Της Μαρίας Κακαβάνη

Αγιωργίτικο
Μπορεί να το συναντήσουμε και ως “ Μαύρο Νεμέας “ και θεωρείται η πιο αξιόλογη ερυθρή ποικιλία της νότιας Ελλάδας .Δίνει ξηρά κρασιά με έντονο και πλούσιο βαθυκόκκινο χρώμα και ιώδεις ανταύγειες. Έχουν έντονα αρώματα που θυμίζουν κεράσια, βύσσινα, μούρα και δαμάσκηνα.
Έχουν γεύση πυκνή και βελούδινη, μέτριας μάλλον οξύτητας, αρκετά ήπιες τανίνες, που μπορεί να έχουν πολύ καλή ποιότητα, σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και συχνά πολύ καλή επίγευση.
Κοτσιφάλι
Η ευγενική ερυθρή ποικιλία της Κρήτης. Δίνει ξηρά κρασιά με ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά αρώματα που θυμίζουν ζωικές μυρωδιές (όπως δέρμα) και μικρά κόκκινα φρούτα. Έχουν μάλλον «σωματώδη» γεύση με χαμηλή ως μέτρια οξύτητα, σχετικά μαλακές τανίνες και αρκετά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ. Το συναντάμε κυρίως σε ανάμειξη με τη Μανδηλαριά.
 
Λημνιό
Αρχαία Ελληνική ποικιλία, την βρίσκουμε στην Λήμνο και την Χαλκιδική. Δίνει υψηλόβαθμο κρασί με ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Δίνει ξηρά κρασιά με σχετικά ελαφρύ άρωμα που θυμίζει μικρά κόκκινα ή και πιο σκούρα φρούτα και μπαχαρικά (όπως πιπέρι), που όταν το κρασί παλαιώνει γίνεται αρκετά πολύπλοκο. Έχουν σχετικά μαλακιά, μάλλον «σωματώδη» γεύση με μέτρια οξύτητα, αρκετά μαλακές τανίνες και σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.
Λιάτικο
Δίνει ξηρά κρασιά με ιδιαίτερο και αρκετά έντονο άρωμα που θυμίζει λουλούδια, ζουμερά φρούτα και γλυκά κουταλιού. Έχουν ελαφριά και μαλακή γεύση, μέτρια οξύτητα, λίγες τανίνες και σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ. Η ποικιλία συναντάται στην Κρήτη και δίνει επίσης γλυκά κρασιά.
Μανδηλαριά
Καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και θα το συναντήσουμε και με το όνομα Μαντηλάρι ή Αμοργιανό. Είναι γνωστή για το πολύ σκούρο χρώμα της για υτό και χρησιμοποιείται και ως βαφική ποικιλία για να βελτιώνει το χρώμα κόκκινων κρασιών. Δίνει ξηρά κρασιά που θυμίζουν κόκκινα κυρίως φρούτα, ίσως και αρωματικά φυτά. Έχουν γεύση με μέτρια οξύτητα, έντονες τανίνες, και σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.
Μαυροδάφνη

Η αρωματική αυτή ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην Πάτρα και στην Κεφαλονιά. Δίνει γλυκά κρασιά, συνήθως ωριμασμένα με ειδικό τρόπο σε βαρέλι, που έχουν αρώματα που θυμίζουν μαύρα αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα, βανίλια, καραμέλα, μπαχαρικά, σοκολάτα, καφέ κ.α. Έχουν μεστή και πλούσια γεύση με μέτρια οξύτητα και καλή, μακρά επίγευση. Δίνει επίσης ξηρά κρασιά που μπορεί να είναι αρκετά αξιόλογα αλλά και σπάνια. Η ποικιλία συναντάται κυριώς στην Πάτρα αλλά και στην Κεφαλονιά και αλλού.

Νεγκόσκα
Δίνει κρασιά με φρέσκα αρώματα κερασιού και βατόμουρου με απαλή γεύση και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Είναι υψηλόβαθμα σε αλκοόλ, μέτριας οξύτητας και καλές τανίνες. Από τη Νεγκόσκα και το Ξινόμαυρο παράγεται ο Οίνος Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος «Γουμένισσα». Καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία κι έχει πάρει το όνομά του από το σλάβικο όνομα της Νάουσας (Νεγκούς ή Νεγκόσκα).
Ξινόμαυρο
Δίνει ξηρά κρασιά με καλή αρωματική ένταση και μεγάλο μπουκέτο που ο χαρακτήρας του ποικίλει και επηρεάζεται έντονα από τον τρόπο οινοποίησης. Ξεκινάει από αρώματα που θυμίζουν φρεσκοκομμένη ντομάτα και φράουλα, που μεταμορφώνονται κατόπιν παλαίωσης σε αυτά που έχουν οι λιαστές ντομάτες και οι μαρμελάδες κόκκινων φρούτων και φτάνει σε πυκνότερα αρώματα που θυμίζουν φραγκοστάφυλο, ελιά και πικάντικα μπαχαρικά. Η γεύση, που έχει συνήθως υψηλή οξύτητα, χαρακτηρίζεται για τις έντονες, ιδιαίτερα στυφές τανίνες της, όπου έχουν ανάγκη αρκετής παλαίωσης στη φιάλη για να «μαλακώσουν» Γενικά η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι αρκετά υψηλή. Εκτός από κόκκινα κρασιά διαφόρων χαρακτηριστικών δίνει επίσης λευκά (με τη μέθοδο blanc de noir), ροζέ και αξιόλογα αφρώδη κρασιά.
Follow us