Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Παρασκευή παραδοσιακού τυριού και ούρδας (μανούρι)

Ακολουθούν 2 παραδοσιακές και χρήσιμες συνταγές (τυρί,ούρδα) με πληροφορίες που βρήκαμε στο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης “Η Σκουτέρνα”.

ΤΥΡΙ

 
Υλικά :
  • 10 κιλά γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας πυτιά (πηκτικό ένζυμο που χρησιμοποιείται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού)
Εκτέλεση :
 
Αρχικά βράζουμε το γάλα μας. Το γάλα πρέπει να έχει 30 βαθμούς θερμοκρασία. 
Ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε για 2 εώς 3 ώρες μέχρι να πήξει καλά. 
 
Μόλις γίνει το βάζουμε στην τσαντίλα (τουλουπάνι-ύφασμα) και το γυρίζουμε πάνω κάτω μέχρι να στραγγίσει καλά και φύγουν όλα τα υγρά. Μετά το κρεμάμε κάπου για να φύγει όλο το τυρόγαλο. Όταν σταματήσει να στάζει το βγάζουμε από την τσαντίλα το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στον τενεκέ αλατίζοντας το και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι. 
 
Κλείνουμε καλά τον τενεκέ και τον αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μετά από δέκα μέρες γυρίζουμε τον τενεκέ ανάποδα, το κάνουμε αυτό 3 εώς 4 φορές. Σε τρεις μήνες περίπου το τυρί μας είναι έτοιμο.
 
Καλή επιτυχία!!
 
ΟΥΡΔΑ
 
Με αφορμή την συνταγή για το τυρί , ακολουθεί και η παρακάτω πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για την ούρδα. Η ούρδα “το βλάχικο μανούρι” είναι ένα είδος παραδοσιακού τυριού , που παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλα, το οποίο μπορούμε να πάρουμε μετά την παρασκευή του τυριού μας. 

Η ούρδα μπορεί να καταναλωθεί από την πρώτη μέρα και να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εώς και ένα έτος).
 
Υλικά :
  • Τυρόγαλο
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
 
Το τυρόγαλο, το οποίο βγάζουμε από το τυρί , το βράζουμε με λίγο αλάτι. Όταν βράσει αρχίζει και πήζει. Το στραγγίζουμε και το αποθηκέυουμε. 
 
Την ούρδα την χρησιμοποιούσανε στις πίτες αντί για τυρί.
 
 
 
 
 
Follow us:
Similar posts
  • Vegan ριζότο με μανιτάρια! Υπέροχο ριζότο με μανιτάρια χωρίς λάδι! ΥΛΙΚΑ (3 άτομα) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ή 1 κ.γ σε σκόνη) 1 ποτήρι κρασί λευκό 1 φλ. ρύζι για ριζότο 2 φλ. ζωμό λαχανικών αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό μέχρι να εξατμιστεί [...]
  • Νόστιμα κεφτεδάκια μελιτζάνας για μικρούς και μεγάλο... Στη χώρα μας το πιο γνωστό φαγητό με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς , τα παπουτσάκια καθώς και το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί. Η μελιτζάνα όμως γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Τα κεφτεδάκια μελιτζάνας που σας προτείνουμε είναι μία εύκολη και κυρίως νόστιμη συνταγή με θρεπτική αξία που αξίζει να δοκιμάσετε. Υλικά [...]
  • Σούπα με μήλο, γραβιέρα και σπιτικά κρουτόν Yλικά 2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 μικρές πατάτες (250γρ), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 5 μήλα κόκκινα τύπου Στάρκινγκ, μικρά προς μέτρια (900γρ), καθαρισμένα και χοντροκομμένα 2 κουταλιές σούπας μηλόξυδο (ή λευκό ξύδι) 500 ml ζωμός λαχανικών ζεστός 125 ml νερό ζεστό 1 δαφνόφυλλο 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι 1/4 κουταλιά γλυκού [...]
  • Νηστίσιμα ατομικά cheesecake σοκολάτα φουντούκι – Ve... Υλικά: για τη βάση: 1 φλ. αλεσμένα φουντούκια 1/4 φλ.+2 κ.σ. κακάο 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή αγαύης ή μέλι για τους μη vegan) 1 κ.γ. βανίλια μια πρέζα αλάτι για τη γέμιση: 2 φλ. κάσιους, μουλιασμένα αποβραδίς κ ξεπλυμένα 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο φουντουκιού (ή φιστικοβούτυρο) 1/2 φλ. λάδι καρύδας, λιωμένο 1/2 φλ. σιρόπι [...]
  • Ξεκινά η παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας από αγρότες ... Σε εφαρμογή μπαίνει, με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας. Την απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε στις 27 Αυγούστου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί [...]

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives