Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Διαδικασία εκκίνησης της προ-επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με ΕΜ.(photos)

Περιγραφή του κάδου προ-επεξεργασίας:

(φωτογραφία 1η) Βλέπετε τον κάδο 120 λίτρων και την ειδική μεταλλική σήτα που εφαρμόζει στον εσωτερικό πάτο του κάδου για την στράγγιση των υγρών των οργανικών αποβλήτων

(φωτογραφία 2η) η σήτα εφαρμόζει σωστά στο εσωτερικό του κάδου και προστατεύεται με ειδική βαφή από τα υγρά των οργανικών αποβλήτων που είναι πολύ διαβρωτικά.

(φωτογραφία 3η) ο κάδος έχει στο κάτω μέρος βάνα αποστράγγισης των υγρών που συλλέγονται σε δοχείο.

11080955_806160402772762_1085450716128472178_n 1422467_806160512772751_264933648064287310_n 15813_806161206106015_8989520495883146303_nΤο υγρό αυτό είναι μορφή υγρού λιπάσματος που χρησιμοποιείται με αραίωση, αφού το αφήσουμε λίγες ημέρες να ολοκληρώσει την ζύμωση του. Σε σύστημα με πολλούς κάδους προ-επεξεργασίας χρησιμοποιούμαι δεξαμενή συλλογής ανάλογου μεγέθους.

(φωτογραφία 4η)Βασικό υλικό στην προ-επεξεργασία είναι το bokashi που το παράγουμε με την διαβροχή ΕΜ (ενεργών μικροοργανισμών) σε ξερό οργανικό υλικό. Η διαδικασία αυτή έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Εδώ βλέπουμε τον πλαστικό σάκο αεροστεγούς συσκευασίας του bokashi, μέσα στον οποίο ωριμάζει

(φωτογραφία 5η)Ξεκινώντας από τον άδειο κάδο ρίχνουμε πρώτα λίγο bokashi πάνω στην σήτα πριν αρχίσουμε να βάζουμε οργανικά απόβλητα.

(φωτογραφία 6η) ρίχνουμε τα οργανικά

(φωτογραφία 7η) συνεχίζοντας να ρίχνουμε ενδιάμεσα και λίγο bokashi ανακατεμένα, για καλό μπόλιασμα με ΕΜ (φωτογραφία 8η) ραντίζουμε με ΕΜ στο τέλος και κάθε φορά που τοποθετούμε οργανικά. Ραντίζουμε τόσο στην επιφάνεια των οργανικών όσο και τα τοιχώματα του κάδου(φωτογραφία 9η) στο τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια του υλικού με το ειδικό ισοθερμικό πλαστικό και συμπιέζουμε ελαφρά για κλείσουν τα κενά και να φύγει ο αέρας.
Ορισμένοι από εσάς με ρωτούν: Γιατί να χρησιμοποιώ bokashi, που θέλει κόπο και χρόνο να το προετοιμάσω και να μην κάνω μόνο ράντισμα των οργανικών με ΕΜ; (απάντηση) Διότι τα οργανικά έχουν μεγάλη υγρασία και δεν απορροφούν εύκολα το ΕΜ που ραντίζουμε, οπότε δεν μπολιάζονται σωστά τα οργανικά. Το ΕΜ αποβάλλεται όταν αποβάλουν τα υγρά τους. Το bokashi είναι εμποτισμένο στο ξερό υλικό και μπολιάζει σταδιακά το μείγμα χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. (ερώτηση) Γιατί πρέπει να κλείνω με το πλαστικό την επιφάνεια και να συμπιέζω ώστε να βγαίνει ο αέρας; (απάντηση) Διότι η προ-επεξεργασία με ΕΜ είναι αναερόβια επεξεργασία. Σε αυτή την φάση της κομποστοποίησης το οξυγόνο θα καταστρέψει την σύνθεση και ισορροπία των ενεργών μικροοργανισμών που τροποποιούν την χημική και βιολογική σύσταση των αποβλήτων. Σε περίπου 14 ημέρες το υλικό θα έρθει σε μία μορφή κατάλληλη για ενσωμάτωση στο αερόβιο περιβάλλον του κάδου 3 κμ τελικής κομποστοποίησης, όπου εκεί εξομοιώνεται με το περιβάλλον του εδάφους. Την κύρια δουλειά τότε τη κάνουν οι γαιοσκώληκες, όπως ακριβώς και στο έδαφος, με την βασική διαφορά ότι δεν έχουμε απώλεια βιομάζας όπως στη απλή οικιακή κομποστοποίηση, από την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, λόγω ακριβώς της προ-επεξεργασίας.

11077866_806161136106022_1768806205483637612_n 11083870_806161372772665_5752916260692967825_n 10259784_806161509439318_3519559380182871470_n 10375921_806161862772616_1538824414177461925_n 10351659_806161992772603_4132875426762974747_n 10411896_806160842772718_5815312429374777595_n
Το αποτέλεσμα της συνολικής επεξεργασίας (ΕΜ + γαιοσκώληκες) είναι ένα εδαφοβελτιωτικό εξαιρετικά μεγάλης βιολογικής αξίας. Ουσιαστικά πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα κομπόστ που μπορεί σήμερα να παραχθεί για την βιολογική γεωργία

Follow us
Similar posts
  • Ένα σούπερ τροχό... Ένα τροχόσπιτο που θα αλλάξει γνώμη για είδος των διακοπών ακόμα και στους αμετανόητους «ξενοδοχιάκες». Σίγουρα για πολλούς το κάμπινγκ δεν αποτελεί το ιδανικό είδος διακοπών. Όταν σκέφτονται, ότι θα πρέπει να αποχωριστούν κάποιες από τις ανέσεις τους, για να βρεθούν κοντά στην φύση, προτιμούν απλά να μην το κάνουν και να βρουν δωμάτιο σε [...]
  • Καλά νέα για εκε... Το «Hikers’ Friendly» είναι ένα σήμα που πιστοποιεί υπηρεσίες σχετικές με την πεζοπορία. Προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο για επιχειρήσεις διαμονής, αλλά σύντομα θα ανοίξει και σε άλλους τομείς. Δημιουργήθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Paths of Greece, σε συνεργασία με την Green Evolution. Απώτερος στόχος του σήματος είναι να ενισχυθεί η εμπειρία του πεζοπόρου, μέσω [...]
  • Πώς να αντιμετωπ... Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. Τα αγριόχορτα [...]
  • Το έξτρα παρθένο... Το Ελαιόλαδο συνάντησε το Λονδίνο!! Οι μεγαλύτεροι διαγωνισμοί ελαιολάδου στην καρδιά της Ευρώπης London IOOC 2017, Διαγωνισμοί ελαιολάδου στο Λονδίνο. • Βραβεία ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου, • Βραβεία ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου, • Βραβεία ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ έξτρα παρθένου ελαιολάδου (International Olive oil Competitions-IOOC) Το καλό, παρθένο ελαιόλαδο πρόκειται να ταξιδέψει ως την αγγλική πρωτεύουσα και [...]
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish