Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Παρασκευή παραδοσιακού τυριού και ούρδας (μανούρι)

 Ακολουθούν 2 παραδοσιακές και χρήσιμες συνταγές (τυρί,ούρδα) με πληροφορίες που βρήκαμε στο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Σκουτέρνα».
ΤΥΡΙ
 
Υλικά :
  • 10 κιλά γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας πυτιά (πηκτικό ένζυμο που χρησιμοποιείται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού)
Εκτέλεση :
 
Αρχικά βράζουμε το γάλα μας. Το γάλα πρέπει να έχει 30 βαθμούς θερμοκρασία. 
Ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε για 2 εώς 3 ώρες μέχρι να πήξει καλά. 
 
Μόλις γίνει το βάζουμε στην τσαντίλα (τουλουπάνι-ύφασμα) και το γυρίζουμε πάνω κάτω μέχρι να στραγγίσει καλά και φύγουν όλα τα υγρά. Μετά το κρεμάμε κάπου για να φύγει όλο το τυρόγαλο. Όταν σταματήσει να στάζει το βγάζουμε από την τσαντίλα το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στον τενεκέ αλατίζοντας το και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι. 
 
Κλείνουμε καλά τον τενεκέ και τον αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μετά από δέκα μέρες γυρίζουμε τον τενεκέ ανάποδα, το κάνουμε αυτό 3 εώς 4 φορές. Σε τρεις μήνες περίπου το τυρί μας είναι έτοιμο.
 
Καλή επιτυχία!!
 
ΟΥΡΔΑ
 
Με αφορμή την συνταγή για το τυρί , ακολουθεί και η παρακάτω πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για την ούρδα. Η ούρδα «το βλάχικο μανούρι» είναι ένα είδος παραδοσιακού τυριού , που παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλα, το οποίο μπορούμε να πάρουμε μετά την παρασκευή του τυριού μας. 

Η ούρδα μπορεί να καταναλωθεί από την πρώτη μέρα και να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εώς και ένα έτος).
 
Υλικά :
  • Τυρόγαλο
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
 
Το τυρόγαλο, το οποίο βγάζουμε από το τυρί , το βράζουμε με λίγο αλάτι. Όταν βράσει αρχίζει και πήζει. Το στραγγίζουμε και το αποθηκέυουμε. 
 
Την ούρδα την χρησιμοποιούσανε στις πίτες αντί για τυρί.
 
 
 
 
 
Follow us
Similar posts
  • Φτιάξτε χαλβά με... Υλικά Για 4-6 άτομα 1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι 700 γραμμάρια ζάχαρη 100 ml νερό Για τη γέμιση φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα 1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη 2 κουταλιές του γλυκού κακάο 1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε [...]
  • Μπιφτέκια λαχανι... Υλικά για 3 μερίδες: 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 3 μικρές πατάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι καλαμπόκι 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά ½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε [...]
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]
  • Βασικές οδηγίες ... Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στεμφύλων (στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης, δυνατή είναι και η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, όπου σ’ αυτή την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη. Κατά την απόσταξη μπορούν ακόμα να [...]
  • Σπιτικό πιροσκί ... ΥΛΙΚΑ Υλικά για τη ζύμη 450 gr. αλεύρι για τσουρέκια 150 ml. νερό χλιαρό 115 gr. βούτυρο 8 gr. μαγιά στιγμής 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 αυγά  Για τη γέμιση με πατάτα 600 gr. πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 μικρό ματσάκι δυόσμο [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish