recycled-orchestra-4-photosΕκεί, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην καρδιά των τενεκεδομαχαλάδων και των σκουπιδότοπων, στην πόλη Cateura της Παραγουάης που είναι χτισμένη πάνω σε μια χωματερή, έχει συμβεί κάτι που μόνο θαύμα μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Δημιουργήθηκε μια ορχήστρα με όργανα φτιαγμένα από τα σκουπίδια που υπάρχουν μέσα στη χωματερή. Στην ορχήστρα αυτή συμμετέχουν πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα κατασκευασμένα από υλικά όπως τενεκεδάκια, βαρέλια, ξύλο, πλαστικό, μέταλλα, ακόμα και άχρηστα μαχαιροπίρουνα. Η ορχήστρα ονομάζεται Recycled Orchestra και έχει αποτελέσει αντικείμενο του ντοκιμαντέρ Landfill Harmonic που διηγείται την ιστορία και τη σημασία της.

Landfill Harmonic movie teaser from Landfill Harmonic on Vimeo.

Εκτός από την πρακτική διάσταση της ανακύκλωσης των σκουπιδιών που ρίχνονται μέσα στους σκουπιδότοπους της περιοχής, η ‘ανακυκλωμένη’ ορχήστρα της Παραγουάης έχει προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά των τενεκεδομαχαλάδων να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με τη μουσική, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν μόνο ένα μακρινό όνειρο, Άλλωστε η Cateura είναι ένα μέρος όπου ένα βιολί κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι..

Έτσι η ‘ανακυκλωμένη’ ορχήστρα στέλνει μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η μουσική δεν πρέπει να αποτελεί μια πολυτέλεια προορισμένη μόνο για τους λίγους, αλλά ότι είναι ένα δώρο, στην πρόσβαση του οποίου όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα. Ταυτόχρονα δίνει το πιο ουσιαστικό παράδειγμα ευαισθητοποίησης για τα σκουπίδια που ο δυτικός κόσμος της κατανάλωσης στέλνει σε μαζικές ποσότητες στις υποβαθμισμένες χώρες της Λ. Αμερικής και της Ασίας.

Το σύνθημα της ορχήστρας που μας μεταφέρει ο μαέστρος Favio Chavez είναι από τις ομορφότερες ιδέες που έχει εμπνευστεί ο άνθρωπος και στέλνει ελπίδα για όσα συμβαίνουν στον κόσμο:

«Ο κόσμος μας στέλνει σκουπίδια.

Εμείς τους στέλνουμε πίσω μουσική.»

recycled-orchestra-children-with-instruments recycled-orchestra-instrumentsrecycled-orchestra-2-instrumentsrecycled-orchestra-all-togetherthe-world-sends-us-garbage-we-send-back-music

ΠΗΓΗ :https://365tolessplastic.wordpress.com

 

Follow us