summer-660_4Το κλίμα στην Ελλάδα έχει γίνει τροπικό και δυστυχώς δεν έχουμε όλοι την τύχη να δροσιζόμαστε σε κάποια παραλία.

Αν είσαι από τους…άτυχους τα παρακάτω τρικ για να δροσιστείς και να προστατευτείς από τη ζέστη σε ενδιαφέρουν.
Μη γδύνεσαι

Το ένστικτο σου μπορεί να σου λέει να μείνεις με όσο το δυνατό λιγότερα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να φοράς μακριά, άνετα ρούχα σε φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, το λινό ή ραβδωτό ύφασμα (seersucker).
Απορροφούν τον ιδρώτα του σώματος και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο δροσερά.

Ξάπλωσε κάτω

Ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, γι” αυτό αν θες να δροσιστείς γρήγορα, ξάπλωσε στο πάτωνα. Μετακίνησε το στρώμα σου στο πάτωμα για καλύτερο βραδινό ύπνο ή προτίμησε στρώμα από bamboo.
Επιτρέπει τον άερα να κυκλοφορεί και είναι δροσερό στο άγγιγμα. Τα καθίσματα αυτοκινήτου από bamboo είναι μια ακόμα καλή συμβουλή για την αφόρητη ζέστη.

Πάγωσε το παντελόνι σου

Δοκίμασε να βάλεις τα εσώρουχά σου, τις πιτζάμες σου ή ακόμα και τις πάνες του μωρού σου σε πλαστικές σακούλες και μετά στο ψυγείο ή την κατάψυξη λίγο πριν τα φορέσεις. Μην τα αφήσεις να παγώσουν, θα είναι δύσκολο να τα φορέσεις.

Γλείψε το μπράτσο σου

Το γνωρίζουμε από τα καγκουρώ, που γλείφουν το πάνω μέρος του μπράτσου τους για να δροσιστούν. Αν υγράνεις το δέρμα σου, θα δροσιστεί μέσω της εξάτμισης. Ρίχνοντας κρύο νερό ή κρατώντας κρύα παγάκια στα σημεία που νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου, θα πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα… και θα εισπράξεις και λιγότερα κοροϊδευτικά βλέμματα.

Να αναπνέεις βαθιά

Το να αναπνέεις αργά και βαθιά, μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος και να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος. Ένα κόλπο είναι να κρατάς ένα ποτήρι με πάγο πάνω από το στόμα σου και να αναπνέεις μέσα σε αυτό. Αναγκάζει τον κρύο αέρα που ήδη βρίσκεται στο ποτήρι να ξεχυθεί στο πρόσωπό σου.

Κράτα το κεφάλι σου δροσερό

Αν το κεφάλι σου δροσιστεί και το υπόλοιπο σώμα θα ακολουθήσει. Φόρα καπέλο όταν είσαι εκτεθειμμένος στον ήλιο και πάρε μαζί σου πανιά που είχαν μείνει στην κατάψυξη όλο το βράδυ για να δροσίσεις το μέτωπό σου.

Το βράδυ χρησιμοποίησε βαμβακερό μαξιλάρι και μαξιλαροθήκη -οι συνθετικές διατηρούν τη ζέστη. Επίσης, δοκίμασε τα επιθέματα από ζελέ μέντας που όσοι πάσχουν από ημικρανία χρησιμοποιούν στους κροτάφους τους.

Προσοχή στη διατροφή!

Φάε μικρότερες μερίδες πιο συχνά. Όσο πιο μεγάλη η μερίδα, τόσο πιο μεγάλη μεγάλη θερμότητα δημιουργεί το σώμα για να μεταβολίσει το φαγητό. Απόφυγε τα φαγητά που είναι υψηλά σε πρωτεΐνες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του οργανισμού. Και πίνε άπειρο νερό.

Απόφυγε το αλκοόλ γιατί αφυδατώνει το σώμα και τα ποτά με καφεΐνη, όπως τον καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Στη θέση τους, δοκίμασε τσάι από βότανα, όπως φύλλα πικραλίδας, χαμομήλι ή χρυσάνθεμο.

Ρίξε τσίλι!

Ένα πικάντικο φαγητό μπορεί να είναι το τελευταίο που θα ήθελες για μια ζεστή μέρα, αλλά το τσίλι μπορεί να σε βοηθήσει να δροσίσεις τον οργανισμό σου, κάνοντας σε να ιδρώσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά από τα πιο ζεστά μέρη του κόσμου έχουν το πιο πικάντικό φαγητό.
Οι επιστήμονες λένε ότι οφείλεται στο χημικό καψαϊκίνη, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι καυτερές πιπεριές.

Φτιάξε το δικό σου κλιματιστικό

Αν έχεις έναν ανεμιστήρα μπορείς να φτιάξεις το δικό σου κλιματιστικό, τοποθετώντας ποτήρια γεμάτο πάγο ή ένα πλαστικό μπουκάλι που έχεις καταψύξει μπροστά του.

Ο πάγος δροσίζει τον περιβάλλοντα αέρα, τον οποίο στη συνέχεια ο ανεμιστήρας μπορεί να φυσήξει πάνω σου.

Βάψε τη σκεπή σου!

Εντάξει, αυτό είναι λίγο ακραίο και προϋποθέτει ότι μένεις σε μονοκατοικία, αλλά οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις αντικατοπτρίζουν τον ήλιο και βοηθούν ώστε ολόκληρο το κτίριο να παραμείνει δροσερό.

via

Follow us