Η επιστημονική ονομασία του είναι ραπανάκι ( Raphanus sativus ) που ανήκει στην οικογένεια Κραμβοειδών (Brassicaceae). Το ραπανάκι είναι επίσης γνωστό ως Daiken σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

 

Ιστορία

Η ελληνική περιγραφή του γένους Raphanus σημαίνει ” εμφανίζεται γρήγορα ” και αναφέρεται στην ταχεία βλάστηση των φυτών αυτών. Raphanistrum από την ίδια ελληνική ρίζα είναι ένα παλιό όνομα που κάποτε χρησιμοποιείτο για το γένος αυτό. Η κοινή ονομασία “ραπανάκι” προέρχεται από τη λατινική Radix =ρίζα. Το ραπανάκι ήταν μια καλά οργανωμένη καλλιέργεια στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι τέθηκε σε καλλιέργεια σε προγενέστερο χρόνο. Τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο είχαν καταβληθεί ως «μισθοί» στους Αιγύπτιους εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες. 

Το ραπανάκι, το γνωστό κομμάτι της σαλάτας σας, είναι μια καλλιέργεια ρίζας, που ονομάζεται γογγυλόριζα με πικάντικη ή γλυκιά γεύση με πολύ χυμό. Μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, μωβ ή μαύρο, μακρύ κυλινδρικό ή στρογγυλό σχήμα. Είτε τρώγονται ωμά, μαγειρεμένα ή ξιδάτα. Το έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους από ραπανάκι χρησιμοποιείται στη κατασκευή καλλυντικών επίσης.

Το ραπανάκι, είναι ένα λαχανικό με πολύ λίγες θερμίδες και ανοίγει την όρεξη με την λεπτή του γεύση! Το ραπανάκι είναι βολβός (σαρκώδης ρίζα) που δε χρειάζεται πολύ νερό και είναι έτοιμο για συγκομιδή 1 με 1,5 μήνα μετά τη σπορά.

Καλλιέργεια

Έχει ένα πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και η καλλιέργεια του είναι πολύ σύντομη. Η καλλιέργεια του μπορεί να διαρκέσει από 20-40 μέρες ανάλογα με την ποικιλία. 

Το μακρόστενο ραπάνι που καλλιεργείτε το χειμώνα η καλλιέργεια του μπορεί να διαρκέσει από 50-90 μέρες. Χρειάζεται ένα ελαφρύ αμμώδες έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί η γογγυλόριζα. Το έδαφος θα πρέπει να είναι καλά εμπλουτισμένο με οργανική ύλη. Το ραπανάκι μπορεί να αντέξει το κρύο αλλά όχι τους παγετούς και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις. Τους σπόρους τους φυτεύουμε κατευθείαν στο κήπο ή χωράφι. Η καλύτερη εποχή σποράς είναι τέλος χειμώνα, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αλλά μπορούμε και προς το τέλος του καλοκαιριού-Αύγουστος και το φθινόπωρο-Σεπτέμβριος-Νοέμβριος. 

Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών εξαρτώνται από την ποικιλία. Αν είναι τα στρογγυλά τότε θα απέχουν μεταξύ τους 25-30 εκ. και ανά γραμμή 30εκ. Τα μακρόστενα θα απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκ. και ανά γραμμή 40 εκ.

Εποχή Σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
Εποχή Μεταφύτευσης: Μάιος, Ιούνιος
Πληροφορίες για το Έδαφος: Είναι πολύ εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά και για αυτό επιλέγονται από πολλούς. Πιο συγκεκριμένα δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πολλά θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε όμως να μην υπάρχει πολύ άζωτο, καθώς θα δημιουργηθούν πολλά φύλλα και όχι βολβός.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή θα γίνει ανάλογα με την εποχή σποράς (συνήθως 1 με 1,5 μήνα μετά)

Διατροφική αξία Υγεία & Οφέλη 
 
Αυτό το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Είναι επίσης μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο, και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνη C, φολικό οξύ και κάλιο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
(1/2 φλιτζάνι κόκκινο φρέσκο κομμένο σε φέτες )

  • θερμίδες 12
  • Πρωτεΐνη 0,35 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες 2,0 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες 1 γραμμάριο
  • Κάλιο 134,56 mg
  • Φολικό οξύ 15,66 mcg

Τα οφέλη από ραπανάκι κατά ορισμένων παθήσεων

Ίκτερος: Το ραπανάκι είναι πολύ καλό για το συκώτι και το στομάχι, και είναι ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό δηλαδή, καθαρίζει το αίμα. Είναι χρήσιμο ως εκ θαύματος σε ίκτερο, δεδομένου ότι βοηθά την αφαίρεση της χολερυθρίνης και επίσης ελέγχει την παραγωγή της. Ελέγχει επίσης την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια του ίκτερος αυξάνοντας προμήθεια φρέσκου οξυγόνου στο αίμα. 

Ουροφόρων οδών: Είναι διουρητικό, δηλαδή βοηθά στην αύξηση της παραγωγής των ούρων. Ο χυμός από ραπανάκι, επίσης, θεραπεύει τη φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση. Επίσης καθαρίζει τα νεφρά και αναστέλλει λοιμώξεις στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Έτσι, βοηθά πολύ στη θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος.

Απώλεια βάρους: Τα ραπάνια είναι πολύ χορταστικά, δηλαδή γεμίζει το στομάχι σας και ικανοποιεί την πείνα σας εύκολα, χωρίς να σας δίνει πολλές θερμίδες, καθώς είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και περιέχουν πολύ νερό. Είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για όσους είναι αποφασισμένοι να χάσουν βάρος.

Καρκίνος: Όντας ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και ανθοκυανίνες, το ραπανάκι βοηθά στη θεραπεία καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, των νεφρών, του εντέρου, του στομάχου και καρκίνο του στόματος.

Τσιμπήματα εντόμων: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για τσιμπήματα εντόμων, τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, κλπ. χυμός του μειώνει επίσης τον πόνο και το πρήξιμο και απαλύνει την πληγείσα περιοχή.

Άλλα οφέλη: Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, το ραπανάκι είναι ένα καλό ορεκτικό, καθαρτικό, ρυθμίζει το μεταβολισμό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, είναι μια καλή θεραπεία για τον πονοκέφαλο, την οξύτητα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, παχυσαρκία, πονόλαιμο, δυσπεψία κ.α.

 
Follow us