Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Η Ιδιωτικοποίηση των Διατροφικών Πόρων Συνεχίζεται

Η Syngenta πατεντάρει ποικιλία πιπεριάς που προέρχεται από συμβατικές μεθόδους φυτικής βελτίωσης

img41783_10f2fcea1131a079e2a43cbb64db63cf
Ενώ το Ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει το να χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας για διαδικασίες σχετικές με την συμβατική καλλιέργεια , το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) εξακολουθεί να χορηγεί πατέντες σε φυτά, χαρακτηριστικά αυτών, σπόρους και καρπούς που προέρχονται από τέτοιες διαδικασίες. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 ενέκρινε πατέντα για πιπεριά χωρίς σπόρους της Syngenta (κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1). Με αυτόν τον τρόπο, το γραφείο εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του εξαρτάται από υπηρεσίες όπως η χορήγηση και εξέταση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

12«Βήμα προς βήμα, πατέντα με πατέντα, οι γίγαντες των σπόρων αναλαμβάνουν τον έλεγχο του καθημερινού διαιτολογίου μας. Στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και άδεια για να κόψεις μια πιπεριά σε κομμάτια” δηλώνει ο Christoph Then του συνασπισμού No Patents on Seeds! «Με τον ίδιο τρόπο που η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει δημιουργήσει βαθιές ανησυχίες, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των διατροφικών φυτών δημιουργεί παρόμοια προβλήματα και απαιτείται μια σαφής πολιτική απάντηση.»

Το Πελίτι ανησυχεί αφενός για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των διατροφικών πόρων και αφετέρου για τους ενδεχόμενους κινδύνους για μετάδοση της στειρότητας από την εξάπλωση της καλλιέργειας μιας στείρας πιπεριάς στο γεωργικό περιβάλλον.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιμένουν άλλο, διότι το EPO εξακολουθεί να χορηγεί όλο και περισσότερες πατέντες στην καθημερινή διατροφή μας. Πρέπει έτσι να ενεργοποιηθούν και στα δύο επίπεδα, του EPO και της EE… να σταματήσει η περαιτέρω χορήγηση πατεντών σε συμβατικές μεθόδους φυτικής βελτίωσης” ” λέει ο François Meienberg από τη οργάνωση “Διακήρυξη της Βέρνης”.

Το πρόσφατο κάλεσμα από τον διεθνή συνασπισμό No Patents on Seeds! για να σταματήσουν αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποστηρίζεται από εκατοντάδες οργανώσεις, σε όλη την Ευρώπη: από την Bionext (Κάτω Χώρες), την Berne Declaration (Ελβετία), το GeneWatch (Η.Β.), τη Greenpeace, την Misereor και No Patents on Life (Γερμανία), το Development Fund (Νορβηγία), το Red de Semillas (Ισπανία), Rete Semi Rurali (Ιταλία), το Reseau Semences Paysannes (Γαλλία), το BiotechWatch.gr και Πελίτι (Ελλάδα) και την Swissaid (Ελβετία). Όλες οι οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου ευρεσιτεχνίας ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα κατοχύρωσης πατεντών σε υλικό αναπαραγωγής, σε φυτά και ζώα και στα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.

Επικοινωνία σχετικά με το θέμα:

Αντικαταστήστε την παρένθεση(*) με @

Γερμανία: Christoph Then, Tel.: + 49 15154638040, info(*)no-patents-on-seeds.org

Ελβετία: François Meienberg, Erklärung von Bern, +41 (0) 44 277 70 04, food(*)evb.ch

Ελλάδα: Πελίτι: seedfestival(*)peliti.gr Βασίλης Γκισάκης, BiotechWatch.gr: info(*)biotechwatch.gr

Περισσότερες πληροφορίες:

Διεθνές κάλεσμα ενάντια στις πατέντες στους σπόρους: www.no-patents-on-seeds.org

Η σχετική πατέντα: www.keinpatent.de/uploads/media/EP2166833B1.pdf

Follow us
Similar posts
  • 17η Γιορτή Σπόρω... Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, Σάββατο 22 Απριλίου 2017 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΕΛΙΤΙ: Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 22 Απριλίου 2017. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική [...]
  • Η υπερθέρμανση τ... Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αναμένει ρεκόρ συγκομιδής φέτος, η καλλιέργεια καφέ, όπως και σε 70 άλλες χώρες παραγωγής, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση από τη ΜΚΟ Ινστιτούτο Κλίματος με βάση το Σίδνεϋ, από το 2050, οι περιοχές καλλιέργειας καφέ θα έχουν μειωθεί [...]
  • Πώς η θερμοκρασί... του Μπαρτσώκα Νικόλαου, Γεωπόνος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Καθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της ελιάς είναι η θερμοκρασία στην οποία έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ελιά δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία κατώτερη των -12°C, χρειάζεται όμως μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να γίνει διαφοροποίηση των οφθαλμών της και να παράγει καρπούς. Η αδυναμία της να καρποφορήσει στις [...]
  • Ελληνική επανάστ... Στην Ελλάδα –και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο- ιστορία γράφουν συχνά οι παρέες. Οι φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος και καταφέρνουν να προχωρήσουν ένα, δύο, τρία βήματα ή και χιλιόμετρα μακρύτερα. Το απόλυτα αληθινό αυτό σενάριο αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από την πορεία της Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο, [...]
  • «Διαβάστηκε» το ... Για πρώτη φορά Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του Τζίνγκο μπιλόμπα, του δέντρου από το οποίο προέρχεται το γνωστό βότανο που είναι πλέον πολύ δημοφιλές διεθνώς (και στην Ελλάδα) για τις τονωτικές και άλλες ιδιότητές του. Το Τζίνγκο θεωρείται «ζωντανό απολίθωμα», καθώς η εμφάνιση και η εσωτερική δομή του έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τα 270 [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish