Οι καιρικές συνθήκες και αυτό το μήνα δεν βοηθούν ιδιαίτερα στις δουλειές του κήπου και της βεράντας γιʹ αυτό εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας σχεδιάζοντας την εικόνα που θα θέλατε να έχει την άνοιξη ο κήπος ή το μπαλκόνι σας.
Σε γενικές γραμμές, οι οδηγίες που ισχύουν για το μήνα Δεκέμβριο ισχύουν και για το μήνα Ιανουάριο. Ξαναδείτε λοιπόν τι θα έπρεπε να έχετε κάνει ως καλοί κηπουροί το μήνα Δεκέμβριο και διαβάστε παρακάτω τι θα πρέπει να κάνετε για τα φυτά σας αυτό το μήνα ώστε να κάνετε μία καλή αρχή.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Αν έχετε ένα ζωντανό (σε γλάστρα) Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κυπαρισσάκι που στολίσατε για τις γιορτές βγάλτε το στο μπαλκόνι. Αυτά τα δέντρα χρειάζονται δροσερές θερμοκρασίες και έχουν ήδη υποφέρει αρκετά μέσα στο πολύ ζεστό σαλόνι σας. Όταν το δέντρο σας (που δεν είναι σε γλάστρα) ξεραθεί, φροντίστε να το σπάσετε σε κομμάτια και να το βάλετε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, ώστε να διευκολύνετε τα συνεργεία των δήμων σας και να μας γλιτώσετε από την τόσο λυπηρή εικόνα των νεκρών δέντρων δίπλα στους κάδους
Τα ανθισμένα φυτά που σας δώρισαν στις γιορτές, χρειάζονται αρκετό νερό καθʹ όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Ξετυλίξτε το χαρτί με το οποίο είναι τυλιγμένες οι γλάστρες ή έστω κόψτε τη βάση του για να μην κρατάει νερό και σαπίσουν οι ρίζες. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία τους κόψτε τα ξεραμένα λουλούδια τους και αν δεν κάνει παγωνιά μετακινήστε τα στο μπαλκόνι ή έστω στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού σας.
Ελέγξτε και πάλι όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου για τυχόν έντομα ή ασθένειες. Ειδικά όσοι έχετε τζάκι και κρατάτε τα ξύλα μέσα στο σπίτι σας, έχετε υπόψη σας ότι πολλών ειδών έντομα μπορούν να μεταφερθούν στα φυτά σας καθώς επιλέγουν να ξεχειμωνιάσουν πάνω στα ξύλα.
Ελαττώστε ή σταματήστε τη λίπανση των φυτών εσωτερικού χώρου, αφήστε τα να ξεκουραστούν και αυτό το μήνα.Αν έχετε ορχιδέες ή άλλα φυτά που ανθοφορούν το χειμώνα, ποτίζετέ τα συχνά για όσο διάστημα θα βρίσκονται σε ανθοφορία.
Ετοιμάστε ρηχά δοχεία ώστε προς τα τέλη του μήνα να αρχίσετε να φυτεύετε τους σπόρους φυτών που ανθίζουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Καθαρίστε καλά τα δοχεία τρίβοντάς τα με μία βούρτσα και χλωρίνη και προμηθευτείτε φρέσκο χώμα. Βεβαίως αγοράστε ή παραγγείλετε και τους σπόρους! Προς το τέλος του μήνα, φυτέψτε σπόρους φυτών που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, όπως οι πανσέδες, στα ρηχά δοχεία που ετοιμάσατε και κρατήστε τα σε εσωτερικό χώρο μέχρι να τα μεταφυτέψετε έξω όταν μαλακώσει ο καιρός.
Αν κάποιοι από τους κάκτους και τα παχύφυτά σας χρειάζονται αλλαγή γλάστρας, προμηθευτείτε τις γλάστρες και το κατάλληλο χώμα. Θα κάνετε την αλλαγή αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας για όσα φυτά ανθίζουν αυτή την εποχή.
Διατηρήστε υψηλή υγρασία στα φυτά σας γιατί τα καλοριφέρ ακόμα δουλεύουν στο φουλ και η ατμόσφαιρα στα σπίτια μας είναι πολύ ξηρή, για τον ίδιο λόγο ποτίζετε τα φυτά σας λίγο συχνότερα.
Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες σας γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Αν μπορείτε, τοποθετήστε ένα τούβλο ή πήλινα κεσεδάκια κάτω από τη γλάστρα σας μέσα στο πιατάκι ώστε ο πάτος της γλάστρας να μην πατάει σε νερό ακόμα κι αν βρέχει συνεχώς.Καθαρίστε και συντηρήστε τα εργαλεία σας, η στιγμή που θα τα χρειαστείτε ετοιμοπόλεμα δεν αργεί πολύ.
Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάξτε αμέσως βολβούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί.
Διαλέξτε και αγοράστε βολβούς/ριζώματα φυτών που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (π.χ. ντάλιες, κάννες) και ετοιμαστείτε να τους φυτέψετε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού.
Τυχόν βολβοί που βρίσκονται για φορτσάρισμα στο ψυγείο σας, ήρθε η ώρα να αποκτήσουν σπίτι. Φυτέψτε τους το συντομότερο.Περιποιηθείτε τους βολβούς που έχετε φυτέψει από το φθινόπωρο. Σκαλίστε το χώμα τους για να αεριστούν.Οι κρόκοι που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν πετάξει ή θα πετάξουν πολύ σύντομα. Περιμένετε τα πρώτα λουλούδια τους προς τα τέλη αυτού του μήνα ή μέσα στο Φεβρουάριο.
Ζουμπούλια που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει επίσης να πετάξουν αυτές τις ημέρες ανάλογα με το πότε τα φυτέψατε.
Οι φρέζες και τα μανουσάκια που φυτέψατε επίσης το φθινόπωρο θα έχουν ψηλώσει πολύ μέχρι τώρα. Φροντίστε να στηρίξετε τα φύλλα τους ώστε ο αέρας και η βροχή να μην τα ξαπλώσουν και να μην τα σπάσουν.
Προς τα τέλη του μήνα μπορείτε να παραγγείλετε ή να αγοράσετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές για να τις φυτέψετε σε γλάστρες.
Επίσης διαλέξτε τα αναρριχώμενα και θαμνώδη φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας ώστε να τα αγοράσετε και να τα φυτέψετε μόλις ο καιρός μαλακώσει.
Κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα λουλούδια τους.
Φυτέψτε σπόρους ή κονδύλους φυτών όπως οι ανεμώνες σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
Προστατέψτε τα ευαίσθητα φυτά από την παγωνιά.
Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.
Αν δεν έχει παγωνιά και μπορείτε να σκάψετε, μεταφυτέψτε το τυχόν ζωντανό (σε γλάστρα) Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Έχει εκτελέσει την αποστολή του έτσι κι αλλιώς.
Σχεδιάστε από τώρα που θα φτιάξετε παρτέρια για λουλούδια και που για λαχανικά.
Καθαρίστε και συντηρήστε τα εργαλεία σας, η στιγμή που θα τα χρειαστείτε ετοιμοπόλεμα δεν αργεί πολύ.
Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάξτε αμέσως βολβούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί.
Διαλέξτε και αγοράστε βολβούς/ριζώματα φυτών που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (π.χ. ντάλιες, κάννες) και ετοιμαστείτε να τους φυτέψετε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού.
Τυχόν βολβοί που βρίσκονται για φορτσάρισμα στο ψυγείο σας, ήρθε η ώρα να αποκτήσουν σπίτι. Φυτέψτε τους το συντομότερο.
Περιποιηθείτε τους βολβούς που έχετε φυτέψει από το φθινόπωρο. Σκαλίστε το χώμα τους για να αεριστούν.
Οι κρόκοι που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν πετάξει ή θα πετάξουν πολύ σύντομα. Περιμένετε τα πρώτα λουλούδια τους προς τα τέλη αυτού του μήνα ή μέσα στο Φεβρουάριο
Ζουμπούλια που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει επίσης να πετάξουν αυτές τις ημέρες ανάλογα με το πότε τα φυτέψατε
Οι φρέζες και τα μανουσάκια που φυτέψατε επίσης το φθινόπωρο θα έχουν ψηλώσει πολύ μέχρι τώρα. Φροντίστε να στηρίξετε τα φύλλα τους ώστε ο αέρας και η βροχή να μην τα ξαπλώσουν και να μην τα σπάσουν.
Διαλέξτε τα αναρριχώμενα και θαμνώδη φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας ώστε να τα αγοράσετε και να τα φυτέψετε μόλις ο καιρός μαλακώσει.
Κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα λουλούδια τους.
Μόλις περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς, μπορείτε να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα και τα πρώτα λαχανικά καθώς και εσπεριδοειδή.Ελέγξτε τα οπωροφόρα όπως οι μηλιές, οι ροδακινιές και οι αχλαδιές για τυχόν ασθένειες και ψεκάστε τα πριν σχηματιστούν τα μπουμπούκια αν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα
Κλαδέψτε τα οπωροφόρα δέντρα και τους αειθαλείς θάμνους.
Προστατέψτε τα ευαίσθητα φυτά από την παγωνιά.
Το γεγονός ότι κάνει κρύο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ποτίζετε τον κήπο σας. Αν το χώμα δεν είναι παγωμένο και δεν έχει βρέξει για περισσότερο από μία εβδομάδα, ποτίστε τον κήπο σας. Ειδικά τα αειθαλή φυτά και οι θάμνοι έχουν ανάγκη από πότισμα καθώς χάνουν υγρασία από τα φύλλα τους. Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.
Τα φυτά πάντα μας δίνουν χαρά και η φροντίδα τους χρόνο ηρεμίας και ευχάριστης απασχόλησης. Παράλληλα, πάντα υπάρχουν κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, ό,τι καιρό κι αν κάνει, όποιος κι αν είναι ο μήνας του χρόνου. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι δύο τελευταίοι μήνες που πραγματικά μπορείτε να μην ασχοληθείτε πολύ με τα φυτά σας. Ευτυχώς μετά ακολουθεί η άνοιξη που μας φέρνει λουλούδια, μεγαλύτερες ημέρες, λιγότερο κρύο και περισσότερο ήλιο.
ΠΗΓΗ :http://www.kalanea.info/
Follow us