FarmingΟ WWOOF είναι ένας οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια και έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, λόγω της επιστροφής του ανθρώπου στη φύση. Αυτός ο οργανισμός έδωσε την ευκαιρία παγκοσμίως σε ανθρώπους χωρίς οικονομική δυνατότητα ή σε ανθρώπους «διψασμένους» για εμπειρίες ζωής να ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και να εξερευνήσουν τις λεγόμενες οργανικές φάρμες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, στο πλαίσιο του οποίου επιτυγχάνεται η σύνδεση του εθελοντή (volunteer) και του οικοδεσπότη (host). Πέρασε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σκληρών διαπραγματεύσεων, διάρκειας 18 μηνών, για να δημιουργηθεί και να εγκριθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επισημοποιεί την ύπαρξη ενός ενιαίου οργανισμού. Σήμερα, ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε 113 χώρες του κόσμου.

712675-wwoofer

backpacking
Οι εθελοντές-ταξιδευτές συνήθως ζουν στο ίδιο σπίτι με τον οικοδεσπότη, είτε τους παραχωρείται ένα σπίτι μόνο γι’ αυτούς. Οι υποχρεώσεις των εθελοντών είναι να συμμετέχουν για 4 έως 6 ώρες στις καθημερινές δραστηριότητες της φάρμας και του σπιτιού. Μερικές από τις υποχρεώσεις μπορεί να είναι η σπορά των σπόρων, η παραγωγή φυτοχώματος, η κηπουρική, η καλλιέργεια φυτών, λαχανικών ή λουλουδιών, η κοπή ξύλου, το άρμεγμα, η οινοποιία, η συγκομιδή, η συσκευασία και η παρασκευή γαλακτοκομικών ειδών, ψωμιού και παραδοσιακών γλυκών. Από την άλλη μεριά, οι οικοδεσπότες-αγρότες οφείλουν να παρέχουν στους εθελοντές φαγητό, διαμονή και νέες ευκαιρίες μάθησης που αφορούν τις τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας. Οι οικοδεσπότες έχουν στην κατοχή τους κάποιο αγρόκτημα, δασικές εκτάσεις, κήπους, αγροκαλλιέργειες, είτε είναι ιδρυτικά μέλη ενός συνεταιρισμού, μιας κοινότητας ή ενός οικολογικού χωριού. Τόσο οι εθελοντές, όσο και οι οικοδεσπότες βγαίνουν κερδισμένοι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μεν διότι αποκτούν νέες εμπειρίες και εξειδίκευση και οι δε διότι τους παρέχεται κάποια βοήθεια.
Για να γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18Ο έτος της ηλικίας του και να είναι σε θέση να πληρώσει τη συνδρομή του στο WWOOF group (υπολογίζεται γύρω στα 56€, ανάλογα με τη χώρα στην οποία επιθυμεί να ταξιδέψει), τα μεταφορικά, την ασφάλεια, τα φάρμακα, τις ημερήσιες εκδρομές, καθώς και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως το διαδίκτυο και την τηλεφωνία. Τα βήματα που θα ακολουθήσει κάποιος για να γίνει εθελοντής είναι να επιλέξει σε ποια χώρα θέλει να πάει, να εγγραφεί στο WWOOF group και να έρθει σε επικοινωνία με τον οικοδεσπότη. Ο χρόνος διαμονής στο σπίτι του οικοδεσπότη καθορίζεται από τη συνεννόηση του εθελοντή με τον οικοδεσπότη, συνήθως υπολογίζεται στις 1-2 βδομάδες, ωστόσο μπορεί να διαρκέσει και μήνες.
Όσον αφορά την ασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται είτε ο εθελοντής, είτε ο οικοδεσπότης αυτό είναι κάτι το αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι και οι δύο δεν γνωρίζονται a priori. Ωστόσο, βάσει κανονισμού, επιτροπές του οργανισμού WWOOF επισκέπτονται το σπίτι του οικοδεσπότη πριν να υποδεχτεί τον εθελοντή, το ίδιο συμβαίνει και με τους εθελοντές. Σε περιπτώσεις που υπήρξαν παράπονα διαγράφηκαν αντίστοιχα από τη λίστα των εθελοντών ή των οικοδεσποτών.

3821160749_57bd62d731Η σκέψη για τη δημιουργία ενός τέτοιο οργανισμού ξεκίνησε το 1971 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα γίνεται μέλος του οργανισμού μόλις το 2011. Οι οικοδεσπότες αριθμούνται στους 35 και οι εθελοντές στους 333. Οι περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες δραστηριοποιείται ο οργανισμός wwoofgreece είναι οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Αρκαδία, η Μαγνησία, τα Ιόνια νησιά, η Λακωνία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Ήπειρος, τα Ιωάννινα, τα Δωδεκάνησα, το Πήλιο, η Πιερία και η Θεσσαλία.
Τέλος, τα οφέλη από τη συμμετοχή ως εθελοντής στο wwoofgreece είναι η γνωριμία και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, η προώθηση της φιλοξενίας και της εθελοντικής εργασίας στις αγροτικές περιοχές, η γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους ζωής που έχουν άμεση σχέση με τη φύση και τη βιοτεχνία, η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών για τους κατοίκους των πόλεων. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία της άμεσης επαφής με τη φύση, της αναβίωσης των παραδοσιακών τεχνικών εκτροφής, καθώς και της προετοιμασίας των τροφίμων (τυρί, ελιές, τουρσιά, γλυκά), τοπικά φυτά-βότανα, σπόρους και προϊόντα υγιεινής (σαπούνια, κρέμες, αρώματα, προϊόντα καθαρισμού).

Θα γινόσασταν WWOOFer;

Eπιμέλεια Πολύδωρα Άννα-Ελένη
http://www.wwoof.net/

Follow us