mpaxarika-612x382

Της διατροφολόγου Ορσαλίας Ψαρίδη

Πάστα Ελιάς

-1 φλ. ελιές της αρεσκείας σας (οι Καλαμών είναι πολύ κατάλληλες)

-Αποξηραμένα αρωματικά φυτά(ρίγανη, ματζουράνα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο κ.α.)

-1-2 κ.σ. ελαιόλαδο (ανάλογα τον τύπο της ελιάς που θα χρησιμοποιήσετε)

-Ξύδι (εφόσον δεν έχουν ήδη οι ελιές)

Προαιρετικά

-Τριμμένοι αρωματικοί σπόροι (κορίανδρου,κάρδαμου.μάραθου κ.α.)

-Λιαστή τομάτα

-Σκόρδο

-Λεμόνι χυμός η ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

-Κάπαρη

Εκτέλεση

-Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές.

-Μαζί με τα βασικά υλικά, αλέθετε και πολτοποιείτε σε multi .

-Από τα προαιρετικά υλικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά διαφορετικά (ανά δύο) π.χ ξύσμα λεμονιού και σπόροι μάραθου η λιαστή τομάτα και σκόρδο έτσι ώστε κάθε φορά θα έχετε και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η πάστα ελιάς μπορεί να είναι κρεμώδης η ελαφρά κοκκώδης και διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με λίγο λάδι για πολύ καιρό (όσο οι ελιές).

Πάστα από Πιπεριές Φλωρίνης

Για κάθε

-4 Πιπεριές Φλωρίνης

-1-2 κ.σ.Ελαιόλαδο

-2 κ.γλ.Ξύδι balsamico

-Aλάτι

-Μεσογειακά αρωματικά φυτά αποξηραμένα (ρίγανη,βασιλικός κ.α.)

Προαιρετικά
-Σκόρδο

-Αποξηραμένη καυτερή πιπεριά ή κόκκινο πιπέρι μπούκοβο

Εκτέλεση

-Ψήνετε τις πιπεριές στον φούρνο η γκριλ μέχρι να σκουρύνουν (περίπου 20′ στους 200οC)

-Αφού κρυώσουν λίγο ,αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους.

-Αλέθετε τις πιπεριές προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

-Η πάστα διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Χορτοφαγικό Πέστο

Για κάθε

-1 ώριμο αβοκάντο

-1 φλ. ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά φυτά -μόνον τα φύλλα (π.χ. κορίανδρος η μαϊντανός κ.α.)

-Αλάτι

-Λεμόνι

-1-2 κ.σ ξεφλουδισμένα αμύγδαλα,

Προαιρετικά

-Σκόρδο

Εκτέλεση

Αφαιρείτε την φλούδα και το κουκούτσι του αβοκάντο

-Πολτοποιείτε στο multi το αβοκάντο.

-Προσθέτετε σιγά – σιγά τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

-Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 7 ημέρες

Τα αμύγδαλα μπορείτε είτε να τα αλέσετε πρώτα μέχρι να γίνουν πάστα και μετά προσθέτετε το αβοκάντο η τελευταία οπότε δεν θα πολτοποιηθούν τελείως και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κοκκώδες.

‘Φυτικό’ τυρί κρέμα από αμύγδαλα

-1 φλ. ψίχα αμυγδάλου (αυτό που θα μείνει από την παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου)*

-2 κ.σ. ελαιόλαδο

-1κ.σ. μηλόξυδο η λευκό ξύδι

-1κ.σ. χυμός λεμονιού

-1 κ.γλ. αλάτι

Αρωματικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας (π.χ.ρίγανη, θυμάρι, ginger σκόνη, πιπέρι, κουρκουμά, κ.α.)

Aναμιγνύετε τα υλικά σε multi με την σειρά που αναφέρονται, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενδέχται η ψίχα να είναι πολύ στεγνή οπότε προσθέτετε λίγο από το γάλα που έχετε ήδη παρασκευάσει. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 7 ημέρες.

Έξυπνοι τρόποι για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας αλοιφές – dips

Πολύ συχνά το φορτωμένο πρόγραμμα της ημέρας και η έλλειψη χρόνου υποβιβάζουν την ποιότητα της τροφής μας. Κάποιες λύσεις “μας λύνουν τα χέρια” και παρ΄όλο τον μεγάλο βαθμό ευκολίας τους, διατηρούν την ποιότητα και την θρεπτική τους αξία. Ο λόγος για τα αλείμματα ή αλοιφές ή dip ή spreads, που όπως και να τα ονομάσουμε, παραμένουν εύκολες παρασκευές με ελάχιστο η καθόλου μαγείρεμα.

Τα διατροφικά αυτά πασπαρτού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εξής:

-Σε σάντουιτς η τοστ, ακόμα και για τα παιδιά στο σχολείο.

-Πάνω σε φρυγανιά, παξιμάδι, κράκερς.

-Μέσα σε tortillias, Αραβικές και πάσης φύσεως πιτούλες.

-Μαζί με κριτσίνια η sticks ωμών λαχανικών.

-Μέσα σε τυλιγμένα ωμά η ζεματισμένα φύλλα λαχανικών όπως λάχανο, μαρούλι κ.α.

-Μέσα σε ζεματισμένα φύλλα ρυζιού.

-Σαν σάλτσα σε ρύζι, ζυμαρικά, quinoa, φαγόπυρα κ.α.

-Σαν dressing σε ωμές η βραστές σαλάτες.

-Σαν συστατικό της μαγειρικής που προστίθεται στο τέλος για να μην αλλοιωθούν τα συστατικά του π.χ.μανιτάρια η όσπρια με πάστα από πιπεριές.

Οι συνταγές που δίδονται σήμερα είναι απλές και εύκολες στην εκτέλεσή τους, ταιριάζουν σε χορτοφαγική και σε πλήρη διατροφή εξ ίσου και προσφέρονται τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Η κάθε μία μπορεί να προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, χρώμα και χαρακτήρα στο φαγητό σας.

Είναι βέβαιο ότι θα εσείς θα εμπνευστείτε και άλλες συνταγές και άλλες εφαρμογές.

Σημείωση
Σε όλες τις συνταγές θα προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, ξύδι, αρωματικά ανάλογα με την ένταση της γεύσης που θέλετε .

*Γάλα αμυγδάλου

-1 φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανάλατα

-2 φλ. νερό

-Μουσκεύετε τα αμύγδαλα για 30′-6 ώρες.

Σε multi αλέθετε τα αμύγδαλα και τα 3/4 περίπου από το νερό που είχαν μουσκέψει. Προκύπτει ένα γαλακτώδες υγρό, το γάλα αμυγδάλου.
Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, σουρώνετε το περιεχόμενο του multi σε φλυτζάνι ή γυάλινο βάζο (π.χ.από ελιές) και στην συνέχεια στραγγίζετε την ψίχα πιέζοντας με ένα κουταλάκι.

Επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά την διαδικασία, προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό που είχαν μουσκέψει τα αμύγδαλα. Διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες.

ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ TCM

Follow us