Κάθε άνοιξη, εκατομμύρια Τρυγόνια ταξιδεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη με σκοπό να ζευγαρώσουν. Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες λαθροθήρες στήνουν τα παράνομα πόστα τους στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς και Αντιπάξους, στους Οθωνούς και τα περιμένουν. Κάθε άνοιξη, υπάρχει μια «σύγκρουση» στην ύπαιθρο.

23-660x330Το ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια» ρίχνει μια εις βάθος αλλά και χιουμοριστική ματιά στην επί δεκαετιών αποδεκτή «παράδοση» της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά. Γνωρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης και μιλάει στον λαθροθήρα, στον κυνηγό που έγινε οικολόγος, στη γυναίκα που αναγκάζεται να στηρίξει μια παράδοση με την οποία διαφωνεί, αλλά και στους επιστήμονες που παρατηρούν και μελετούν τα πουλιά κατά τη μετανάστευση.

Το ντοκιμαντέρ μιλά μέσα από την καρδιά των τοπικών κοινωνιών. Δίνει φωνή στους ανθρώπους που έχουν σιωπήσει μπροστά στην πλήρως κοινωνικά νομιμοποιημένη αυτή δραστηριότητα. Η ταινία θέλει να προκαλέσει γόνιμες συζητήσεις για το πώς τελικά θα σταματήσει η εκτός ελέγχου λαθροθηρία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας «Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά» που υλοποιούν οι Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+, καθώς είναι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (παράνομο εμπόριο και αιχμαλωσία πουλιών).

Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία:
Λώρα Μαραγκουδάκη
Διεύθυνση Παραγωγής:
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Κινηματογράφηση:
Kώστας Φουρκιώτης, Σίμος Μπατζάκης, Νίκος Τζαφερίδης
Μοντάζ: Νίκος Τζαφερίδης
Mastering & Color:
Βαγγέλης Κασαπάκης
Μουσική παραγωγή:
Δημήτρης Σμαΐλης

Follow us