Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Κορυφολόγημα αμπέλου: πότε πρέπει να γίνεται;

e8e72185bd2c153a57cb4c0961bf64f0_M

Του Ανδρέα Παπασταύρου, Διδάκτορα Γεωπονικών Επιστημών

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες του αμπελουργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι τα χλωρά κλαδέματα. Ως χλωρά ή θερινά κλαδέματα ορίζουμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις στο πρέμνο οι οποίες στοχεύουν γενικά σε:

 • Διόρθωση λαθών κατά το χειμερινό κλάδεμα.
 • Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ καρποφορίας και βλάστησης.
 • Κατάλληλη διευθέτηση των βλαστών επάνω στο πρέμνο ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερη η φωτοσύνθεση.
 • Δημιουργία ισχυρών κληματίδων της ερχόμενης περιόδου.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στα χλωρά κλαδέματα είναι:

 • Βλαστολόγημα
 • Κορυφολόγημα
 • Ξεφύλλισμα
 • Αραίωμα βοτρύων
 • Χαραγή
 • Αφαίρεση ταχυφυών βλαστών

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ στο κορυφολόγημα και ιδιαίτερα στο χρόνο που πρέπει να πραγματοποιείται αυτό, μιας και είναι ίσως η πιο γνωστή και πλέον εφαρμοσμένη αμπελοκομική και κηπουρική εργασία.

Όσοι με έχουν παρακολουθήσει σε διαλέξεις ή σε αρθρογραφία μου θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να γράψω σε ποιο μήνα ή σε ποια μέρα πρέπει να λαμβάνει χώρα το κορφολόγημα. Κι αυτό διότι όπως στις πλείστες περιπτώσεις, το αμπέλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που όσο κι αν το θέλουμε (πιστέψτε με είμαι λάτρης της μοντελοποίησης και ποσοτικοποίησης των φαινομένων) δεν είναι δυνατόν να μπει σε «καλούπια». Άλλωστε, και μόνο η κλιματική διαφοροποίηση μεταβάλλει τους χρόνους εκτέλεσης των καλλιεργητικών εργασιών, από περιοχή σε περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους θα χρησιμοποιήσω ως σημείο αναφοράς το στάδιο ανάπτυξης του πρέμνου, που είναι και το ασφαλέστερο κριτήριο για όλους τους αμπελουργούς. Για να μάθετε να διακρίνετε τα στάδια ανάπτυξης του πρέμνου μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τις κλείδες ανάπτυξης. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι εδώ είμαστε κι εμείς στο agronomist.gr, οπότε σίγουρα θα μάθετε από τις online διαλέξεις μας.

Ο χρόνος λοιπόν εφαρμογής του κορυφολογήματος καθορίζεται από τη σκοπιμότητα εφαρμογής του. Δηλαδή, δεν προβαίνω σε κορυφολόγημα γιατί το έκανε ο γείτονας ή γιατί έτσι έμαθα από τον πατέρα μου αλλά διότι έχω κάποιο στόχο.

Όταν επιδιώκω την εξισορρόπηση της βλάστησης του πρέμνου τότε η καλύτερη περίοδος είναι 15-20 ημέρες πριν την άνθηση. Το διάστημα αυτό πρέπει να βραχυνθεί όταν έχουμε να διαχειριστούμε ποικιλία που ανθορροεί έντονα. Εάν η επιδίωξη είναι να αυξήσουμε το μέγεθος της ράγας και η αύξηση της σακχαροπεριεκτικότητας στο γλεύκος, τότε το ενδεδειγμένο στάδιο είναι λίγο μετά την άνθηση. Σε κάποιες αμπελοκομικές ζώνες όπου η ξηρασία είναι πρόβλημα, εφαρμόζεται κορφολόγημα κατά τον περκασμό (το γυάλισμα των καρπών) διότι τότε περιορίζεται η επιφάνεια των φύλλων που χάνουν νερό λόγω διαπνοής και ταυτόχρονα κατευθύνει τα φωτοσυνθετικά προϊοντα στον καρπό, δυναμώνοντας τον.

Τέλος, μετά την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών το κορφολόγημα επιδρά θετικά σε περιοχές με θερμό και βροχερό καλοκαίρι, όταν καλλιεργείται μια ζωηρή ποικιλία. Αν μετά το κορυφολόγημα βρέξει τότε η παραγωγή οψιμίζει και υποβαθμίζεται σημαντικά!

www.agronomist.gr

Follow us
Similar posts
 • Eργόσημο : Τα πο... Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1/1/2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης σαν «μισθωτοί» και θα πρέπει να [...]
 • Σαλέπι ( Σερνικο... Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula. Το σαλέπι θεωρείται και φαρμακευτική ουσία γιατί περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, [...]
 • Σκίτσα με προτάσ... Follow [...]
 • Πώς να αντιμετωπ... Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. Τα αγριόχορτα [...]
 • Μπιζέλια, καλλιέ...  Τα μπιζέλια έχουν καταγωγή Από την Ευρώπη και την Ασία. Περιγραφή Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 – 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 – 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 – 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish