Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Βιο-συνεταιρισμός πρότυπο στην Κρήτη

minoiki_gi

Με βιολογικές καλλιέργειες υποτροπικών φυτών απαντούν κόντρα στην κρίση πολλοί νέοι στην Κρήτη με σπουδές, πτυχία και διπλώματα! Η αλόη, οι φραγκοσυκιές, το αβοκάντο και αρωματικά φυτά είναι δημοφιλείς καλλιέργειες με μέλλον στο νησί και που συνεχώς «μαγνητίζουν» νέους καλλιεργητές σε συνέχεια των παραδοσιακών καλλιεργειών του ελαιολάδου και των σταφυλιών.

Από όλη την Κρήτη 117 καλλιεργητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι με σπουδές, εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, υγειονομικοί, γεωπόνοι, μουσικοί κ.ά. που καλλιεργούν αλόη, φραγκόσυκα, αρωματικά φυτά, ίδρυσαν τον δικό τους παγκρήτιο συνεταιρισμό με την ονομασία «Μινωική Γη», ενώ σε Ρέθυμνο και Λασίθι λειτουργούν άλλοι δύο τοπικοί συνεταιρισμοί-ομάδες παραγωγών με τις επωνυμίες «Κέδρος» και «Κρήσσα Γη», αντίστοιχα, με λιγότερα μέλη, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου.

Τα μέλη των συνεταιρισμών είναι άνθρωποι που στράφηκαν με αγάπη και μεράκι στη φύση και βρήκαν διέξοδο στο αδιέξοδο με τις εναλλακτικές καλλιέργειες. «Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργητών μελών μας είναι νέοι με μεράκι και αγάπη στη φύση που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στη δύσκολη συγκυρία», δηλώνουν στο «Εθνος» οι καλλιεργητές, πρόεδροι των συνεταιρισμών, Μανόλης Χαλαμπαλάκης, Νίκος Βαβουράκης και Στάθης Κορνάρος.

Ο μεγαλύτερος

Ο παγκρήτιος συνεταιρισμός «Μινωική Γη», που εδρεύει στο Ηράκλειο, είναι ο μεγαλύτερος στο νησί και χαρακτηρίζεται πρότυπο, καθώς στον 1,5 χρόνο της λειτουργίας του έχει κάνει «θαύματα» στον τομέα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, προώθησης και εμπορίας των προϊόντων, οι δε παραγωγοί-μέλη του έχουν καθημερινά τη συνδρομή και τη στήριξη των γεωπόνων του συνεταιρισμού και του προεδρείου του συνεταιρισμού. Τα 117 μέλη του συνεταιρισμού από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι έκαναν πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει» και λειτουργούν ως ομάδα παραγωγών.

Τα φραγκόσυκα, η αλόη και τα άλλα προϊόντα προωθούνται νωπά στις αγορές, ενώ ο συνεταιρισμός μέσω πιστοποιημένων συνεργατών παρασκευάζει πέντε είδη μαρμελάδας, δύο είδη σάλτσας, παγωτό σορμπέ, υπάρχει παραγωγή αποστάγματος σναπ και αιθέριου ελαίου από κουκούτσια φραγκόσυκου, ενώ σύντομα θα υπάρξει παραγωγή χυμών και καλλυντικών.

Μάλιστα πρόσφατα έγινε ειδική εκδήλωση-παρουσίαση σε ανθρώπους του τουρισμού για να μπουν τα προϊόντα στα 5στερα ξενοδοχεία, ώστε να γίνει στην πράξη η διασύνδεση-αλληλοϋποστήριξη του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.

Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να αποκτήσει δική του μεταποιητική μονάδα και να λειτουργήσει δικά του καταστήματα για την πώληση των προϊόντων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και ηλεκτρονικές παραγγελίες με αποστολές σε όλο τον κόσμο. Ο συνεταιρισμός έχει επίσης αναθέσει να γίνει μελέτη για την παραγωγή ζωοτροφών από φύλλα του φραγκόσυκου και από αρωματικά φυτά, την παραγωγή βιολογικής ενυδατικής και αντιρυτιδικής κρέμας από την αλόη, το φραγκόσυκο και από αρωματικά φυτά.

Κρητική «τεκίλα»
Πέρα όμως από τα νωπά, τα τυποποιημένα προϊόντα αλλά και τις κρέμες, στις προθέσεις του συνεταιρισμού είναι να παραχθεί κρητικό οινοπνευματώδες ποτό, η κρητική «τεκίλα», όπως λέει το μέλος του προεδρείου του συνεταιρισμού Γιώργος Σπυρόπουλος. Το ποτό, προσθέτει, μπορεί να παραχθεί σε απόσταξη του καρπού του φραγκόσυκου.

«Ολοι οι συνάδελφοι-μέλη του συνεταιρισμού μας κόντρα στην κρίση δίνουμε απάντηση», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Μινωική Γη», Μανόλης Χαλαμπαλάκης, ο οποίος έχει σπουδάσει Πληροφορική και καλλιεργεί αλόη και φραγκόσυκα. Ο ίδιος νιώθει υπερήφανος για τη θετική πορεία του παγκρήτιου συνεταιρισμού που, όπως λέει, είναι αποτέλεσμα του καλού κλίματος, της σωστής οργάνωσης αλλά και της συνεργασίας, στήριξης και αλληλεγγύης των μελών. «Χαίρομαι που ο συνεταιρισμός, τα μέλη μας είναι παράδειγμα προς μίμηση και συνεχώς αναπτύσσονται οι καλλιέργειες από νέους», αναφέρει ο κ. Χαλαμπαλάκης. Τα προϊόντα του συνεταιρισμού, πρόσθεσε, είναι ό,τι εκλεκτό υπάρχει, ο δε διατροφολόγος-μέλος του συνεταιρισμού, Χάρης Χαρωνίτης, επεσήμανε ότι τα εκλεκτά βιολογικά προϊόντα του συνεταιρισμού έχουν υψηλές διατροφικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι καλλιεργητές της νέας εποχής
«Λόγω κρίσης η δουλειά στον χώρο της ψυχαγωγίας έχει πολύ περιοριστεί, δεν έχω σταθερή δουλειά και έχω στραφεί στη φύση στην καλλιέργεια της γης» δηλώνει η μουσικός Μαρία Αμοναχάκη, που έχει πτυχίο ΤΕΙ και καλλιεργεί με τον αδερφό της τέσσερα στρέμματα αλόης στο χωριό Αϊτάνια Ηρακλείου.

Οπως λένε στο «Εθνος», «διέξοδο στο αδιέξοδο» της κρίσης βρίσκουν στη γη με την καλλιέργεια αλόης ο διατροφολόγος Χάρις Χαρωνίτης από το Ρέθυμνο, ο ηλεκτρολόγος Σήφης Αλιμπάρτης από τα Χανιά, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σπυρόπουλος από το Ηράκλειο, ο νέος αγρότης Γιώργος Χρηστάκης από το Κυπαρίσσι Ηρακλείου που παράλληλα με την αλόη καλλιεργεί φραγκόσυκα και ο Μανόλης Χαρούλης που διατηρεί στο χωριό Εξω Λακώνια Λασιθίου εργαστήριο μετάλλου, ενώ παράλληλα καλλιεργεί φραγκοσυκιές και χαρουπιές.

Ολοι τους θεωρούνται στις περιοχές τους ως πρωτοπόροι στις νέες καλλιέργειες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Οι καλλιέργειες, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, «αποδίδουν, αρκεί όποιος θελήσει να ασχοληθεί να έχει μεράκι, αγάπη στη φύση, υπομονή και να λειτουργεί οργανωμένα και συλλογικά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνεταιρισμού «Μινωική Γη», η ετήσια απολαβή ανά στρέμμα καλλιέργειας φραγκόσυκου είναι έως δύο χιλιάδες ευρώ, ενώ για την αλόη είναι άνω των 4.000 ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα 117 μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν πάνω από 650 στρέμματα φραγκόσυκου και 150 στρέμματα αλόης.

Πρωτοπόρος
Οι τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων έχουν μέλλον στην Κρήτη, δηλώνει στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής-ερευνητής δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπύρος Λιονάκης, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτοπόρους στο νησί στις πειραματικές καλλιέργειες τροπικών και υποτροπικών προϊόντων.

Ο ίδιος καλλιεργεί στα Χανιά αβοκάντο, φραγκόσυκα, μάνγκο, λίντσι, δεσπολιές, ροδιές κ.ά., ενώ λόγω της μεγάλης επιστημονικής του εμπειρίας παράσχει τεχνική βοήθεια στους τρεις συνεταιρισμούς σε πολλές άλλες ομάδες παραγωγών αλλά και σε μεμονωμένους παραγωγούς εντός και εκτός Κρήτης. «Είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον ότι όλο και περισσότεροι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων» δηλώνει ο κ. Λιονάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλες καλλιέργειες στην Κρήτη αναπτύσσονται στο αβοκάντο (6.000 στρέμματα στην Κρήτη), στο φραγκόσυκο (1.100 στρέμματα στην Κρήτη), μπανάνες, μάνγκο, ροδιές, λίντσι, τσεριμόγια, μπεκάν, δεσπολιές, γκότσι μπέρι, ενώ άλλες καλλιέργειες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Επίσης με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων αναπτύσσονται και άλλες καλλιέργειες στην Κρήτη σε ενδημικά-αρωματικά φυτά όπως κρητικό δίκταμο (έρωντας), μαλοτήρα (τσάι βουνού), φασκόμηλο, μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη, αρισμαρί, αγκινάρες, σταμναγκάθι κ.ά.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Follow us
Similar posts
  • Πώς να αντιμετωπ... Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. Τα αγριόχορτα [...]
  • Παραγωγική μετάβ... Η παραγωγική μετάβαση στη γη, ως διαδικασία ήπιας επαναπροσέγγισης της φυσικής μας βάσης και επαναπροσανατολισμού του καταναλωτή σε φυσικό ον άνθρωπο, αυτή νομίζω πρέπει να είναι η διατύπωση και όχι η “παραγωγική ανακατάληψη της υπαίθρου” που εμπεριέχει και υποννοεί ίσως βία αλλά δεν αναφέρει σαφώς το επίπεδο μηδέν που είναι η γη, ίσως επειδή ως [...]
  • Η υπερθέρμανση τ... Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αναμένει ρεκόρ συγκομιδής φέτος, η καλλιέργεια καφέ, όπως και σε 70 άλλες χώρες παραγωγής, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση από τη ΜΚΟ Ινστιτούτο Κλίματος με βάση το Σίδνεϋ, από το 2050, οι περιοχές καλλιέργειας καφέ θα έχουν μειωθεί [...]
  • Πώς η θερμοκρασί... του Μπαρτσώκα Νικόλαου, Γεωπόνος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Καθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της ελιάς είναι η θερμοκρασία στην οποία έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ελιά δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία κατώτερη των -12°C, χρειάζεται όμως μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να γίνει διαφοροποίηση των οφθαλμών της και να παράγει καρπούς. Η αδυναμία της να καρποφορήσει στις [...]
  • Ελληνική επανάστ... Στην Ελλάδα –και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο- ιστορία γράφουν συχνά οι παρέες. Οι φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος και καταφέρνουν να προχωρήσουν ένα, δύο, τρία βήματα ή και χιλιόμετρα μακρύτερα. Το απόλυτα αληθινό αυτό σενάριο αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από την πορεία της Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο, [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish