Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

12 σημαντικές αλλαγές στην ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020

ΤΑ ΝΕΑ παραθέτουν τα βασικότερα σημεία των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ μέσα από 12 ερωτήσεις – απαντήσεις όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
– Τι είναι το πρασίνισμα (greening, στο κείμενο της ΚΑΠ); Η καταβολή του 30% των άμεσων ενισχύσεων που θα εισπράττουν οι αγρότες θα εξαρτάται στο εξής από την εκπλήρωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
– Ποιους αφορά η υποχρέωση αυτή ; Μόνο όσους καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα. Αν δηλαδή κάποιος εισπράττει σήμερα 100 ευρώ, από το 2014 και μετά θα παίρνει τα 70 ευρώ όπως σήμερα, και τα υπόλοιπα 30 μόνο εφόσον πληροί συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
– Πόσους αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας ; Λιγότερο από το 5% του αγροτικού πληθυσμού, αφού η πλειοψηφία διαθέτει μικρές και μεσαίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
– Ποια είναι τα βασικά πράσινα κριτήρια;
α. Η εναλλαγή της καλλιέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάποιος δηλαδή που καλλιεργεί σιτάρι ή βαμβάκι θα πρέπει να εναλλάσσει τη καλλιέργειά του με άλλες (π.χ. τριφύλλι). Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσες φορές θα πρέπει να το κάνει μέσα στην 7ετία.
β. Ποσοστό της έκτασης του κάθε αγρότη ίσο με το 5% ή με το 7% να αφήνεται ακαλλιέργητο. Υποχρέωση γι’ αυτό θα έχουν οι καλλιεργητές με έκταση άνω των 150 στρεμμάτων.
– Τι εννοούμε με τον όρο ενεργός αγρότης; Κάθε κράτος- μέλος θα ορίσει ποιον θεωρεί ενεργό αγρότη. Στόχος είναι να αποκλειστούν ενισχύσεις σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία (αθλητικά σωματεία, εταιρείες με γήπεδα γκολφ κ.λπ.).
– Η νέα ΚΑΠ αυξάνει το ποσοστό της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης; Ναι, από 1,5% που ισχύει σήμερα επί του συνολικού προϋπολογισμού μιας χώρας, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πρότεινε να φτάσει το 7% και το Ευρωκοινοβούλιο στο 15%. Τα χρήματα αυτά θα στηρίξουν μεταξύ άλλων 3 νέες ποιοτικές κατηγορίες προϊόντων που καθιερώνονται (μετά τα ΠΟΠ και τα βιολογικά): της νησιωτικής γεωργίας, της ορεινής γεωργίας και της παραδοσιακής γεωργίας.
– Προβλέπει η νέα ΚΑΠ ανακατανομή των ενισχύσεων από χώρα σε χώρα; Ναι, η Κομισιόν πρότεινε οι χώρες με άμεσες ενισχύσεις κάτω του 90% του μέσου όρου των 27 κρατών-μελών να καλύψουν σταδιακά σε βάθος χρόνου το 1/3 της διαφοράς έως το 90%, με μεταφορά πόρων από εκείνες που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, όπως η Ελλάδα.
– Μπορεί τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν χρήματα από τον 1ο πυλώνα (άμεσες επιδοτήσεις) στον 2ο (έργα υποδομών στην ύπαιθρο); Ναι, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι το 15% των πόρων από τον 1ο στον 2ο πυλώνα. Οι ίδιες μεταφορές ισχύουν και αντίστροφα. Ειδικά για την Ελλάδα επιτρέπεται μεταφορά έως και 25% από τον 1ο και 2ο πυλώνα.
– Τι ισχύει για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις; Τα ανώτατα όρια ενίσχυσης που μπορούν να εισπράττουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις γίνονται προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά.
– Καθιερώνεται νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα; Ναι, θα είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ για όλη την ΕΕ, με πόρους που θα προέλθουν από τις άμεσες ενισχύσεις. Εφόσον οι πόροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται θα επιστρέφονται στις χώρες-μέλη.
– Πότε θα επιτευχθεί οριστική πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ ; Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.
– Τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη της νέας ΚΑΠ την 1/1/2014; Η νέα ΚΑΠ θα ισχύσει την 1/1/2015. Για το 2014 θα συνεχιστεί η καταβολή των ενισχύσεων με τον ίδιο τρόπο που δινόταν και το 2013 με μια περικοπή περίπου 10%-12%
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Follow us:
Similar posts
  • Ο κόσμος με τους αγρότες! Έστησαν χορό στην Άψαλο πο... Κι ενώ είναι επίσημο πως οι αγρότες δε σκύβουν το κεφάλι και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, κλείνοντας επ’ αόριστον με μπλόκα εθνικές οδούς, παραδόμους, λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια από Δευτέρα και την Παρασκευή θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον για δύο μέρες ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, αυτό που έγινε σήμερα [...]
  • Βιο-συνεταιρισμός πρότυπο στην Κρήτη Με βιολογικές καλλιέργειες υποτροπικών φυτών απαντούν κόντρα στην κρίση πολλοί νέοι στην Κρήτη με σπουδές, πτυχία και διπλώματα! Η αλόη, οι φραγκοσυκιές, το αβοκάντο και αρωματικά φυτά είναι δημοφιλείς καλλιέργειες με μέλλον στο νησί και που συνεχώς «μαγνητίζουν» νέους καλλιεργητές σε συνέχεια των παραδοσιακών καλλιεργειών του ελαιολάδου και των σταφυλιών. Από όλη την Κρήτη 117 [...]
  • Το θαύμα της καστανιάς Φαφούτη Λαλίνα | TO BHMA Τα θεωρούμε κοινά και δεδομένα, τα βλέπουμε γύρω μας και τις περισσότερες φορές τα προσπερνάμε χωρίς να βρίσκουμε σε αυτά τίποτε άλλο πέρα από την ομορφιά ή το άρωμά τους που μπορεί να θαυμάσουμε εκείνη τη στιγμή. Και όμως, τα ελληνικά φυτά δεν είναι καθόλου συνηθισμένα: ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τις ιδιότητές [...]
  • Στην Ορεστιάδα το 15ο Διεθνές Συνέδριο του FAO-CIHEA... Το 15ο Διεθνές Συνέδριο του υποδικτύου FAO-CIHEAM για τους μεσογειακούς βοσκήσιμους πόρους (15th INTERNATIONAL MEETING of the FAO-CIHEAM Subnetwork on Mediterranean Forage Resources) θα πραγματοποιηθεί στις 12-14 Απριλίου 2016 στην Ορεστιάδα. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι «Ecosystem services and socio-economic benefits of Mediterranean grasslands» και περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: SESSION 1. Managing ecosystem services and livestock production in [...]
  • Η μελισσοκομία έχει ιστορία τουλάχιστον 8.500 -9.000... Οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη εποχή, πριν από 8.500 έως 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε [...]

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives