21237275_shutterstock_141069886.limghandlerΗ ροδιόλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ), ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, της οποίας επικεφαλής ήταν η Jun J. Mao, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής, η ροδιόλα, η λεγόμενη και «χρυσή ρίζα», είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό μας σύστημα και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ενήλικες, οι οποίοι υπέφεραν από καταθλιπτική διαταραχή και εμφάνιζαν συμπτώματα, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, απώλεια βάρους, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή αυτοκτονικές σκέψεις. Για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων οι επιστήμονες τους χορήγησαν είτε εκχύλισμα ροδιόλας, είτε το φάρμακο sertraline (σερτραλίνη), που λαμβάνεται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, στρες, πανικού και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, είτε placebo.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν το sertraline είχαν βέβαια λίγο μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με εκείνους που πήραν ροδιόλα, ωστόσο αντιμετώπισαν περισσότερες παρενέργειες (63% έναντι 30%), με συχνότερες τη ναυτία και τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Phytomedicine».

vita.gr

Follow us