Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Ισραήλ: Βιοαέριο σε χωριά από μια μικρή συσκευή που εφηύρε Παλαιστίνιος

606x340_318101Αυτό το εβραϊκό χωριό δεν απέχει πολύ από την Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη. Γύρω του, το μόνο που υπάρχει είναι η έρημος. Οι κάτοικοι δεν έχουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα και η μόνη πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος.

Και όσον αφορά το αέριο, όλα προέρχονται από ένα πρόσφατα εγκατεστημένο λευκό κουτί. Παράγει βιοαέριο. Δεν είναι μια καινούργια διαδικασία, αλλά είναι η πρώτη φορά που παράγεται από μια τόσο απλή και φτηνή συσκευή.

Μια αγρότισσα μας εξηγεί πώς λειτουργεί:

«Αυτός ο κάδος περιέχει περιττώματα ζώων. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να προσθέσω νερό και να τα ανακατέψω καλά. Ρίχνουμε το μίγμα στη μηχανή και ανακατεύουμε για να φτάσει στον πάτο».

Από αυτή την οργανική ένωση, η μηχανή παράγει αέριο που μπορεί να τροφοδοτήσει ένα κουζινάκι για δύο ώρες την ημέρα. Πριν εγκατασταθεί η μηχανή, οι χωρικοί μαγείρευαν το φαγητό τους με καυσόξυλα.

Η αγρότισσα τονίζει: «Όταν μαγειρεύαμε προηγούμενα, έβγαινε πολύς καπνός. Μύριζε άσχημα και υπήρχε πιθανός κίνδυνος, γιατί όταν έβρεχε, έπρεπε να ανάψουμε τις φωτιές μέσα στο σπίτι. Χρειαζόταν πολύς χρόνος για να μαγειρέψουμε. Τώρα έχουμε φλόγα, όποτε θέλουμε, απλά το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια μικρή σπίθα».

Η μηχανή σχεδιάστηκε από τον παλαιστίνιο μηχανικό, Αμέρ Ραμπάγια, ο οποίος αυτή τη στιγμή εγκαθιστά το σύστημα σε πολλά απομονωμένα χωριά της Δυτικής Όχθης:

«Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα είδος στομάχου όπου να ρίχνουμε τα περιττώματα, ένα στομάχι που μοιάζει με το δικό μας. Μέσα υπάρχουν βακτήρια που τρώνε τα περιττώματα. Από αυτή τη διαδικασία παράγεται αέριο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι».

Το να δημιουργούμε αέριο από απόβλητα είναι πλέον κάτι συνηθισμένο, αλλά μέχρι σήμερα τα μηχανήματα ήταν μεγάλα και πολύ δύσκολο να τα φτιάξεις και να τα τροφοδοτήσεις. Αυτό το μηχάνημα έρχεται σε ένα μικρό κουτί και μπορείς να το συναρμολογήσεις στο σπίτι σου.

«Βρήκαμε έναν τρόπο να βάλουμε τεχνολογία βιοαερίου σε κάθε σπίτι. Σήμερα, έχουμε πλέον καταλάβει ότι τα περιττώματα των ζώων μπορεί να είναι μια πηγή ενέργειας και αυτό σίγουρα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν είναι ορατά τα κέρδη από τη χρήση βιοαερίου και αντιληφθούμε ότι τα περιττώματα δεν είναι για πέταμα, τότε όλα αλλάζουν» δήλωσε ο Ρον Γιαρίβ, διευθυντής πωλήσεων της Homebiogas.

Με κόστος λίγο πάνω από τα 500 Ευρώ αυτές οι συσκευές βιοαερίου λειτουργούν ήδη σε 100 σπίτια στο Ισραήλ. Ένα από αυτά ανήκει στην Καρίν και στον Όμερ που είναι χορτοφάγοι.

Καθώς το ζευγάρι τρώει μόνο λαχανικά καθημερινά, παράγουν πολλά κιλά απόβλητα, από τα κατάλοιπά τους. Αυτά είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για βιοαέριο. Αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι το άλλο προϊόν που παράγει η μηχανή: δηλαδή λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας. Οι αγρότες αυτοί πλέον είναι αυτάρκεις, χάρις σ’ αυτό το κουτί.

«Είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος. Ένα κλειστό κύκλωμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σημαίνει ότι μια σειρά από εργασίες που κανείς δεν θέλει να κάνει, γίνονται. Δηλαδή το καθάρισμα των σκουπιδοτενεκέδων και ο διαχωρισμός σκουπιδιών. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα αυτά πλέον. Το ίδιο ισχύει και με το λίπασμα. Ήταν πανάκριβο και έπρεπε κάποιος να το φέρει μέχρι εδώ. Τώρα είναι διαθέσιμο για μας. Είναι πολύ ικανοποιητικό το αίσθημα, γιατί σου δίνει τη χαρά ότι βοηθάς τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος» τόνισε ο Ομέρ.

Η ισραηλινή startup που ανακάλυψε το κουτί ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για να βρει κεφάλαια, ώστε να προωθήσει την εφεύρεσή της σε όλο τον κόσμο. Οι κατασκευαστές της ελπίζουν ότι οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα.

http://gr.euronews.com

Follow us
Similar posts
  • Οι κλιματικά ευά... Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκπρόσωποι από τα 47 πιο ευάλωτα κράτη στην κλιματική αλλαγή συμφώνησαν να μεταβούν πλήρως στην πράσινη ενέργεια μεταξύ 2030 και 2050. Μετά από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, οι χώρες αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια μέχρι το 2020, μέσω συστηματικών περικοπών των εκπομπών άνθρακα [...]
  • Τα αιολικά πάρκα... Την αμφιλεγόμενη έρευνα αντικρούουν περιβαλλοντικές ΜΚΟ Οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα μπορούν να υποφέρουν από στρες και κακή ποιότητα ύπνου, ως αποτέλεσμα του θορύβου που παράγεται, ισχυρίζεται νέα έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακάλυψε μία «σαφή σύνδεση» μεταξύ του θορύβου που εκπέμπεται [...]
  • Κρητικός εφευρέτ... Πρόκειται για τον 50χρονο «πολυμήχανο» ερασιτέχνη ερευνητή Μιχάλη Καλογεράκη, ένθερμο οπαδό της πράσινης ενέργειας, ο οποίος έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου τη δική του «ΔΕΗ», το δικό του παρασκευαστήριο καυσίμου, αλλά και τους δικούς του αυτοσχέδιους… αντιδραστήρες, όπου προχωρεί σε διάσπαση υδρογόνου και οξυγόνου. Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, έχει καταφέρει [...]
  • Αποθήκευση ηλιακ... Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Μάσνταρ στο Αμπού Ντάμπι ανέπτυξε τεχνολογία που χρησιμοποιεί την άμμο για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας. Η τεχνολογία, με την ονομασία Sandstock, έδειξε μετά από δύο γύρους δοκιμών ότι μπορεί να μειώσει το κόστος μετατροπής της ηλιακής θερμότητας σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια, και μάλιστα όλο το εικοσιτετράωρο, [...]
  • Αυτά τα φυτά φορ... Βαρκελώνη, Ισπανία Η Arkyne Technologies, εταιρεία start-up με βάση τη Βαρκελώνη, δημιούργησε μια καινοτόμο συσκευή, η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου και τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, για την παραγωγή καθαρής, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Bioo Lite είναι μια εφεύρεση που μετατρέπει τα φυτά σε πηγές καθαρής, ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Με την τοποθέτηση ενός [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish