Site icon Επιστροφή στη φύση

Μια ωραία πεταλούδα!!

Μια ωραία πεταλούδα!!

Η μαγική μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα αποτελεί ένα από τα ανεξήγητα μυστήρια της φύσης. Ενα άσχημο πλάσμα σφηνώνεται μέσα σε ένα κουκούλι, για να εκκολαφθεί λίγες ημέρες (ή μήνες αργότερα) ως μια εντυπωσιακή «χορεύτρια» των αιθέρων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία της ολομεταβολής ή αλλιώς της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης βασίζεται σε τέσσερα στάδια ζωής κατά τα οποία το έντομο αποκτά διαφορετική μορφή κάθε φορά: το εμβρυϊκό στάδιο, υπό μορφή αβγού, το στάδιο της προνύμφης ή κάμπιας, το στάδιο της χρυσαλλίδας και το τελικό στάδιο του ενήλικου εντόμου. Στα «προικισμένα» έντομα που έχουν τη μαγική ικανότητα της μεταμόρφωσης συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – η μύγα, το σκαθάρι, η μέλισσα, το μυρμήγκι κ.ά. Καμία από τις μεταμορφώσεις ωστόσο δεν είναι τόσο θεαματική όσο εκείνη της πεταλούδας.

Είναι μια πανέμορφη ύπαρξη συνδεδεμένη με την ελευθερία και την ευτυχία, που όμως για να φτάσει να είναι τόσο όμορφο και ελεύθερο, ξεκίνησε από μια ασχημούλα αχόρταγη κάμπια και εργάστηκε σκληρά για να φτάσει να γίνει η θαυμαστή πεταλούδα. Η αλλαγή της από κάμπια σε χρυσαλίδα και τελικά σε πεταλούδα, είναι η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη μεταμόρφωση που παρατηρείται στο ζωικό βασίλειο. Είναι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και την ανταμοιβή της σκληρής εργασίας που απαιτείται για την αφομοίωση του διδάγματος.

Η Πεταλούδα στον υπόλοιπο κόσμο 

Οι περισσότεροι λαοί τίμησαν την πεταλούδα από τα αρχαία χρόνια

Στην ελληνική μυθολογία, η Ψυχή παρουσιάζεται με τη μορφή μιας πεταλούδας.
Για τους Χόπι, είναι ένα σύμβολο της γονιμότητας της γης και μας ωθεί να δοκιμάσουμε τις γεύσεις της ζωής, όπως η πεταλούδα δοκιμάζει κάθε λουλούδι. Τα ανύπανδρα κορίτσια, φορούσαν πεταλούδες στα μαλλιά για να βρουν σύντροφο.
Για τους Ναβάχο ήταν ιερή και είχε παρόμοιο συμβολισμό, σχετικά με την Φύση και την αναπαραγωγή.
Για τους Ατζέκους συνδέθηκε με το ερωτικό στοιχείο, την χαρά της ζωής και την αιωνιότητα.
Για τον Χριστιανισμό, είναι επίσης ένα σύμβολο καθώς απεικονίζεται σε χριστιανικούς τάφους, ενώ ο Ιησούς στην χριστιανική τέχνη, απεικονίζεται κρατώντας μία πεταλούδα.
Στην Κίνα, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της συζυγικής ευτυχίας και χαράς
Σύμφωνα με την Γνωστική τέχνη, ο άγγελος του θανάτου απεικονίζεται με μια πεταλούδα καταγής.
Σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, θεωρείται ότι περιέχουν τις ψυχές των παιδιών που έχουν έρθει πίσω στη ζωή. Και πιστεύεται πως είναι κακοτυχία να την σκοτώσουν.
Στη Σκωτία και στην Ιρλανδία μια χρυσή πεταλούδα σημαίνει κάτι καλό – πιστεύεται ότι μια χρυσή πεταλούδα κοντά στο νεκρό εξασφαλίζει θέση της ψυχής στον ουρανό.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα»

«Το γνωρίζεις ότι είναι η πεταλούδα που μας φέρνει τα όνειρά μας, που μας φέρνει τα νέα όταν κοιμόμαστε»
                                            Μαυροπόδαρος Ινδιάνος 

Ας θυμόμαστε ότι η πεταλούδα ξεκινά από αχόρταγη κάμπια, όπως κι εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε ‘ρουφώντας αχόρταγα’ γνώση. Όταν χορτάσουμε, θα νιώσουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κάπως αυτά που μάθαμε. Σ’αυτή τη διαδικασία θα ‘φτιάξουμε κουκούλι’ και θα ‘γίνουμε χρυσαλίδες’, καθώς θα επεξεργαζόμαστε τα όσα μάθαμε. Αλλάζουμε. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά θα συμβαίνει μια αλλαγή.
Όταν η αλλαγή ολοκληρωθεί, θ’αρχίσουμε να νιώθουμε λες και ‘δεν μας χωράει ο τόπος’ και, όπως η πεταλούδα βγαίνει από το κουκούλι της παλεύοντας, έτσι κι εμείς θα παλέψουμε για να βγούμε από την παλιά μας μορφή που θα μας στενεύει.
Όταν τελικά βγούμε, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε την αλλαγή. Όλα θα μας φαίνονται διαφορετικά και θα είμαστε κι εμείς διαφορετικοί, όπως η πεταλούδα είναι τελείως διαφορετική από την κάμπια που ήταν στην αρχή. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να ‘ξετυλίξουμε τα φτερά μας’ και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Τελικά όμως θα νιώσουμε δυνατοί και ασφαλείς, και ανοίγοντας τα φτερά μας θα δούμε τον κόσμο διαφορετικά, πιο καθαρά και πιο συνειδητοποιημένα.

(Επηρεασμένο από το άρθρο ‘Butterfly Effect: The Symbol of the Butterfly’, της Linda-Ann Stewart Ct.H., Ct.H.A)

Eπιμέλεια : Έφη Παπαδοπούλου

Follow us
Exit mobile version