Βάψιμο αυγών

Για να έχετε τέλεια αποτελέσματα κατά την βαφή των αυγών σας διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.
Μήπως αναρωτιέστε πώς έβαφαν τα πασχαλινά αυγά οι γιαγιάδες μας, τότε που δεν υπήρχαν οι βαφές του εμπορίου; Αν τις ρωτήσετε θα σας πουν οτι τα βάφανε με τις φυσικές χρωστικές που βρίσκουμε σε διάφορα λαχανικά , χόρτα και μπαχαρικά. Επίσης έβρισκαν και διάφορους τρόπους διακόσμησης με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών…
Το κύριο χρώμα ήταν το κόκκινο φυσικά αλλά εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κι άλλες ιδέες ώστε να έχουμε μια ποικιλία χρωματικών και οικολογικών επιλογών. Αν λοιπόν έχετε χρόνο και διάθεση για παιχνίδι και πειραματισμούς, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω βασικές συμβουλές…
Οικολογικά…
Για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με τρόπο οικολογικό, τα βάζουμε μέσα στο ζουμί που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν.
Γενικά στις φυτικές βαφές καλό είναι να μην βάζουμε τα λαχανικά μας στην κατσαρόλα μαζί με τα αυγά, γιατί θα δημιουργηθούν κηλίδες και πιτσιλιές στην επιφάνεια τους. Η πιο σωστή μέθοδος είναι να βράσουμε πρώτα τα φυτικά υλικά (κομμάτια από παντζάρι, πέταλα από τα λουλούδια κ.λπ.) και αφού τα σουρώσουμε, να προσθέσουμε το ξύδι (2 κουταλιές της σούπας), αλάτι και τα αυγά σε νερό τόσο που να τα καλύπτει.
Επίσης, όσο περισσότερο βράσουμε την πρώτη ύλη τόσο πιο έντονο και βαθύ θα γίνει το χρώμα.
Στο «ζεστό» βάψιμο τα αυγά, δεν τα βράζουμε για περισσότερο από 15 με 30 λεπτά και πάντα σε σιγανή φωτιά.
Για το «κρύο» βάψιμο, θα φτιάξουμε πρώτα το ζωμό με τα φυτά, θα το σουρώσουμε, θα βράσουμε χωριστά τα αυγά και θα τα αφήσουμε (ζωμό και αυγά) να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου. Επειτα, βάζουμε τα αυγά στο ζωμό για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο κρύο βάψιμο τα χρώματα γίνονται πιο ανοιχτά, ενώ στο ζεστό όταν θα βγάλουμε τα αυγά από τη φωτιά θα έχουν αρκετά ανοιχτές αποχρώσεις που όσο στεγνώνουν θα σκουραίνουν.
Για να τα γυαλίσουμε τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, βρέχουμε με ελαιόλαδο χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε. 
Οι αναλογίες για να δημιουργήσουμε τον μαγικό ζωμό – βαφή είναι: 2 – 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού. Βράστε τα αυγά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο όπως κι αν χρησιμοποιούσατε κανονική βαφή και στη συνέχεια αφήστε για περίπου μισή ώρα μέσα στον ανάλογο “ζωμό” από:

Κόκκινα αυγά: Το παντζάρι είναι ίσως η πιο γνωστή φυσική χρωστική για τα κόκκινα χρώματα (4 – 5 φλιτζάνια ζωμό από βραστά παντζάρια είναι αρκετά για 10 αυγά), όπως και τα πέταλα από τις παπαρούνες και το βότανο ριζάρι που πωλείται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.Ή ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

Κίτρινα αυγά: Κίτρινο χρώμα μας δίνει το μπαχαρικό κουρκουμάς (5 κουταλιές για 10 αυγά).Ένας ακόμη τρόπος είναι με τις φλούδες των ξερών κρεμμυδιών. Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Πράσινα αυγά: Φύλλα της αμυγδαλιάς και τσουκνίδας, φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό. Για το σπανάκι βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζια-μπλε αυγά : Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

Πορτοκαλί αυγά : Σκόνη τσίλι ή πάπρικας για πορτοκαλί χρώμα.

Μωβ αυγά  : Άνθη βιολέτας για μωβ χρώμα.

Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κι αν αφήσετε τα αυγά μέσα στο χρωματισμένο νερό, ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση ανάλογα με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει. Για αυτό και ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα πιο σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν “αόρατο”.
 
Διακόσμηση αυγών
Βράστε από πριν τα λευκά αυγά. Αφού έχετε διαλέξει φύλλα από φυτά και λουλούδια (π.χ τριφύλλι), τοποθετήστε από ένα ή δύο πάνω σε κάθε αυγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα (νάυλον κατά προτίμηση). Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή ή δέστε σφιχτά την άκρη της και βουτήξτε το αυγό μέσα στο ζωμό της βαφής σας. Αφού έχουν στεγνώσει εντελώς, αφαιρέστε το φυλλαράκι και ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος.

Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τούλι, ή τουλουπάνι απλά το νάυλον της κάλτσας είναι σίγουρο ότι θα αφήσει την μπογιά να περάσει και να βάψει τα αυγά απολύτως ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια.

Καλό Πάσχα!!!!!!!

 

Follow us