1aAτου Γιώργου Ροδάκογλου
Πέντε απολιθωμένες τιτανοχελώνες που ζούσαν 2.5 εκατομμύρια χρόνια πριν,βρίσκονται στην παραλία του Μακρύγιαλου Πιερίας.

Μια από αυτές ξεθάφτηκε από την ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά ενώ για τη μεταφορά της έως το Δημαρχείο της περιοχής στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ψαράδες και χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων.

Η απολιθωμένη χελώνα βάρους οκτακοσίων κιλών και μήκους ενός μέτρου ήταν κολλημένη από άμμο. Η παρουσία της στο συγκεκριμένο σημείο ήταν γνωστή προ δεκαετίας ωστόσο καμία πρωτοβουλία δεν είχε αναληφθεί έως ότου η παρούσα Δημοτική Αρχή χρηματοδότησε την ανασκαφή ύψους περίπου 4.000 ευρώ.

1a Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Thousandnews.gr και αποτελούν υλικό του ερευνητή Νίκου Μπαχαρίδη, διακρίνεται καθαρά το περίγραμμα του χελωνίου και ορισμένα οστά.

Πιθανότατα σύμφωνα με την κυρία Τσουκαλά τα “δύο τρίτα” του ζώου διατηρούνται μέσα στο ίζημα κάνοντας το δείγμα αυτό ένα από τα πληρέστερα του ελληνικού χώρου. Όλα τα διαθέσιμα στρωματογαφικά δεδομένα επιτρέπουν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν τη γεωλογική ηλικία των δειγμάτων στα 2,5 έως 5 εκατομμύρια χρόνια.

Η παρουσία απολιθωμένων χελωνών στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου είναι γνωστή από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Τέτοιου είδους τιτανοχελώνες έχουν εντοπισθεί στην Επανομή στο Αγγελοχώρι και τη Νέα Καλλικράτεια.

Τα ζώα αυτά έσκαβαν λαγούμια στο έδαφος όπως και οι σημερινές γιγαντιαίες χελώνες στη Β. και της Κ. Αμερικής.

Οι χελώνες αυτές ανήκουν στο είδος Titanochelon bacharidisi και είναι αντιπρόσωποι ενός κλάδου με μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Το υλικό της Ελλάδας είναι ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα και πληρέστερα στην Ευρώπη

42
Η πρώτη ανακάλυψη έγινε από δεκαετίας από τους καθηγητές Γεώργιο Κουφό και Δημήτρη Κωστόπουλο του ΑΠΘ και μια ομάδα Γάλλων παλαιοντολόγων.

Τα επόμενα βήματα
«Καθώς το δείγμα ήταν σε πολύχρονη επαφή με το νερό θα πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει για το απαραίτητο διάστημα, πριν προχωρήσουμε στη συντήρησή του. Το δεύτερο βήμα αφορά την προετοιμασία για τη συντήρηση. Στο βήμα αυτό με 1-2 σύντομες επισκέψεις θα προστατέψουμε τα τμήματα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί με ειδικό συντηρητικό, θα παρθούν δείγματα για ανάλυση, και θα εκτιμηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καθαρισμού του δείγματος.

Με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου βήματος θα οργανωθεί ο καθαρισμός και η τελική συντήρηση του δείγματος, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το διάστημα Απρίλιος – Μάιος 2015».δηλώνει η κυρία Τσουκαλά.

TSOUKAL 1058a

Περισσότερα εδώ

Follow us