IMG_1861.slideshowΟ Mark Boyle είναι γνωστός και ως Moneyless man, δηλαδή ως άνθρωπος χωρίς χρήματα. Αυτό διότι έζησε για περισσότερα από τρία χρόνια χωρίς να ξοδέψει δεκάρα. Εκτός από το να καλλιεργεί την τροφή του, ζούσε σε ένα τροχόσπιτο εκτός πόλης και ανακύκλωνε υλικά για να τα βγάλει πέρα. Ο κύριος Boyle έχει ως όραμα την άνευ όρων προσφορά και τη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς χρήματα.

Mark-Boyle-the-moneyless--006 Έχει μάλιστα εκδώσει το Moneyless Manifesto, στο οποίο απομυθοποιεί το χρήμα και το σύστημα που μας δεσμεύει σε αυτό. Επίσης λέει πόσο απελευθερωτικό, εύκολο και ευχάριστο είναι να ζει κανείς χωρίς το χρήμα. Μέσα από αυτό το όραμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, προέκυψε και το μπαρ-πολυχώρος The Happy Pig, στα δυτικά της Ιρλανδίας. Με μια καμπάνια χρηματοδότησης και με τη βοήθεια εθελοντών, ο κύριος Boyle συγκέντρωσε ό,τι χρειαζόταν ώστε να δημιουργήσει έναν πολυχώρο αλληλέγγυας οικονομίας, με άξονα τις δωρεάν παροχές: από φαγητό καλλιεργημένο από την ίδια την κοινότητα, μέχρι διαμονή, εκπαίδευση, εργαστήρια, κοινωνικοποίηση, ακόμα και ποτά. «Θέλουμε Το Happy Pig να γίνει ένας τόπος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εξερευνήσουν ελεύθερα την καλλιέργεια τροφίμων, την κηπουρική στο δάσος, την οικονομία ως δώρο, την τέχνη, τη δωρεάν εκπαίδευση, τη μουσική και τη γλώσσα, τη φιλοσοφία, τη μελισσοκομία, τα πολυετή φυτά, τα φυσικά δομικά στοιχεία, την εκτός δικτύου διαβίωση και πολλά περισσότερα», λέει ο Boyle. Το όνομα του χώρου σημαίνει Χαρούμενο Γουρούνι και προέκυψε από την τοποθεσία του, αφού παλιότερα εκεί βρισκόταν ένας στάβλος για γουρουνάκια.

Ο Boyle σπούδαζε Οικονομικά, όταν μελέτησε τις διδασκαλίες του Γκάντι και συνειδητοποίησε ότι η κοινωνική και οικολογική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο κόσμος προέρχεται από την απληστία και τον διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων και του τι καταναλώνουν. «Αν όλοι καλλιεργούσαμε το δικό μας φαγητό, δεν θα θα υπήρχε τόση ανισότητα, ούτε σπατάλη».

πηγή:doctv.gr

Follow us