Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

12 σημαντικές αλλαγές στην ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020

ΤΑ ΝΕΑ παραθέτουν τα βασικότερα σημεία των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ μέσα από 12 ερωτήσεις – απαντήσεις όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
– Τι είναι το πρασίνισμα (greening, στο κείμενο της ΚΑΠ); Η καταβολή του 30% των άμεσων ενισχύσεων που θα εισπράττουν οι αγρότες θα εξαρτάται στο εξής από την εκπλήρωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
– Ποιους αφορά η υποχρέωση αυτή ; Μόνο όσους καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα. Αν δηλαδή κάποιος εισπράττει σήμερα 100 ευρώ, από το 2014 και μετά θα παίρνει τα 70 ευρώ όπως σήμερα, και τα υπόλοιπα 30 μόνο εφόσον πληροί συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
– Πόσους αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας ; Λιγότερο από το 5% του αγροτικού πληθυσμού, αφού η πλειοψηφία διαθέτει μικρές και μεσαίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
– Ποια είναι τα βασικά πράσινα κριτήρια;
α. Η εναλλαγή της καλλιέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάποιος δηλαδή που καλλιεργεί σιτάρι ή βαμβάκι θα πρέπει να εναλλάσσει τη καλλιέργειά του με άλλες (π.χ. τριφύλλι). Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσες φορές θα πρέπει να το κάνει μέσα στην 7ετία.
β. Ποσοστό της έκτασης του κάθε αγρότη ίσο με το 5% ή με το 7% να αφήνεται ακαλλιέργητο. Υποχρέωση γι” αυτό θα έχουν οι καλλιεργητές με έκταση άνω των 150 στρεμμάτων.
– Τι εννοούμε με τον όρο ενεργός αγρότης; Κάθε κράτος- μέλος θα ορίσει ποιον θεωρεί ενεργό αγρότη. Στόχος είναι να αποκλειστούν ενισχύσεις σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία (αθλητικά σωματεία, εταιρείες με γήπεδα γκολφ κ.λπ.).
– Η νέα ΚΑΠ αυξάνει το ποσοστό της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης; Ναι, από 1,5% που ισχύει σήμερα επί του συνολικού προϋπολογισμού μιας χώρας, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πρότεινε να φτάσει το 7% και το Ευρωκοινοβούλιο στο 15%. Τα χρήματα αυτά θα στηρίξουν μεταξύ άλλων 3 νέες ποιοτικές κατηγορίες προϊόντων που καθιερώνονται (μετά τα ΠΟΠ και τα βιολογικά): της νησιωτικής γεωργίας, της ορεινής γεωργίας και της παραδοσιακής γεωργίας.
– Προβλέπει η νέα ΚΑΠ ανακατανομή των ενισχύσεων από χώρα σε χώρα; Ναι, η Κομισιόν πρότεινε οι χώρες με άμεσες ενισχύσεις κάτω του 90% του μέσου όρου των 27 κρατών-μελών να καλύψουν σταδιακά σε βάθος χρόνου το 1/3 της διαφοράς έως το 90%, με μεταφορά πόρων από εκείνες που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, όπως η Ελλάδα.
– Μπορεί τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν χρήματα από τον 1ο πυλώνα (άμεσες επιδοτήσεις) στον 2ο (έργα υποδομών στην ύπαιθρο); Ναι, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι το 15% των πόρων από τον 1ο στον 2ο πυλώνα. Οι ίδιες μεταφορές ισχύουν και αντίστροφα. Ειδικά για την Ελλάδα επιτρέπεται μεταφορά έως και 25% από τον 1ο και 2ο πυλώνα.
– Τι ισχύει για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις; Τα ανώτατα όρια ενίσχυσης που μπορούν να εισπράττουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις γίνονται προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά.
– Καθιερώνεται νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα; Ναι, θα είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ για όλη την ΕΕ, με πόρους που θα προέλθουν από τις άμεσες ενισχύσεις. Εφόσον οι πόροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται θα επιστρέφονται στις χώρες-μέλη.
– Πότε θα επιτευχθεί οριστική πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ ; Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.
– Τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη της νέας ΚΑΠ την 1/1/2014; Η νέα ΚΑΠ θα ισχύσει την 1/1/2015. Για το 2014 θα συνεχιστεί η καταβολή των ενισχύσεων με τον ίδιο τρόπο που δινόταν και το 2013 με μια περικοπή περίπου 10%-12%
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Follow us:
Similar posts
  • Βιολογικό ζιζανιοκτόνο από αιθέρια έλ... Eνα καινοτόμο φυσικό ζιζανιοκτόνο, με δραστική ουσία αιθέρια έλαια, έχει δημιουργηθεί στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης, Εργαστήριο Ζιζανιολογίας. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν ο ζιζανιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ιωάννης Βασιλάκογλου και ομάδα τριών φοιτητριών από την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Όλη η ομάδα συμμετέχει σε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που [...]
  • Πληθαίνουν οι καστανοκαλλιεργητές στη... Στην καλλιέργεια της καστανιάς στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια καλλιέργεια που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προς 3,50 ευρώ/κιλό τα ελληνικά κάστανα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις μηχανές, αφού [...]
  • 400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κ... Επί ποδός πολέμου παραμένουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης, υψώνοντας τείχος στις γιγάντιες επενδύσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αφορμή για τις νέες αντιδράσεις δίνει η επανέναρξη της διαβούλευσης για τη δημιουργία δύο τεράστιων έργων παραγωγής ενέργειας από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑΣ Α.Ε. Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία 25 αιολικών πάρκων με [...]
  • Οι κηρήθρες του μελισσιού (ο σκελετός... Οι κηρήθρες αποτελούν ουσιαστικά τη φωλιά του μελισσιού. Είναι κατακόρυφες και παράλληλες μεταξύ τους, ενώ βρίσκονται στερεωμένες στ πάνω μέρος μιας φυσικής κοιλότητας ή του κηρηθροφορέα. Η κάθε κηρήθρα έχει πάχος συνήθως 25mm , ενώ η απόστασή της από τη γειτονική κηρήθρα (από το κέντρο της μιας έως το κέντρο της άλλης) είναι 35 – [...]
  • Ξεκινά η παραγωγή προϊόντων οικοτεχνί... Σε εφαρμογή μπαίνει, με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας. Την απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε στις 27 Αυγούστου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί [...]

Κανένα σχόλιο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please follow & like us :)

Facebook
Twitter
Google+
Follow by Email
RSS
SHARE

Donate

Αρχείο

Email
Print