vithos-thalassas-ine-ligotero-gnostos-seliniako-edafosΜε ευκαιρία τη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, οι ειδικοί επισημαίνουν με ελαφρά απογοήτευση, πως η μορφολογία του βυθού της θάλασσας είναι λιγότερο ή ελάχιστα γνωστή, σε αντίθεση με το έδαφος της σελήνης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, στις μέρες μας λιγότερο από το 10% της μορφολογίας του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 200 μέτρων βάθους, είναι γνωστή, τη στιγμή που, σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους του πλανήτη καλύπτονται από νερό.

«Είναι λίγο παράδοξο να μην ξέρουμε πώς είναι διαμορφωμένος ο βυθός του ωκεανού σήμερα», αναφέρει η Φρανσουάζ Γκαΐλ, Γαλλίδα ερευνήτρια, μέλος της πλατφόρμας Ωκεανός και Κλίμα, μιας συμμαχίας μη κυβερνητικών και επιστημονικών οργανώσεων που προασπίζει τις προκλήσεις των ωκεανών έναντι των πολιτικών.

Το θέμα της ανάγκης για μια καλύτερη γνωριμία των ανθρώπων με τους ωκεανούς θα είναι φέτος στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανού, που διοργανώνεται από την σχετική πλατφόρμα και την UNESCO.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2001, θα μπορούσε να χαρτογραφείται το σύνολο του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 500 μέτρων βάθους, με ένα πλοίο επί 200 χρόνια.

«Με 40 πλοία, αυτό θα έπαιρνε πέντε χρόνια!», δήλωσε με ενθουσιασμό ο γεωφυσικός Ουόλτερ Σμιτ της Αμερικανικής Γεωφυσικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εκτιμώντας το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης σε 2 ή 3 δισεκατομμύρια δολάρια. «Μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά είναι λιγότερο από το ποσό που προβλέπεται να δαπανήσει η NASA για την μελλοντική εξερευνητική αποστολή της Europa, τον μυστηριώδη δορυφόρο του Δία», εκτίμησε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εκτός από τη συλλογή χρήσιμων στοιχείων που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, η καλύτερη εξερεύνηση των ωκεανών, βοηθά στην ανάκτηση πληροφοριών που έχουν να κάνουν με ατυχήματα που κατέληξαν στο βυθό, όπως για παράδειγμα, η αναζήτηση του μαύρου κουτιού από ένα αεροπλάνο που συνετρίβη και κομμάτια του, ενδεχομένως βρέθηκαν στο βυθό.

Μια καλύτερη γνώση του βυθού, μας επιτρέπει επίσης να μάθουμε περισσότερα για τους θαλάσσιους πόρους που είναι διαθέσιμοι στην προοπτική της εκμετάλλευσης ή της προστασίας τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών έχει σύνθημα «Υγιείς Ωκεανοί, Υγιής Πλανήτης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow us