόνου,των κινητικών δυσκολιών και του γλαυκώματος.

Προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου,των ημικρανιών,της ινομυαλγίας και σχετικών παθήσεων. Η ιατρική χρήση της κάνναβης επίσης φαίνεται ότι θεραπεύει συγκεκριμένα συμπτώματα παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, παρουσιάζοντας αντισπασμωδική και μυοχαλαρωτική δράση, ενώ επίσης αυξάνει την όρεξη σε αυτούς τους ασθενείς.

Σε πολλά εργαστήρια σε όλον τον κόσμο γίνονται εντατικές έρευνες για να παραχθούν φάρμακα με βάση τα συστατικά της κάνναβης, που όμως δεν θα έχουν ψυχοτρόπες επιδράσεις, θα μένουν δηλαδή μακριά από την περιοχή του εγκεφάλου και θα δρουν μόνο στον περιφερειακό υποδοχέα στον οποίο δείχνουν προτίμηση τα μη ψυχοτρόπα ανάλογα (δηλαδή τα τροποποιημένα από τους ερευνητές κανναβινομιμητικά μόρια) παρουσιάζοντας υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση.

Το πρώτο τέτοιο παρασκεύασμα ενάντια στον πόνο και στο στρες ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου του 2005 στο περιοδικό «Nature» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ενώ άλλα φάρμακα για την επιληψία και την πολλαπλή σκλήρυνση ενδεχομένως να ακολουθήσουν, καθώς γίνονται εκτεταμένες μελέτες πάνω σ’αυτές τις ασθένειες. Τον Μάρτιο του 2014 η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ εγκρίνει τη μελέτη για την ιατρική μαριχουάνα,σημαίνοντας έτσι μια ιστορική αλλαγή στην Ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ.

«Αλλο για θεραπευτικούς, άλλο για ψυχαγωγικούς σκοπούς»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαράλαμπος Πουλόπουλος, δήλωσε πριν από περίπου ένα μήνα για το θέμα της θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης, σε συνέντευξή του στην Huffington Post:

«Όπως χρησιμοποιείται η μορφίνη για ιατρικούς λόγους, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η κάνναβη. Άλλωστε η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ή με συνθετική τετραϋδροκανναβινόλη χρησιμοποιούνται σε ορισμένα φάρμακα. Η χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους μπορεί να εφαρμοστεί από κάποιες κατηγορίες ασθενών, με ιατρική παρακολούθηση».

Ο κ.Πουλόπουλος, στην ίδια συνέντευξη διαχώρισε εντελώς την ιατρική χρήση της κάνναβης από την λεγόμενη «ψυχαγωγική», καθώς είναι πολλοί αυτοί που συγχέουν αυτά τα δύο – εντελώς διαφορετικά – πράγματα:

«Δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η χρήση της (κάνναβης) για ψυχαγωγικούς λόγους. Γιατί θα βάλουμε άλλη μία επιβλαβή ουσία στον κατάλογο των επιβλαβών ουσιών (σ.σ μαζί με το αλκοόλ και το τσιγάρο). Και η ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της διάδοσης της και σε περισσότερα προβλήματα στον πληθυσμό.», τόνισε ο κ.Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Γιάννα Σουλάκη

liberal.gr
Follow us
Similar posts
  • Eργόσημο : Τα πο... Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1/1/2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης σαν «μισθωτοί» και θα πρέπει να [...]
  • Η υπερθέρμανση τ... Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αναμένει ρεκόρ συγκομιδής φέτος, η καλλιέργεια καφέ, όπως και σε 70 άλλες χώρες παραγωγής, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση από τη ΜΚΟ Ινστιτούτο Κλίματος με βάση το Σίδνεϋ, από το 2050, οι περιοχές καλλιέργειας καφέ θα έχουν μειωθεί [...]
  • Πώς η θερμοκρασί... του Μπαρτσώκα Νικόλαου, Γεωπόνος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Καθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της ελιάς είναι η θερμοκρασία στην οποία έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ελιά δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία κατώτερη των -12°C, χρειάζεται όμως μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να γίνει διαφοροποίηση των οφθαλμών της και να παράγει καρπούς. Η αδυναμία της να καρποφορήσει στις [...]
  • Ελληνική επανάστ... Στην Ελλάδα –και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο- ιστορία γράφουν συχνά οι παρέες. Οι φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος και καταφέρνουν να προχωρήσουν ένα, δύο, τρία βήματα ή και χιλιόμετρα μακρύτερα. Το απόλυτα αληθινό αυτό σενάριο αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από την πορεία της Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο, [...]
  • «Διαβάστηκε» το ... Για πρώτη φορά Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του Τζίνγκο μπιλόμπα, του δέντρου από το οποίο προέρχεται το γνωστό βότανο που είναι πλέον πολύ δημοφιλές διεθνώς (και στην Ελλάδα) για τις τονωτικές και άλλες ιδιότητές του. Το Τζίνγκο θεωρείται «ζωντανό απολίθωμα», καθώς η εμφάνιση και η εσωτερική δομή του έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τα 270 [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish