Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έχουν ανακαλύψει ενώσεις -κατά τη διάρκεια ανάλυσης των βιοδραστικών ενώσεων στα κρασιά από μπλε βατόμουρα- οι οποίες εμποδίζουν ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση των υδατανθράκων και την αφομοίωσή τους.

Η Elvira de Mejia, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων και Τοξικολογίας Τροφίμων, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δήλωσε: “Με τις ζυμώσεις που έχουν υποστεί, τα ποτά από βατόμουρα μπορούν να βελτιστοποιήσουν την αναστολή της α-αμυλάσης και της α-γλυκοσιδάσης, με την προϋπόθεση να μην υπάρχει προσθήκη ζάχαρης”.Ο Michelle Johnson, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, αξιολόγησε τη θρεπτική αξία από 19 κρασιά και επέλεξε το κρασί βατόμουρου για την αποτελεσματικότητά του. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των α-αμυλάσης και α-γλυκοσιδάσης με την ακαρβόζη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, σε invitroμελέτες και διαπίστωσαν ότι οι υδατάνθρακες είχαν αποκλειστεί σε ένα εύρος 91,8%.

Είναι η πρώτη μελέτη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της ζύμωσης μούρων σε διαφορετικές θερμοκρασίες για αναστολή των ενζύμων. Τα κρασιά αυτά περιέχουν μια πληθώρα βιοδραστικών ενώσεων με υγιείς ιδιότητες, όπως η μείωση της φλεγμονής, που είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξη διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως η μεταβολική νόσος, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε πως έχουν θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία και τη γενική υγεία του εγκεφάλου, ενώ προστατεύουν από μερικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η απώλεια μνήμης.

Οι επιστήμονες λένε πως, αν περιορίσουν το αλκοόλ σε αυτά τα κρασιά, θα παράγουν ένα λειτουργικό και γευστικό ποτό για τους διαβητικούς.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

Follow us