Η ταπεινή τομάτα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως αποκαλύπτει, όσοι τρώνε τομάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο κατάθλιψης…

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη σε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην κατάθλιψη εξαιτίας της μοναξιάς, της απώλειας αγαπημένων ανθρώπων και των προβλημάτων υγείας που συχνά αντιμετωπίζουν.

Ανάλογο όφελος δεν φαίνεται να παρέχουν τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Affective Disorders». Υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα ανθρώπους εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες, οι οποίες πιστεύεται ότι προστατεύουν από πολλά νοσήματα. Η κυριότερη από αυτές είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) που έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας.

Τώρα, η νέα μελέτη προσδίδει στο λαχανικό και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κίνα και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον δρα Καϊτζούν Νιου, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η λυκοπένη προάγει, εκτός από τη σωματική και την ψυχική υγεία, ελαττώνοντας το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Το οξειδωτικό στρες οφείλεται στις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό και τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τομάτες δύο έως έξι φορές την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 46% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ όσοι έτρωγαν καθημερινά μείωναν τον κίνδυνο κατά 52%. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν ανάλογα οφέλη από την κατανάλωση άλλων λαχανικών. 

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η αντικαταθλιπτική δράση της τομάτας οφείλεται στην λυκοπένη, ούτε αν η δράση αυτή ασκείται απ’ ευθείας στον εγκέφαλο ή εμμέσως, λόγω της προστασίας από σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος. Ανεξάρτητα από τον υποκείμενο μηχανισμό, όμως, τονίζουν πως η συσχέτιση που βρήκαν είναι ισχυρή – και συνιστούν αυξημένη κατανάλωση τομάτας ως ένα πρόσθετο μέσο προστασίας από την κατάθλιψη.

Πηγή: tanea.gr 

Follow us