Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Παρασκευή παραδοσιακού τυριού και ούρδας (μανούρι)

Ακολουθούν 2 παραδοσιακές και χρήσιμες συνταγές (τυρί,ούρδα) με πληροφορίες που βρήκαμε στο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Σκουτέρνα».

ΤΥΡΙ

 
Υλικά :
  • 10 κιλά γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας πυτιά (πηκτικό ένζυμο που χρησιμοποιείται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού)
Εκτέλεση :
 
Αρχικά βράζουμε το γάλα μας. Το γάλα πρέπει να έχει 30 βαθμούς θερμοκρασία. 
Ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε για 2 εώς 3 ώρες μέχρι να πήξει καλά. 
 
Μόλις γίνει το βάζουμε στην τσαντίλα (τουλουπάνι-ύφασμα) και το γυρίζουμε πάνω κάτω μέχρι να στραγγίσει καλά και φύγουν όλα τα υγρά. Μετά το κρεμάμε κάπου για να φύγει όλο το τυρόγαλο. Όταν σταματήσει να στάζει το βγάζουμε από την τσαντίλα το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στον τενεκέ αλατίζοντας το και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι. 
 
Κλείνουμε καλά τον τενεκέ και τον αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μετά από δέκα μέρες γυρίζουμε τον τενεκέ ανάποδα, το κάνουμε αυτό 3 εώς 4 φορές. Σε τρεις μήνες περίπου το τυρί μας είναι έτοιμο.
 
Καλή επιτυχία!!
 
ΟΥΡΔΑ
 
Με αφορμή την συνταγή για το τυρί , ακολουθεί και η παρακάτω πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για την ούρδα. Η ούρδα «το βλάχικο μανούρι» είναι ένα είδος παραδοσιακού τυριού , που παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλα, το οποίο μπορούμε να πάρουμε μετά την παρασκευή του τυριού μας. 

Η ούρδα μπορεί να καταναλωθεί από την πρώτη μέρα και να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εώς και ένα έτος).
 
Υλικά :
  • Τυρόγαλο
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
 
Το τυρόγαλο, το οποίο βγάζουμε από το τυρί , το βράζουμε με λίγο αλάτι. Όταν βράσει αρχίζει και πήζει. Το στραγγίζουμε και το αποθηκέυουμε. 
 
Την ούρδα την χρησιμοποιούσανε στις πίτες αντί για τυρί.
 
 
 
 
 
Follow us
Share it
Similar posts
  • Πως να καθαρίσετε γρήγορα μια αγκινάρα! Αν αποφεύγετε τις αγκινάρες γιατί σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα, εδώ θα δείτε έναν τρόπο για να συντομεύσετε τη διαδικασία!   Follow us Share it Σχετικές αναρτήσειςΠως να φτιάξεις ένα πανέμορφο μπώλ από πάγο (video)Βάλτε ψιλοκομμένο σκόρδο στα πέλματα σας!Σπιτική λεμονάδα με θυμάριΒότανα για την φροντίδα μαλλιώνΦτιάξε κρέμα σώματος με λεβάντα !Φτιάξτε σαμπουάν μπύρας για [...]
  • Μηλόπιτα νηστίσιμη υλικά Για τη ζύμη: 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι 1/2 κ.γ. αλάτι 1 φλιτζάνι τσαγιού Μαργαρίνη Χωριό κλασικό (νηστίσιμη) 4-5 κ.σ. κρύο νερό Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο 6 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες) 2 κ.σ. Μαργαρίνη Χωριό κλασικό (νηστίσιμη) εκτέλεση Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. [...]
  • Τι είναι η ταραμοσαλάτα και πώς φτιάχνετε   Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Βασικό του συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων ψαριών).  Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί,κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Η γεύση της ταραμοσαλάτας είναι λόγω του ταραμά ιδιαίτερα αλμυρή. [...]
  • Vegan ριζότο με μανιτάρια! Υπέροχο ριζότο με μανιτάρια χωρίς λάδι! [ad name=»320×90 gia kinita»] ΥΛΙΚΑ (3 άτομα) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ή 1 κ.γ σε σκόνη) 1 ποτήρι κρασί λευκό 1 φλ. ρύζι για ριζότο 2 φλ. ζωμό λαχανικών αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε ελάχιστο [...]
  • Νόστιμα κεφτεδάκια μελιτζάνας για μικρούς και μεγάλο... [ad name=»320×90 gia kinita»] Στη χώρα μας το πιο γνωστό φαγητό με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς , τα παπουτσάκια καθώς και το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί. Η μελιτζάνα όμως γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Τα κεφτεδάκια μελιτζάνας που σας προτείνουμε είναι μία εύκολη και κυρίως νόστιμη συνταγή με θρεπτική αξία που [...]

Κανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρχείο