Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Η Καθαρά Δευτέρα και τα κρασιά της

 
Λίγα λόγια για την Καθαρά Δευτέρα…..

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών των Αποκριών και η αφετηρία της περιόδου εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος με εγκράτεια και νηστεία. Είναι πια και επίσημα το τέλος του χειμώνα και η έναρξη της άνοιξης, της περιόδου αναγέννησης της φύσης, η οποία ξυπνά από τη “χειμερία νάρκη”.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος, την Καθαρά Δευτέρα “καθαρίζουν” ότι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της Αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, την Καθαρά Δευτέρα, οι νοικοκυρές καθάριζαν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της Αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και έβαφαν άσπρα τα πεζοδρόμια.

Στο θέμα μας λοιπόν…Τι θα πιούμε;

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουμε ως επι το πλείστον λεύκα κρασιά χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο του συνδυασμού των εδεσμάτων της ημέρας και με επιλεγμένα ροζέ κρασιά.

  • Οι “οπαδοί’ των θαλασσινών μπορούν να επιλέξουν ένα Ασύρτικο, μια Ρομπόλα ή ένα πλούσιο Chardonnay.
  • Αν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα επιλέγουμε ένα ροζέ με έντονο χαρακτήρα και ευχάριστη οξύτητα.
  • Τα όσπρια ταιριάζουν με λευκά με οξύτητα, ενώ η πατροπαράδοτη φασολάδα δένει ευχάριστα με τα ροζέ.
  • Για λοιπά ορεκτικά μεζεδάκια και όχι μόνο, επιμένουμε παραδοσιακά και επιλέγουμε ντελικάτες ρετσίνες, που μπορούν να ισορροπήσουν τις γεύσεις και να αμβλύνουν τις εντάσεις.

Και για το καθιερωμένο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, το χαλβά….

Όταν η έντονη γλυκύτητα του μας φαίνεται υπερβολική…προσθέτουμε λίγες σταγόνες από λεμόνι και το συνοδεύουμε με μια αρωματική Μαλαγουζιά ή εναλλακτικά με ένα Sauvignon Blanc. Αν πασπαλιστεί με κανέλλα, το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί πλούσιο σε αρώματα και ήπια οξύτητα. Τέλος, ένας επιδόρπιος οίνος δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τις καλύτερες επιλογές για να κλείσει το εορταστικό τραπέζι της ημέρας.

Καλά Κούλουμα!

Ευχαριστούμε το winebees.wordpress.com που μας το έστειλε

Follow us
Similar posts
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]
  • Χορτοκοπτικό ενα... Μπορεί ένας καλός χειριστής να νικήσει μία μηχανή με δύναμη και επιδεξιότητά; Η παραδοσιακή κόσα ήταν ανέκαθεν ένα φτηνό εργαλείο για το κόψιμο των χόρτων. Δεν απαιτεί χρήματα συντήρηση βενζίνη, λάδια και συντήρηση. Το κυριότερο είναι μία φτηνή λύση για το κόψιμο των αγριόχορτων στο χωράφι αλλά και την συγκομιδή των σπαρτών. Η κόσα χρησιμοποιούταν [...]
  • Είκοσι πίνακες δ... Το παρόν άρθρο αποτελεί το πρώτο μέρος παρουσίασης μιας σειρά επιλεγμένων εικαστικών έργων με θέμα τα δένδρα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι δημιουργίες προέρχονται από γυναίκες ζωγράφους. Ο σκοπός είναι η συγκριτική απόδοση αυτών των θεσπέσιων φυτών από μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες γυναίκες ζωγράφους όλων των εποχών. Η αρίθμηση έγινε με σκοπό να [...]
  • Ο ΜΕΝΙΠΠΟΣ Ο ΓΑΔ... Περί της σημαντικότητας του γέλιου Ο Λουκιανός γράφει επίσης τα λόγια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν το πιστεύω του Μενίππου, μια φόρμουλα, θα λέγαμε, που εισβάλλει στην καρδιά της αξίας του γέλιου και συνοψίζει γιατί είναι τόσο πολύτιμο κομμάτι της ζωής η ευθυμία. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Μένιππος αναζητούσε το νόημα της ζωής. Ρωτούσε [...]
  • Ακολουθεί διδακτ... Ηταν κάποτε ένας αγρότης που καλλιεργούσε εξαιρετικής ποιότητας καλαμπόκι. Κάθε χρόνο κέρδιζε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο καλαμπόκι. Μια χρονιά  ένας δημοσιογράφος από μία εφημερίδα του  πήρε  συνέντευξη, και έμαθε κάτι πολύ  ενδιαφέρον για  τον τρόπο που καλλιεργούσε. Ο δημοσιογράφος  ανακάλυψε ότι ο αγρότης μοιραζόταν το σπόρο του καλαμποκιού του  με τους γείτονές του. [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish