glaumbaer4Η τεχνική του κτιρίου από χλοοτάπητα στη Βόρεια Ευρώπη χρονολογείται τουλάχιστον από την Εποχή του Σιδήρου. Τα κτίρια Turf έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε πολλές διαφορετικές χώρες, όπως η Νορβηγία, Σκωτία, Ιρλανδία, Νήσοι Φερόε, τη Γροιλανδία, άλλα μέρη της Βόρειας Ευρώπης (όπως η Ολλανδία), και ακόμη και στις μεγάλες πεδιάδες στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι μέρος της συλλογής των σπιτιών χλοοτάπητα στο Glaumbaer Farm στην Ισλανδία. Το δωμάτιο, στα αριστερά (Νο.12 στο παρακάτω σχέδιο), χτίστηκε το 1878 δίπλα από το παλιότερο δωμάτιο στα δεξιά (Αρ.2), το οποίο χτίστηκε το 1841. Μπορείτε να δείτε τη διάταξη των κτιρίων στην παρακάτω εικόνα και τη διασύνδεση μεταξύ τους με τον διάδρομο.

glaumbaer2 glaumbaer3Τα κτίρια που είναι φτιαγμένα από λεπτό ξύλο χωρίζονται μεταξύ τους, και είναι μονωμένα και στεγασμένα με χοντρούς τοίχους από χλοοτάπητα χτισμένο σε ζιγκ-ζαγκ σχέδιο. Το Ισλανδικό χορτάρι φυτρώνει πολύ πυκνά και παράγει μια ισχυρή μόνωση σε συνδυασμό των ριζών και του χώματος. Ένα κτίριο με χλοοτάπητα, σε περιοχές με μέτριες βροχοπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα αιώνα. Η οροφή πρέπει να έχει σωστή κλίση. Αν είναι πολύ επίπεδη,θα έχει διαρροές νερού μέσα .

Μπορείτε να πάρετε μια ξενάγηση στο αγρόκτημα με τις πράσινες στέγες στο παραπάνω βίντεο.

Ένας από τους πιο αγαπημένους ποιητές της Ισλανδίας, ο Jonas Hallgrimsson, έζησε στο παλαιότερα σε μια από τις δύο αυτές κατοικίεςν (Νο.2) για ένα διάστημα. Η Ισλανδία είναι ένα μέρος που φυσάει αέρας και που ενέπνευσε τον Jonas να γράψει αυτό το παρακάτω ποίημα

 Είμαι γεμάτος λαχτάρα να ξεδιπλώσω τους λόφους της,
Να τους στεγάσω
με χρυσά σύννεφα,
Και κάτω στις βαθιές κοιλάδες να φιλήσω τα κορίτσια με τα υπέροχα χέρια.

Στην εικόνα παρακάτω η είσοδος στο μεγάλο σπίτι παρέχει πρόσβαση στο λαβύρινθο των δωματίων πίσω από την μπροστινή βεράντα των κτιρίων, δείτε πάνω από την αριστερή. Αυτές περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (11), την κουζίνα (3), τα κυλικεία (4 & 10), ένα δωμάτιο (5) με ξεχωριστή είσοδο (9) , το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια, (6,7 & 8) με 11 κλίνες. Στην μπροστινή βεράντα ήταν το σιδηρουργείο (15), οι αποθήκες (14, 13), ένα δωμάτιο (2) και ένα κατάστημα καυσίμων (16).

glaumbaer5glaumbaer6glaumbaer7

Follow us