Το Αλπινάριουμ (βραχόκηπος ή μικρό βουνάκι με διαφορετικά φυτά και λουλούδια) είναι ενά από τα πιό μεγάλα όνειρα όλων των κηπουρών, και των ανθρώπων που έχουν κήπους και αυλές. Αλλά πολλοί κηπουροί δεν το φτιάχνουν, γιατί νομίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι ετσι! Εδώ δεν υπάρχουν δυσκολίες, θέλει μόνο λίγη φαντασία και υπομονή, και μερικές πληροφορίες. Πιστέψτε μας, ένα αλπινάριουμ μπορεί να φτιαχτεί από κάθε κηπουρό, ακόμα κι αν αυτός είναι νέος. 

Πώς φτιάχνεται ένα αλπινάριουμ;

Ας ξεκινήσουμε με λίγες ιστορικές πληροφορίες. Το αλπινάριουμ είναι ένας βραχόκηπος, ένα μικρο βουνάκι με φυτά και λουλούδια. Έγινε διμοφιλές πολλά χρόνια πριν, στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα. Στην αρχή το αλπινάριουμ είχε φτιαχτεί για την επίδειξη των μοναδικών και ανεπανάληπτων φυτών από τις Άλπεις. Γι’αυτο το κέντρο του αλπινάριουμ είναι ή ένας ογκόλιθος ή μερικές μεγάλες πέτρες, που παρομοιάζει την κορυφή του βουνού. Ένα μικρό λιμνάκι ή μικροί καταράχτες είναι μια σημαντική προσθήκη. Το συμπλήρωμα της εικόνας είναι ένα πολύχρωμο χαλί από διαφορετικά φυτά και λουλούδια, που μένουν κάτω από τους μικρούς σγουρούς θάμνους ή μικρά δεντράκια. Ακόμη και ένα μικρό αλπινάριουμ με μικρή λιμνούλα και όμορφα φυτά θα είναι πραγματικός θησαυρός για κάθε κήπο.

Για ενα αλπινάριουμ χρεάζονται τα εξής:

  • Άδειο μέρος στον κήπο σας με πολύ ήλιο, που να φωτίζεται από παντού. Καλύτερα να υπάρχει κανονική κλίση της γής, και όχι μόνο ένας σωρός από χώμα στη μέση του χώρου.
  • Αρκετά χώμα για ολά τα φυτά και λουλούδια. Προσέξτε, γιατί το χώμα πρέπει να είναι θρεπτικό και αποστραγγιζόμενο.
  • Μερικές μεγάλες όμορφες φυσικές πέτρες. Προσέξτε – στο αλπινάριουμ δεν πάει κάθε είδους πέτρα, μόνο φυσική, όπως αμμόπετρα, ασβεστόλιθος ή χαλαζίας. Αν οι πέτρες είναι στρογγυλές, βάλτε τες σαν κύματα. Αν οι πέτρες είναι με γωνίες, μια πυραμίδα από αυτές θα φαίνεται πολύ καλά.
  • Η λιμνούλα πρέπει να ειναι μικρή, για να μη χρειάζεται πολύ κόπο στη φροντίδα της.
  • Μπορείτε να βάλετε διαφορετικά φυτά και λουλούδια, όχι μόνο αλπικά. Αλλά προσέξτε, γιατί τα φυτά πρέπει να νιώθουν καλά στο πετρώδες έδαφος. Για παράδειγμα, μπορείτε να διιαλέξετε διαφορετικά είδη σιτηρών, φουντωτά πολυετή φυτά, γεράνι ή τσάι του βουνού.
  • Ο βασικός κανόνας για τα φυτα είναι ο εξής – στη κορυφή να βάλετε χαμηλά φυτά, στη μέση μεσάια, και κάτω, στη βάση και γύρω από τη λιμνούλα βάλτε τα πιό μεγάλα και ψηλά φυτα και λουλούδια.
  • Μην δώσετε βάση στο τι γνώμη έχουν οι γειτονές σας για τον κήπο και το αλπινάριουμ σας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η διακόσμηση του κήπου σας να αρέσει σε σας!


Όπως βλέπετε, είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε ένα αλπινάριουμ στο κήπο σας. Λίγο υπομονή και φαντασία – και το όνειρο σας θα γίνει πραγματικοτητα.

Follow us