Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

12 σημαντικές αλλαγές στην ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020

ΤΑ ΝΕΑ παραθέτουν τα βασικότερα σημεία των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ μέσα από 12 ερωτήσεις – απαντήσεις όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
– Τι είναι το πρασίνισμα (greening, στο κείμενο της ΚΑΠ); Η καταβολή του 30% των άμεσων ενισχύσεων που θα εισπράττουν οι αγρότες θα εξαρτάται στο εξής από την εκπλήρωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
– Ποιους αφορά η υποχρέωση αυτή ; Μόνο όσους καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα. Αν δηλαδή κάποιος εισπράττει σήμερα 100 ευρώ, από το 2014 και μετά θα παίρνει τα 70 ευρώ όπως σήμερα, και τα υπόλοιπα 30 μόνο εφόσον πληροί συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
– Πόσους αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας ; Λιγότερο από το 5% του αγροτικού πληθυσμού, αφού η πλειοψηφία διαθέτει μικρές και μεσαίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
– Ποια είναι τα βασικά πράσινα κριτήρια;
α. Η εναλλαγή της καλλιέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάποιος δηλαδή που καλλιεργεί σιτάρι ή βαμβάκι θα πρέπει να εναλλάσσει τη καλλιέργειά του με άλλες (π.χ. τριφύλλι). Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσες φορές θα πρέπει να το κάνει μέσα στην 7ετία.
β. Ποσοστό της έκτασης του κάθε αγρότη ίσο με το 5% ή με το 7% να αφήνεται ακαλλιέργητο. Υποχρέωση γι” αυτό θα έχουν οι καλλιεργητές με έκταση άνω των 150 στρεμμάτων.
– Τι εννοούμε με τον όρο ενεργός αγρότης; Κάθε κράτος- μέλος θα ορίσει ποιον θεωρεί ενεργό αγρότη. Στόχος είναι να αποκλειστούν ενισχύσεις σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία (αθλητικά σωματεία, εταιρείες με γήπεδα γκολφ κ.λπ.).
– Η νέα ΚΑΠ αυξάνει το ποσοστό της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης; Ναι, από 1,5% που ισχύει σήμερα επί του συνολικού προϋπολογισμού μιας χώρας, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πρότεινε να φτάσει το 7% και το Ευρωκοινοβούλιο στο 15%. Τα χρήματα αυτά θα στηρίξουν μεταξύ άλλων 3 νέες ποιοτικές κατηγορίες προϊόντων που καθιερώνονται (μετά τα ΠΟΠ και τα βιολογικά): της νησιωτικής γεωργίας, της ορεινής γεωργίας και της παραδοσιακής γεωργίας.
– Προβλέπει η νέα ΚΑΠ ανακατανομή των ενισχύσεων από χώρα σε χώρα; Ναι, η Κομισιόν πρότεινε οι χώρες με άμεσες ενισχύσεις κάτω του 90% του μέσου όρου των 27 κρατών-μελών να καλύψουν σταδιακά σε βάθος χρόνου το 1/3 της διαφοράς έως το 90%, με μεταφορά πόρων από εκείνες που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, όπως η Ελλάδα.
– Μπορεί τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν χρήματα από τον 1ο πυλώνα (άμεσες επιδοτήσεις) στον 2ο (έργα υποδομών στην ύπαιθρο); Ναι, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι το 15% των πόρων από τον 1ο στον 2ο πυλώνα. Οι ίδιες μεταφορές ισχύουν και αντίστροφα. Ειδικά για την Ελλάδα επιτρέπεται μεταφορά έως και 25% από τον 1ο και 2ο πυλώνα.
– Τι ισχύει για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις; Τα ανώτατα όρια ενίσχυσης που μπορούν να εισπράττουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις γίνονται προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά.
– Καθιερώνεται νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα; Ναι, θα είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ για όλη την ΕΕ, με πόρους που θα προέλθουν από τις άμεσες ενισχύσεις. Εφόσον οι πόροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται θα επιστρέφονται στις χώρες-μέλη.
– Πότε θα επιτευχθεί οριστική πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ ; Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.
– Τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη της νέας ΚΑΠ την 1/1/2014; Η νέα ΚΑΠ θα ισχύσει την 1/1/2015. Για το 2014 θα συνεχιστεί η καταβολή των ενισχύσεων με τον ίδιο τρόπο που δινόταν και το 2013 με μια περικοπή περίπου 10%-12%
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Follow us:
Similar posts
  • Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής σπόρων Η ώρα της 6ης Πανθεσσαλικής Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων πλησιάζει καθώς το ερχόμενο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:30-14:00 θα γίνει στον φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση. Συνδιοργανωτές είναι οι: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, Τοπική Ομάδα Πελίτι Λάρισας, Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Τσαριτσάνης, Ενεργοί Πολίτες [...]
  • Νέοι αγρότες κατά της Eldorado gold Oι Ενώσεις Νέων Αγροτών από πέντε νομούς, μεταξύ των οποίων και αυτός του Κιλκίς, τάσσονται με ανακοίνωσή τους κατά της «Ελληνικός Χρυσός». Τονίζοντας ότι «η εν λόγω εταιρεία αποτελεί εμπόδιο για την αγροτική επιχειρηματικότητα και την αειφόρο γεωργία με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες τόσο στην περιοχή των Σκουριών Χαλκιδικής όσο και στην περιοχή των [...]
  • Νέοι σπουδάζουν την τέχνη του βοσκού ... ΙΣΠΑΝΙΑ: Kατά τη διάρκεια του θέρους, ο Τζοσέπ Τζορντάνα, 56 ετών, ανεβάζει τα πρόβατά του από το Αγκουϊρό, ένα χωριουδάκι 12 κατοίκων στην καταλανική πλαγιά των Πυρηναίων, σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Περνάει τις ημέρες του περπατώντας στις βουνοπλαγιές και αναζητώντας καλύτερα βοσκοτόπια, ενώ προσπαθεί να κρατήσει τα 1.300 πρόβατά του κοντά του. Η ζωή του βοσκού [...]
  • «This Changes Everything»: Επίσημο tr... Η ταινία του Άβι Λιούις, εμπνευσμένη από το διεθνές μη-μυθοπλαστικό μπεστ-σέλλερ της Ναόμι Κλάιν  «This Changes Everything» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα), παρουσιάζει επτά δυνατά πορτραίτα τοπικών κοινωνιών στην πρώτη γραμμή του αγώνα, από τη Μοντάνα στην Αλμπέρτα, από την ακτή της Νότιας Ινδίας στο Πεκίνο και πιο πέρα. Μεταξύ αυτών και η ΒΑ Χαλκιδική όπου [...]
  • Ενα από τα πρώτα λουλούδια της Γης ήρ... Το υδρόβιο φυτό ζούσε εκτιμάται ότι στο γλυκό νερό πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια Αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός ανθοφόρου φυτού που ζούσε μέσα στο γλυκό νερό πριν από 125 έως 130 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, καθώς αποκαλύπτει ότι το μυθικό «πρώτο λουλούδι» της Γης (το οποίο είναι μάλλον [...]

Κανένα σχόλιο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please follow & like us :)

Facebook
Twitter
Google+
Follow by Email
RSS
SHARE

Donate

Αρχείο

Email
Print