Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Φυτέψτε ντόπιες ποικιλίες, όχι υβρίδια

του Κώστα Λιονουδάκη
Επειδή σε αρκετά φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα κυριαρχούν τα υβρίδια, ζητήστε ντόπιες ποικιλίες για να μπορέσετε να κρατήσετε σπόρο και να ξαναφυτέψετε. Άλλωστε, η διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, με άλλα λόγια της διατροφικής μας κληρονομιάς, είναι ζήτημα αυτάρκειας, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το 50% του εμπορίου του σπόρου ελέγχεται μόνο από έξι πολυεθνικές σποροπαραγωγικές εταιρείες, όπου κυριαρχούν τα υβρίδια από τα οποία ο παραγωγός δεν μπορεί να κρατήσει σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και καθίσταται οικονομικά δέσμιός τους.
Photo: lostbuttonstudio@Flickr
Στην αντίπερα όχθη, αρκετές παραδοσιακές ποικιλίες έχουν μεγάλη φήμη και αξία, καθώς είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν και ικανοποιούν σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις λόγω της νόστιμης γεύσης, της υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Ενδεικτικά, σας παρουσιάζουμε μερικές ποικιλίες που θα βρείτε στο εμπόριο σε σπόρο ή έτοιμα σπορόφυτα και αξίζει να τις επιλέξετε. Συμπληρωματικά αναζητήστε κι άλλες ντόπιες ποικιλίες από παραγωγούς της περιοχής σας ή απευθυνθείτε σε ομάδες διάσωσης παραδοσιακών σπόρων όπως το Πελίτι.
Photo: businessinsider.com.au
Κερασοτομάτα Σαντορίνης
Ποικιλία τομάτας με καρπούς πολύ καλής ποιότητας, στρογγυλούς, με λαμπερό κόκκινο χρώμα, βάρους 15-20 γρ. Είναι κατάλληλη για υπαίθρια καλλιέργεια με φυτό χαμηλό, μαζεμένο, με μέτρια κάλυψη καρπού. Χαρακτηρίζεται ως παραγωγική ποικιλία με καρπούς εύγευστους, πολύ καλή καρπόδεση σε υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα κατάλληλη για καλλιέργεια σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Photo: gardeningwithcharlie.com
Μελιτζάνα Λαγκαδά
Μεσοπρώιμη ποικιλία μελιτζάνας, κατάλληλη για υπαίθρια καλλιέργεια. Το φυτό έχει ύψος 80-90 εκ. και παράγει επιμήκεις, μυτερούς καρπούς μήκους 20-25 εκατοστά και πλάτους 4 εκατοστών, μέσου βάρους 250 γρ. και χρώματος μαύρου
Photo: fleurdelis823@Flickr
Τσακώνικη Μελιτζάνα
Ποικιλία μελιτζάνας κατάλληλη για υπαίθρια καλλιέργεια, εύρωστο φυτό με μέτρια ανάπτυξη. Οι καρποί επιμήκεις κυλινδρικοί, μήκους 17-20 εκ., με χρώμα ανοικτό μωβ με λευκές ραβδώσεις κατά μήκος τους.
Photo: 6tudio@Flickr
Μπάμια Πυλαίας
Ποικιλία μπάμιας πρώιμη και πολύ παραγωγική, φυτό με χαμηλά μεσογονάτια διαστήματα, ανθεκτική σε ξηροθερμικές συνθήκες. Ο λοβός είναι πεντάγωνος, μήκους 5 – 7εκ., ανοικτοπράσινος, ιδιαίτερα ανθεκτικός στο μαύρισμα, πολύ γευστικός.
Photo: lead-commerce.com
Πιπεριά Φλωρίνης
Μεσοπρώιμη ποικλία πιπεριάς, μακεδονικής προέλευσης. Ποικιλία πολύ παραγωγική, με καρπό κόκκινο με παχιά τοιχώματα ελαφρώς κωνικό, με μέσο μήκος που φθάνει τα 15 εκατοστά και πλάτος γύρω στα 4 εκατοστά. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται κατά την πλήρη ωρίμανση, όταν αποκτήσει κόκκινο χρώμα.
Photo: brightlycolouredsunflowers.blogspot.gr
Πιπεριά καυτερή Ιεράπετρας
Η ποικιλία είναι πρώιμη και δίνει κιτρινοπράσινους καρπούς μέσου βάρους 20-30. Φυτό ορθόκλαδο που οι επιμήκεις και καυτεροί καρποί του κρέμονται στο φυτό. Συνιστάται για υπαίθρια και θερμοκηπιακή καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα.
Photo: maggiemason@Flickr
Πεπόνι Άργους
Ποικιλία πεπονιού μεσοπρώιμη και παραγωγική. Έχει ικανοποιητική προσαρμοστικότητα σε διάφορα περιβάλλοντα και μέση αντοχή στις ασθένειες. Οι καρποί είναι ωοειδείς και έχουν πορτοκαλί και γλυκιά σάρκα. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και συστήνεται για υπαίθρια καλλιέργεια.
Photo: wanderingYew2@Flickr
Φασόλι Μαυρομάτικο Τήνου
Ψιλόσπερμη ποικιλία καθιστού φασολιού, το γνωστό αμπελοφάσουλο, 60-65 ημερών για την ωρίμανση. Διαθέτει πράσινο λοβό 20-25 εκ., στρογγυλής διατομής, με λευκό σπόρο. Φασόλι κατάλληλο για φρέσκια σαλάτα.
botanistas.gr
Follow us
Similar posts
  • 17η Γιορτή Σπόρω... Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, Σάββατο 22 Απριλίου 2017 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΕΛΙΤΙ: Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 22 Απριλίου 2017. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική [...]
  • Σαλέπι ( Σερνικο... Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula. Το σαλέπι θεωρείται και φαρμακευτική ουσία γιατί περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, [...]
  • Σκίτσα με προτάσ... Follow [...]
  • Πώς να αντιμετωπ... Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας. Τα αγριόχορτα [...]
  • Μπιζέλια, καλλιέ...  Τα μπιζέλια έχουν καταγωγή Από την Ευρώπη και την Ασία. Περιγραφή Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 – 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 – 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 – 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish