Οφέλη της πράσινης ζωής

extra_68998_festival-perivallontos-oikologiko-parko-psyxikou
1.Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου (ο άνθρωπος δεν γίνεται παθητικός, αντιθέτως του δίνεται η ευκαιρία εξερεύνησης της φύσης).
2.Απεξάρτηση από το αυτοκίνητο (η πεζοπορία στη φύση, το περπάτημα στα πάρκα της πόλης και η μετακίνηση με ποδήλατο).
3.Σύνδεση με τον κόσμο της φύσης (η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση και η εγκατάσταση του στα αστικά κέντρα προκάλεσε περιβαλλοντική κρίση και πτώση της ποιότητας ζωής).
4.Προσωπική ανάπτυξη (οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα οικολογικά ζητήματα συνήθως αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη οπτική των όσων συμβαίνουν στον περίγυρο τους, αλλά και στον κόσμο. Διακρίνονται από τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων δεν τους κουράζει, αλλά τους κάνει να αισθάνονται πιο δημιουργικοί).
5.Κοινωνική ενεργοποίηση (η οικολογία έχει ως στόχο να φτάσει ο άνθρωπός στην αυτοπραγμάτωση. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη φύση είναι πιο παραγωγικοί, γενναιόδωροι και έτοιμοι να δεχτούν το διαφορετικό. Είναι έτοιμοι να πάρουν τις πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία).
6.Yπέρβαση (απώτερος στόχος της οικολογίας είναι η απόκτηση μιας συλλογικής ταυτότητας, η αίσθηση ότι δεν ανήκουμε μόνο στον εαυτό μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα).
7.Απομάκρυνση από τον καταναλωτισμό (η οικολογία αντιτίθεται σε ένα μοντέλο ζωής όπου τα υλικά αγαθά έχουν πρωτεύοντα ρόλο και υποστηρίζει ότι τα χρήματα πρέπει να δαπανώνται για την απόκτηση εμπειριών που διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου).
8.Ευκολία στη λήψη αποφάσεων (οι οικολόγοι δεν αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε διαφορετικές  επιλογές, άλλα βασίζονται στις αξίες του κινήματος που πρεσβεύουν για να κρίνουν τι είναι σωστό να πράξουν).
9.Υγιεινή διατροφή (η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών απαιτεί πολύ λιγότερο νερό, ενέργεια και χώρο από τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν είναι μόνο καλή για το περιβάλλον, αλλά και ένας βασικός τρόπος ενίσχυσης της υγείας μας).

agkalia_dendro 10.Ορθή μόνωση του σπιτιού (αποτελεί μια σημαντική λύση για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας, αφού όταν το σπίτι δεν είναι σωστά μονωμένο, τότε σε περιόδους ζέστης ή ψύχους, το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ για να. εξασφαλίσει μία ιδανική θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον)
11.Οικολογικά ρούχα (πρόκειται για ρούχα που είναι φτιαγμένα από φυσικές ίνες, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί με φυσικές, βιολογικές μεθόδους. Αν είναι φυτικής προέλευσης, όπως το βαμβάκι ή η κάνναβη, προέρχονται από μη μεταλλαγμένα φυτά, που η καλλιέργειά τους γίνεται χωρίς τη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων. Αν το υλικό είναι μαλλί, προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί με φυσικές, φυτικές, μη μεταλλαγμένες τροφές βιολογικής καλλιέργειας και διαβιούν σε ανοιχτούς ελεύθερους χώρους, απαλλαγμένα από περιοριστικό στρες. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τα υφάσματα, πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φυσικές και ασφαλείς).

Eπιμέλεια Πολύδωρα Άννα-Ελένη
με πηγές από www.flowmagazine.gr, www.iefimerida.gr

Follow us