Λίγα λόγια για την Καθαρά Δευτέρα…..

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών των Αποκριών και η αφετηρία της περιόδου εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος με εγκράτεια και νηστεία. Είναι πια και επίσημα το τέλος του χειμώνα και η έναρξη της άνοιξης, της περιόδου αναγέννησης της φύσης, η οποία ξυπνά από τη “χειμερία νάρκη”.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος, την Καθαρά Δευτέρα “καθαρίζουν” ότι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της Αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, την Καθαρά Δευτέρα, οι νοικοκυρές καθάριζαν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της Αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και έβαφαν άσπρα τα πεζοδρόμια.

Στο θέμα μας λοιπόν…Τι θα πιούμε;

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουμε ως επι το πλείστον λεύκα κρασιά χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο του συνδυασμού των εδεσμάτων της ημέρας και με επιλεγμένα ροζέ κρασιά.

  • Οι “οπαδοί’ των θαλασσινών μπορούν να επιλέξουν ένα Ασύρτικο, μια Ρομπόλα ή ένα πλούσιο Chardonnay.
  • Αν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα επιλέγουμε ένα ροζέ με έντονο χαρακτήρα και ευχάριστη οξύτητα.
  • Τα όσπρια ταιριάζουν με λευκά με οξύτητα, ενώ η πατροπαράδοτη φασολάδα δένει ευχάριστα με τα ροζέ.
  • Για λοιπά ορεκτικά μεζεδάκια και όχι μόνο, επιμένουμε παραδοσιακά και επιλέγουμε ντελικάτες ρετσίνες, που μπορούν να ισορροπήσουν τις γεύσεις και να αμβλύνουν τις εντάσεις.

Και για το καθιερωμένο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, το χαλβά….

Όταν η έντονη γλυκύτητα του μας φαίνεται υπερβολική…προσθέτουμε λίγες σταγόνες από λεμόνι και το συνοδεύουμε με μια αρωματική Μαλαγουζιά ή εναλλακτικά με ένα Sauvignon Blanc. Αν πασπαλιστεί με κανέλλα, το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί πλούσιο σε αρώματα και ήπια οξύτητα. Τέλος, ένας επιδόρπιος οίνος δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τις καλύτερες επιλογές για να κλείσει το εορταστικό τραπέζι της ημέρας.

Καλά Κούλουμα!

Ευχαριστούμε το winebees.wordpress.com που μας το έστειλε

Follow us