Κάποια από τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι ή στην αυλή σε γλάστρες την άνοιξη και το καλοκαίρι, προτιμάμε να τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο για τους χειμερινούς μήνες. Αυτό γίνεται, γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι τροπικά φυτά, που κατά πάσα πιθανότητα να μην αντέξουν το κρύο και την παγωνιά που επικρατούν στη χώρα μας το χειμώνα.
Αυτή η πιθανότητα μεγαλώνει όσο ανεβαίνουμε από τη Νότια Ελλάδα προς τη Βόρεια. Έτσι, τα περισσότερα από τα φυτά “εσωτερικού χώρου” που επιβιώνουν άνετα το χειμώνα στην Κρήτη, πρέπει να προστατευτούν και να μπουν μέσα στο σπίτι στη Βόρεια Ελλάδα. 

Επίσης, αφού βάλω μέσα αυτά τα ευαίσθητα φυτά, είναι καλή εποχή για να κάνω τις απαραίτητες περιποιητικές εργασίες και μεταφυτεύσεις.

Αφού θα τα έχω όλο το χειμώνα μέσα στο σπίτι μου ή σε κλειστό χώρο γενικότερα (πλατύσκαλο, αίθριο, κλιμακοστάσιο, γραφείο κτλ) θα πρέπει να τους παρέχω ιδιαίτερη φροντίδα.

  • Έτσι, φροντίζω να τα ποτίζω μόνο όταν στεγνώσει το χώμα τους, αλλιώς κινδυνεύει να σαπίσει η ρίζα τους. Προσέχω, επίσης, να είναι φυτεμένα σε χώμα με καλή αποστράγγιση.
  • Τοποθετώ τις γλάστρες με τα φυτά αυτά σε σημείο φωτεινό και όχι σε σημείο που ανοίγει συχνά πόρτα ή παράθυρο και μπαίνει για πολλή ώρα κρύος αέρας.
  • Δεν τα τοποθετώ ούτε δίπλα σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι, σόμπα). Ακόμη, πρέπει να προσέξω αν μου φέρουν δώρο γλάστρα που έχει σύνθεση με πολλά φυτά να φροντίσω από την αρχή να χωρίσω τα φυτά και να τα μεταφυτέψω το καθένα σε ξεχωριστή μεγαλύτερη γλάστρα. Αν και οι συνθέσεις αυτές είναι πολύ όμορφες και εντυπωσιακές, συνήθως δεν έχουν καθόλου χώρο για να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά.
  • Τέλος, η ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους είναι συνήθως ξηρή και η υγρασία λιγοστή. Για το λόγο αυτό και επειδή τα φυτά αυτά αγαπούν την ατμοσφαιρική υγρασία, πρέπει να τους βρέχουμε κάπου κάπου τα φύλλα με καθαρό νεράκι. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε καταβρέχοντας με νερό τα φυτά στο μπαλκόνι ή μέσα στη μπανιέρα.
Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, in.gr
Follow us