Οι ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας είναι γνωστές και αφορούν κυρίως την αντικαρκινική δράση που παρουσιάζει. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ιδιότητες όταν μαγειρέψουμε την ντομάτα. Σε τέτοια μορφή, η ντομάτα παρουσιάζει προστατευτική δράση για την καρδιά.
οι ιδιότητες της ντομάτας είναι ευεργετικές για την καρδιά
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βερόνα, διαπίστωσαν πως η ντομάτα έχει ευεργετική και προστατευτική δράση για την καρδιά, όταν την τρώμε μαγειρεμένη. Αρκεί μόνο η κατανάλωση περίπου 80 γραμμαρίων κάθε μέρα από μαγειρεμένη φρέσκια ντομάτα και ο κίνδυνος του εμφράγματος και των καρδιακών επεισοδίων μπορεί να μειωθεί, αφού επί τοις ουσίας μειώνονται τα προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία και στα τοιχώματα τους, που μπορεί να έχουν φράξει από τα πολλά λιπαρά.
Με απλά λόγια όταν η διατροφή μας είναι επικίνδυνη και γεμάτη λιπαρά, η κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας κάθε μέρα, βοηθάει να απομακρυνθούν πολλά επιβλαβή στοιχεία από αυτά. Επίσης, προλαμβάνει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, κάτι που σημαίνει ότι το να πάθουμε αθηροσκλήρωση, απομακρύνεται όσο το δυνατόν.
Το λυκοπένιο είναι το συστατικό της ντομάτας το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση, μια δράση που ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρευτεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα του μαγειρέματος απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου.
τα γεμιστά όπου η ντομάτα είναι με την φλούδα και ψημένη, είναι ιδανικά
Το λυκοπένιο μάλιστα παρουσιάζει τόσο ισχυρή αντιοξειδωτική, η οποία είναι διπλάσια από εκείνη του β-καροτενίου. Κάτι που το καθιστά ένα εξαιρετικό όπλο για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν βλάβες και καταστρέφουν τα κύτταρα. Και φυσικά ο συνδυασμός με αγνό ελαιόλαδο και ειδικά όταν τρώμε την ντομάτα με τη φλούδα της, καθιστούν τις ευεργετικές της ιδιότητες, σχεδόν «αχτύπητες».
Follow us