ilios kai igia
Ο ήλιος είναι το λαμπρότερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος, που βρίσκετε στις παραφυρές αυτού του γαλαξία. Είναι το “ξεκίνημα” της ημέρας, της ίδιας της ζωής, λόγο του ζωογόνου ήλιο και όχι μόνο επέρχεται / ξετυλίγεται η ζωή μέσω της φωτοσύνθεσης. Αναφορές από τις ανεκτίμητης αξίας προσφορές του ήλιου στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο Η ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου πράγμα που φροντίζει τα οστά μας, προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2, καθώς και από αρκετούς τύπους καρκίνου).
Η θερμότητα του ηλίου είναι ενεργητική για αρθριτικούς και μυοσκελετικούς πόνους, καθώς ανακουφίζει το πρήξιμο, την αρθρίτιδα και βοηθά να υποχωρούν οι φλεγμονές από μυϊκά τραύματα.
Ο ήλιος χαμηλώνει τα επίπεδα της μελατονίνης με αποτέλεσμα να ενισχύετε και η γονιμότητα στις γυναίκες, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες.
Όσο την ημέρα μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνη τόσο αυξάνονται τη νύχτα, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου και καταπολέμα την αϋπνία.

Ακόμη κ οι δερματολόγοι συστήνουν συστηματική αλλά χρονομετρημένη έκθεση στον ήλιο μιας και η ηλιακή ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί να έχει βοηθήσει αρκετά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα, αρκεί πάντα να γίνετε χρήση  κατάλληλης αντηλιακής προστασίας.
Το φως του ήλιου βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η βιταμίνη D που μας εξασφαλίζουν οι ακτίνες του ηλίου,  επίσης βοηθούν στη ρύθμιση της περιόδου σε γυναίκες με άστατο κύκλο.

Η επίδραση του ήλιου στη ψυχολογία

    Η ηλιοφάνεια αποδεδειγμένα βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς και η σεροτονίνη που παράγετε καταστέλλει την υπερβολική όρεξη για φαγητό και η επίδραση της στο θυρεοειδή αυξάνει τον μεταβολισμό μας.
    Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αποκαλείται η σεροτονίνη και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιοδοξία και ευεξία. Σ’ αυτό βασιζόμενες ήταν και ο αριθμός αυτοκτονιών που οι βόρειες χώρες είχαν πολύ υψηλότερους αριθμούς απ’ ότι οι μεσογειακές χώρες.
 
    Υπάρχουν πολλές ασθένειες που απαγορεύουν την έκθεση στον ήλιο, μα ” μέτρον άριστον” κ έχοντας εφοδιαστεί με κατάλληλη αντηλιακή προστασία μπορούμε να χαιρόμαστε τις ευεργετικές ιδιότητες της κάθε ηλιόλουστης μέρας.


Δ.Ζ σύμβουλος ψυχολογίας

Follow us