Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άλλοτε άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρός κίτρινο) και σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται το κυριότερο είδος είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και ελαφρά κίτρινη σάρκα), η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
 
ΒΑΝΒΑ
  • banba Ποικιλία µε πολύ µεγάλη παραγωγή.
  • Έχει οµοιόµορφο σχήμα επίμηκες οβάλ­ µε χρώμα επιδερμίδας φωτεινό κίτρινο και κίτρινη σάρκα.
  • Παράγει μεγάλο ποσοστό εµπορεύσιµων κονδύ­λων.
  • Είναι ανθεκτική στον περονόσπορο φυλλώματος. στην ακτινοµύκωση, στη σπογγοσπορίωση, στον χρυ­σονηµατώδη.
  •  Αντέχει σε ξηρές συνθήκες, στα μηχανικά χτυπη­µατα και έχει μεγάλη διατηρησιµότητα στην αποθήκη.
  • Κατάλληλη για γενική χρήση (τηγάνι, φούρνο).
  • Ιδανική για Βιολογική καλλιέργεια.
  • Βιολογικός κύκλος: Μεσοπρώιµη (125 ημερών).
BURREN
  • burren Μεσοπρώιµη ποι­κιλία πολύ μεγάλης παραγωγικότητας.
  • Κόνδυλοι σχηµα­τος επίμηκες (όπως Σπούντα)].
  • Χρώμα σάρκας υποκίτρινο πολύ μεγάλης διατηρησιµότητας κατά την αποθήκευση.
  • Κρατάει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
  • Δεν πρασινίζει στο χωράφι
  • Είναι οικονομική στη φύτευση (φυτεύεται αραιά: 40 cm/ φυτό)
ΕΜΜΑ
  • emma

    Ποικιλία πρώιμη (90 ημερών] υψηλής παραγωγής.
  • Σχήμα στρόγγυλο, έχει επιδερμίδα τέλεια και απαλή µε χρώμα κίτρινο και είναι κατάλληλη για πλύσιμο.
  • Χρώμα σάρκας κίτρινο.
  • Έχει υπέροχη γεύση.
  • Είναι ιδανική για τηγάνι και φούρνο.
  • Αντέχει στα μηχανικά χτυπήµατα και στις κοινές ασθένειες.
ULTRA

ultra

  • Μεσοπρώιμη πολύ παραγωγική ποικιλία με γρήγορη κονδυλοποίηση. Παράγει 7 -8 κονδύλους ανά φυτό.
  • Καλλιεργείται σε όλους τους τύπους εδαφών χωρίς παραμορφώσεις.
  • Ωραίο φύλλωμα με γρήγορη ανάπτυξη και καλή κάλυψη εδάφους. Έχει δυνατά στελέχη και αναβλαστάνει γρήγορα μετά από καταστροφή από παγετό.
  • Παράγει μεγάλο αριθμό κονδύλων και η απόσταση φύτευσης εξαρτάται από τις ανάγκες της αγοράς. Οι κόνδυλοι είναι μεγάλοι. επιμήκεις με ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος. Τα μάτια είναι ρηχά. με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρώς κίτρινη σάρκα.
  • Έχει πολύ γεύση. Ξηρά ουσία 19%. χωρίς μεταχρωματισμούς μετά το μαγείρεμα.
  • Μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο διάστημα σε πολύ δροσερές αποθήκες.
  • Παρουσιάζει καλή αντοχή στην ξηρασία και είναι ευαίσθητη στο ζιζανιοκτόνο Sencor.
  • Ενώ οι απαιτήσεις σε άζωτο είναι περίπου το 70-800/0 της λίπανσης της Spunta. είναι πιο απαιτητική σε κάλιο.
Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή σε:
 
· χρυσονηματώδη (Ro 1 )
· περονόσπορο των φύλλων και των κονδύλων
· ιούς PVV, Χ, Α και στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων
· στο Φουζάριο
· στην εσωτερική κηλίδωση και στις μηχανικές βλάβες.
– Είναι μέτρια ανθεκτική στην ακτινομύκωση.
– Χρησιμοποιείται και ως φθινοπωρινή καλλιέργεια.
 
Safari-Obelix Χ Amadeus
 
safariΠρωιμότητα: Μεσοόψιμη ποικιλία, µε πολύ υψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα: Έχει καλή ανάπτυξη, πολύ εύρωστο φυτό µε ωραίο φύλλωμα και καλή κάλυψη του εδάφους.
Κόνδυλοι: Πολύ μεγάλοι, ωοειδείς – ωοειδείς στρογγυλοί (οβάλ), µε μεγάλη ομοιομορφία στο μέγεθος και το σχήμα. Τα μάτια τους είναι πολύ ρηχά. Έχουν ωραία κίτρινη επιδερμίδα, όπου στην αρχή είναι λίγο σκούρα και κατά την ωρίμανση γί­νεται κίτρινη µε χρώμα σάρκας ανοικτό κίτρινο.
Ασθένειες: Είναι ανθεκτική στο χρυσονηματώδη (Ro1, R04), έχει καλή αντοχή στον περονόσπορο των φύλλων και μέτρια αντοχή στον περονόσπορο των κον­δύλων. Είναι μέτρια ανθεκτική στην ακτινοµύκωση, και λίγο ευαίσθητη στον ιό PVY. Είναι άνοση στο καρκίνο, και δείχνει κάποια αντοχή στο φουζάριο.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Ξηρά ουσία 19%, χωρίς μεταχρωµατισµούs μετά το μαγείρεμα. εξαιρετική στο μαγείρεμα, µε ωραία γεύση.
Αποθήκευση: Η Safari µμπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο διάστημα σε πολύ δροσερέςσυνθήκες, χωρίς πρόβλημα.
Χειρισμοί του σπόρου: Έχει αργή διακοπή του λήθαργου και γι’ αυτό προτείνεται να γίνεται προφύτρωμα του σπόρου πριν την σπορά.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Καλύτερα αποτελέσματα δίνει σε μέτρια-ελαφρά χωράφια, όμως μπορεί να καλλιεργηθεί και σε άλλους τύπους εδα­φών. Παράγει μεγάλο αριθμό κονδύλων ανά φυτό και έχει την τάση να τους μεγαλώνει όλους. Έχει βαθύ ριζικό σύστημα και γεννά τους κονδύλους σε βάθος, έτσι δεν έχει πρόβλημα από πρασίνισμα. Είναι λίγο ευαί­σθητη στο Sencor και μπορεί να προκαλέσει λίγο κιτρίνισμα των φύλλων.
Λίπανση: Η λίπανση είναι παρόμοια µε την Spunta και όχι ιδιαίτερα απαιτητική σε άζωτο. Προτείνεται n εφαρμογή του Αζώτου σε δύο δόσεις, οι ανάγκες σε Κάλιο είναι αυξημένες, ενώ συγχρόνως μειώνεται το ρίσκο των μηχανικών τραυματισμών.
Συγκομιδή: θα πρέπει να συγκομίζεται µε προσοχή.
 
Bellini-Montial χ Felsina
 
belliniΠρωιμότητα: Μέσης πρωιμότητας ποικιλία µε γρήγορη κονδυλοποίηση. Έχει πολύ υψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα: Έχει πολύ γρήγορη αρχική ανάπτυξη µε ωραίο φύλλωμα και καλή κάλυψη του εδάφους, µε δυνατά στελέχη. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάψιμο από παγετό, ενώ αντέχει σχετικά στους πρώιμους παγετούς.
Κόνδυλοι: Μεγάλοι, επιμήκεις – ωοειδείς µε μεγάλη ομοιομορφία στο σχήμα και το μέγεθος κονδύλων. Τα µάτια τους είναι πολύ ρηχά, µε ωραία ανοιχτοκίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.
Ασθένειες: Είναι ανθεκτική στο χρυσονηματώδη (Ro 1),
έχει καλή αντοχή στον περονόσπορο των φύλλων και καλή αντοχή στον περονό­σπορο των κονδύλων. Μέτρια ανθεκτική στην ακτινοµύκωση, λίγο ευαίσθητη στον ιό PVY και καλή ανθεκτικότητα στον ιό του καρουλιάσµατος των φύλλων. Είναι ανθεκτική στο Φουζάριο και έχει σχετικά καλή ανθεκτικότητα στην εσωτερική κηλί­δωση και στις μηχανικές βλάβες. Είναι άνοση στο καρκίνο. Είναι σχετικά ευαίσθητη στην Αλτερνάρια και θα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί από νωρίς.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Ξηρά ουσία 19,5-20% χωρίς μεταχρωµατισµούs μετά το μαγείρεμα. εξαιρετική στο μαγείρεμα, µε ωραία γεύση.patata2000
Αποθήκευση: Η Bellini μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο διάστημα σε πολύ δροσερές αποθήκες, χωρίς πρόβλημα. Όταν όμως διακοπεί ο λήθαργος, n ανάπτυξη των φύ­τρων είναι πολύ γρήγορη.
Χειρισμοί του σπόρου: Η Bellini έχει καλά και δυνατά φύτρα. Μπορεί να φυτευτεί κατευθείαν από την αποθήκη.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Καλύτερα αποτελέσματα δίνει σε μέτρια-ελαφρά χωράφια, όμως μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε δύσκολα εδάφη, χωρίς παραμορφώσεις. Παράγει μεγάλο αριθμό κονδύλων ανά φυτό. Η απόσταση φύτευσns στην γραμμή εξαρτάται από τις ανάγκες της αγοράς του τελικού προϊόντος. Όταν προορίζεται για τυποποίηση σε μικρές συ­σκευασίες πρέπει να φυτεύεται πιο πυκνά ενώ, αν στόχος είναι n παραγωγή μεγάλων κονδύλων, είναι σημαντικό να φυτευτεί πιο αραιά. Το βαθύ ριζικό σύστημα δίνει κον­δύλους χωρίς πρασινίσματα. Η Bellini δεν είναι ευαίσθητη στο Sencor πριν το φύτρωμα, αλλά έχει κάποια ευαισθησία στο Basagran.

 

Λίπανση: Η λίπανση είναι παρόμοια µε την Spunta µε λίγο αυξημένη ποσότητα αζώ­του. Προτείνεται n εφαρμογή του Αζώτου σε δύο- τέσσερεις δόσεις, οι ανάγκες σε Κάλιο είναι αυξημένες ενώ συγχρόνως μειώνεται το ρίσκο των μηχανικών τραυματισμών.
Συγκομιδή: θα πρέπει να συγκομίζεται µε προσοχή, είναι ανθεκτική στο Φουζάριο.
. ……
ΠΗΓΗ : easdrama.gr, το εντοπίσαμε στο basilakakis.gr
 
Follow us