Με πρώτη ύλη το άχυρο και τον πηλό και πολλή προσωπική εργασία, ομάδες στο Λασίθι, στις Αρχάνες, στα Χανιά και αλλού κατασκευάζουν σπίτια με απόλυτα φυσικά υλικά και σημαντικά χαμηλότερο κόστος. 
 
Πρώτο μέρος. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει δύο ενότητες. Στην πρώτη ταξιδεύουμε μέχρι την Κριτσά, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, και συναντάμε την Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης. Η ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει αρχικά «πειραματικά» σπίτια με πρώτη ύλη το cob, δηλαδή μπάλες από χώμα, άμμο και άχυρο σε διαφορετικές αναμείξεις ανάλογα με την τελική χρήση. 
Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορούν πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τόσο στη φάση κατασκευής μιας κατοικίας, όσο και στη διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν, με σημαντικό περιβαλλοντολογικό και ταυτόχρονα οικονομικό όφελος. 
Ωστόσο, η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν καλύπτει μέχρι στιγμής όλες τις κατηγορίες κτηρίων που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από φυσικά υλικά. 
Επισήμως θεωρούνται ως “ελλιπούς στατικότητας”, ενώ απαιτείται η ύπαρξη ξύλινου, μεταλλικού ή άλλου σκελετού πάνω στον οποίο θα προστεθεί το υλικό της επιλογής του κτίστη. 
Τα αχυρένια σπίτια (β μέρος) – Αρχάνες Μια ξενάγηση στο “Archanes Project”, λίγο έξω από τις Αρχάνες Ηρακλείου και στην ανέγερση δύο βιοκλιματικών κατοικιών με ξύλινο σκελετό και τοιχοποιία με βάση τη λάσπη και το άχυρο. Το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ για τις πρωτοβουλίες φυσικής δόμησης στην Κρήτη. 
Για τα δύο σπίτια στις Αρχάνες εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, αφού πρώτα οι ίδιοι οι κατασκευαστές πιστοποίησαν τα υλικά τους, ενώ ο επικεφαλής του project μας εξηγεί τις ευνοϊκές προβλέψεις του νέου νόμου, βάσει του οποίου επιδοτούνται με επιπλέον δόμηση τα κτήρια που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά. 
 
Οι ιδιοκτήτες των «αχυρένιων» σπιτιών στις Αρχάνες τονίζουν πως τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους, θα είναι επισκέψιμα για το κοινό. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το αισθητά χαμηλότερο κόστος κατασκευής και διαβίωσης μέσα σε ένα τέτοιο κτήριο, αλλά κυρίως η επαφή με μια διαφορετική φιλοσοφία και στάση ζωής και η αρμονική συνύπαρξη με τη φύση… 
Η Κρήτη, λόγω κλίματος, είναι ιδανικός τόπος για την κατασκευή κτηρίων με μεθόδους φυσικής δόμησης και εκτός από την Κριτσά και τις Αρχάνες αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί στα Χανιά, στο Παλαιόκαστρο Ηρακλείου και αλλού.
 
 
 
http://www.politestv.gr
Follow us