Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) και το όνομά της προέκυψε από το βασική “δραστηριότητα” της ημέρας, το γνωστό “τσίκνισμα”. Τη συγκεκριμένη ημέρα όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και η γνωστή μας τσίκνα πλημμυρίζει τις γειτονιές.
Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την προέλευσή του. Εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.Κρέας λοιπόν, ψητό ως επί το πλείστο και απαραίτητα τσικνιστό οπότε τι καλύτερο από το συνδυασμό του με κόκκινο ελληνικό κρασί!

Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο είναι το κρασί πασπαρτού, κυρίως αν θέλετε ένα κρασί που θα σας “δροσίσει”. Μια κλασική παραδοσιακή Νεμέα με λίγο βαρέλι θα δέσει αρμονικά με το πιάτο και θα ενισχύει την απόλαυση. Το Ξινόμαυρο είναι ακόμη μια καλή επιλογή. Ίσως να αποτελεί μια πιο ταννική επιλογή, όμως το λίπος από το κρέας θα δέσει αρμονικά με την οξύτητα αλλά και τις ταννίνες του Ξινόμαυρου και θα σταθεί άξια πλάι στα τσικνιστά μας κρεατικά. Ένα αντιπροσωπευτικό Merlot μπορεί να γίνει καλός παρτενέρ για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες. Ένα Cabernet Sauvignon θα αφήσει χώρο στο κρέας να εκφραστεί και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του. Τέλος, το αγαπημένο Syrah θα μας χαρίσει μια όμορφη επιλογή για να συνοδεύσει τις σημερινές στιγμές κρεατοφαγίας.

Καλό τσίκνισμα με καλό κρασί και καλή παρέα!

Winebees.wordpress.com
Follow us