Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Τα μανιτάρια «γεννούν» ανέμους με σκοπό τη μεταφορά των σπόρων τους.

Δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας για τη γέννηση ανέμων ώστε να μεταφερθούν οι σπόροι τους.
Τη δυνατότητα να ελέγχουν τον καιρό φαίνεται πως έχουν τα… μανιτάρια, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Μελέτη ερευνητών από το Trinity College στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ έδειξε ότι αλλάζοντας τα επίπεδα της υγρασίας γύρω τους, τα μανιτάρια «γεννούν» ανέμους με σκοπό τη μεταφορά των σπόρων τους.
Ως γνωστόν, τα φυτά χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την επιτυχή «μετανάστευση» των σπόρων τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας, της απελεύθερωσής τους με δύναμη, του αέρα, του νερού, των ζώων και των εντόμων. Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι τα μανιτάρια αποτελούν «παθητικούς» οργανισμούς ως προς τη μεταφορά των σπόρων τους, καθώς βασίζονταν κυρίως στη μεταφορά τους μέσω του αέρα.
Φύσα αγέρα…
Τα νέα ευρήματα των Αμερικανών ωστόσο, υποδεικνύουν ότι τα μανιτάρια είναι σε θέση να «εκτοξεύουν» τους σπόρους τους σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και σε συνθήκες πλήρους άπνοιας, δημιουργώντας τον δικό τους… καιρό.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές κινηματογράφησης υψηλής ταχύτητας της όλης διαδικασίας, οι οποίες αποκάλυψαν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τα μανιτάρια πλευρώτους και σιτάκε απελευθερώνουν υδρατμούς, που με τη σειρά τους μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα που τα περιβάλλει, δημιουργώντας έτσι ρεύματα-«οχήματα» των σπόρων τους.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένες “μηχανές” παραγωγής σπόρων είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι νομίζαμε: τα μανιτάρια ελέγχουν το τοπικό τους περιβάλλον και δημιουργούν ανέμους όπου δεν υπάρχουν από τη φύση» υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Εμιλι Ντρεσέρ. «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Οι μύκητες αποτελούν δαιμόνιους μηχανικούς».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ίδια διαδικασία ενδεχομένως να χρησιμοποιείται από όλα τα είδη μυκήτων.
Ειρήνη Βενιού 
Βήμα
Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish