Τα φύτρα είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες.
Μικρολαχανικά με υφή και γεύση που διαφέρει μεταξύ τους, άλλα είναι πιπεράτα,  σκληρά και άλλα τρυφερά. Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια άλλα για σούπα, για σάντουιτς, για ροφήματα, όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα.
Πού μας ωφελούν
Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετική πολύτιμη τροφή, και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. 
Για παράδειγμα τα φύτρα σιταριού έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού, και 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.
Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο.
 
 Είδη σπόρων που γίνονται μικρολαχανικά
  1. Alfalfa : ασιατικής καταγωγής με 35% πρωτεΐνη. Βοηθάνε στην πέψη, ενισχύουν τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις ,έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για το έλκος και την αναιμία. Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή». Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Φυτρώνουν σε 4 ημέρες και τα φύτρα έχουν διάρκεια ζωής σχεδόν μια εβδομάδα .
  2. Ατζούκι:μικρά φασόλια κινέζικης καταγωγής σε σκουρο κόκκινο χρώμα με λευκή γραμμή στο πλάι. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.
  3. Τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο:Μοιάζει με τον σπόρο του σταριού, και βοηθάει στον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος με θρεπτικά συστατικά. Φυτρώνει σε 4 ημέρες.
  4. Φακές: Αποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%). Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φαλλικού οξέος. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.

Άλλοι σπόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: μπιζέλια, σέλινο, σέλερυ, ραπανάκι, καθαρισμένοηλιόσπορο, αρακάς, βασιλικός, κινόα κ.α.

Πώς θα τα καλλιεργήσετε
 
Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία και ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα.
Αρχικά  πλένετε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει. Έπειτα τους βάζετε  σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, και τους σκεπάζετε με το βαμβακερό ύφασμα να μουλιάσουν για μια μέρα σε σκοτεινό ντουλάπι. Την επόμενη μέρα ξεπλένετε τους σπόρους, στραγγίζετεκ αλά και  τους ξαναβάζετε στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα. Την τρίτη μέρα ξεπλένετε τους σπόρους κάθε 12 ώρες , τους στραγγίζετε καλά, τους σκεπάζετε και τους βάζετε στο σκοτεινό ντουλάπι και επαναλαμβάνετε. Μετά από 3 ημέρες που θα έχουν φυτρώσει, βγάλτε τους  σπόρους και  εκθέστε τους  για λίγεςώρες στο φως του ηλίου αλλά όχι άμεσο. Επαναλάβετε για άλλη μια ημέρα και έπειτα είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο γιατί αν εκτεθούν στην ζέστη αλλοιώνονται εύκολα και γίνονται εστίες βακτηρίων.
 
Από Άννα Αμπατζή
Γεωπόνος, Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων
Follow us