Τόπος Προέλευσης Αμοργός

 Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Σερβίρει 35 άτομα
6_meletinia460

υλικά

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
½ του γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο

Για τη γέμιση:

1 κιλό ανάλατη μυζήθρα (γίνεται και με ανθότυρο)
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη (πλούσια, περίπου 20 γραμμάρια) μαστίχα Χίου κοπανισμένη και κοσκινισμένη
3-4 αυγά
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κάψουλες βανίλια

εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι όχι πολύ μαλακό, αλλά ούτε και πολύ σκληρό, φροντίζοντας το βούτυρο να «χαθεί» στο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου σκεπάζοντάς την με μια πετσέτα.
  3. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φύλλο σχετικά ψιλό (όχι πολύ, γιατί θα πρέπει να δεχθεί μέσα τη γέμιση).
  4. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια περίπου στο μέγεθος από το μικρό μάτι της κουζίνας με κουπ-πατ δίσκους διαμέτρου 4-5 εκατοστών.
  5. Ανασηκώνουμε τις άκρες κάθε δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά, όπου στη συνέχεια θα βάλουμε τη γέμιση.
  6. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύρευστο ομοιόμορφο μείγμα: τη μυζήθρα και τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη μαστίχα και τη βανίλια.
  7. Ρίχνουμε μία κουταλιά από τη γέμιση μέσα σε κάθε στρογγυλό και «τσιμπάμε» γύρω-γύρω το φύλλο ώστε να γίνει σαν «πλισέ» (να σχηματιστεί ένα λυχναράκι).
  8. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μόνο κάτω για 20 λεπτά και μετά πάνω-κάτω για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

via

Follow us