tyri fetaΤι θα λέγατε να φτιάχνατε μόνοι σας άσπρο τυρί για την οικογένειά σας; Να μια συνταγή από τη γιαγιά η οποία έφτιαχνε πάντα μόνη της το τυρί για το σπίτι της με γάλα από την αγελάδα της.

Θα χρειαστείτε

  • 10 κιλά νωπό γάλα
  • 1/4 κ.γ. πυτιά (από φαρμακείο)
  • αλάτι
Αν το γάλα δεν είναι παστεριωμένο το βράζετε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνετε να γίνει χλιαρό, αλλιώς το ζεσταίνετε ελαφρά.
Σε μισό ποτήρι νερό διαλύεται την πυτιά, τη ρίχνετε στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Αφήνετε να σταθεί 2-3 ώρες χωρίς να ανακατέψετε το μίγμα. Μετά από 2-3 ώρες το μίγμα θα γίνει σαν γιαούρτι.
Το γυρίζετε τότε σε ένα μεγάλο τουλπάνι, δένεται το τουλπάνι σαν πουγκί και το βάζεται μέσα σε ένα τρυπητό  να στραγγίξει καλά για 4-5 ώρες. Το τυρόγαλο που βγαίνει φροντίστε να το μαζέψετε τοποθετώντας κάτω από το τρυπητό ένα δοχείο.
Όταν φύγει όλο το τυρόγαλο ανοίξτε το τουλπάνι και κόψτε το τυρί σε 2-3 φέτες.αλατίστε καλά κάθε φέτα και βάλτε τες σε γυάλινο δοχείο. Όσο περισσότερο αλάτι βάλετε τόσο πιο σκληρό θα γίνει το τυρί και θα διατηρηθεί καλύτερα. Από πάνω προσθέστε το τυρόγαλο μέχρι να καλυφθεί όλο το τυρί και φυλάξτε στο ψυγείο.
Follow us