Site icon Επιστροφή στη φύση

Παραδοσιακή συνταγή για σπιτικό τραχανά και γιαούρτι

 Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα που δε λείπει σχεδόν ποτέ απ’την κουζίνα μας, τους χειμερινούς μήνες τουλάχιστον. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρέυεται από τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα όμως ,αναμφίβολα, διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σε αυτόν. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 1015 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής και πολλά διαφορετικά υλικά που μπορείς να φτιάξεις τον τραχανά…Ας δούμε τον παραδοσιακό και στη συνέχεια μπορείτε να πειραματιστείτε και με δικά σας υλικά : 
TΡΑΧΑΝΑΣ
Υλικά:
  • 2 1/2 κιλά γάλα
  • 1 κιλό σιτάρι σπασμένο
  • 1 κουτάλι σούπας λάδι
  • Αλάτι
Εκτέλεση;
 
Λαδώνουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και όταν βράσει ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιτάρι και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ρουφήξει όλο το γάλα, το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 1 με 2 ώρες να κρυώσει και να φουσκώσει. Μετά ακολουθεί το “άπλωμα του τραχανά“. Δηλαδή το απλώνουμε σε λεπτές πιτούλες στον ήλιο πάνω σε ύφασμα (σεντόνι ή τραπεζομάντιλο) και το γυρίζουμε για να στεγνώσουν καλά. Μόλις στεγνώσουν τις τρίβουμε στο κόσκινο και το αφήνουμε ξανά στον ήλιο για να στεγνώσει εντελώς. Αποθηκεύεται σε γυάλινο βάζο.
Tip :Το καλύτερο σερβίρισμα του τραχανά είναι με κοτόπουλο και τριμμένο τυρί.
 
Μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας σπιτικό γιαούρτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι γάλα και δυό κουταλιές έτοιμο γιαούρτι. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχετε πάντα στο σπίτι, μια από τις πιο υγιεινές τροφές στην ποσότητα που θέλετε.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
 
Υλικά:
  • 1 κιλό γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
 
Εκτέλεση:
 
Ζεσταίνουμε το γάλα για να είναι χλιαρό, διαλύουμε το γιαούρτι σε λίγο γάλα και το ρίχνουμε σε ένα αγγείο (κατά προτίμηση πήλινο). Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά. Μετά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να πήξει.Και το γιαουρτάκι μας είναι έτοιμο!!!
Follow us
Exit mobile version