Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

7 Ασφαλής τρόποι να χειριστείτε τα υπολείμματα του φαγητού σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να πετούν το φαγητό που δεν καταναλώθηκε στο τέλος ενός γεύματος και αυτό είναι και το πιο σωστό. Ταυτόχρονα, όμως, ο εσφαλμένος χειρισμός και η κακή αποθήκευση των υπολειμμάτων φαγητού είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι. Ωστόσο, με τη δέουσα προσοχή, μπορεί κάποιος να αποφύγει και τη σπατάλη και τις ασθένειες.
 1. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, από τη στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Στον χρόνο αυτό περιλαμβάνεται το διάστημα κατά το οποίο το φαγητό παρέμεινε εκτός ψυγείου ή φούρνου προτού σερβιριστεί, καθώς και το διάστημα που παρέμεινε στο τραπέζι. Εάν το φαγητό παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες (μία ώρα, εάν ο καιρός είναι ζεστός), τα βακτήρια μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα, καθιστώντας επικίνδυνη την κατανάλωσή του. Το φαγητό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, γι’ αυτό θα πρέπει να το πετάξετε.
 2. Το φαγητό που παρέμεινε σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερο από δύο ώρες μπορεί να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εάν το διαχειριστείτε σωστά (εξαίρεση αποτελεί το φαγητό των βρεφών, το οποίο πρέπει πάντοτε να πετιέται στο τέλος του γεύματος). Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη, έχοντας καθαρά χέρια, και να μην αφήνετε το φαγητό να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε μη καθαρισμένη επιφάνεια. Η γέμιση πρέπει να αφαιρείται από τα μαγειρεμένα πουλερικά όταν τα βγάζετε από τον φούρνο και τα κόκαλα να αφαιρούνται από το κρέας προτού το σερβίρετε.
 3. Τα υπολείμματα φαγητού πρέπει να τοποθετούνται σε ένα νέο σκεύος και να μην αποθηκεύονται στο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύτηκαν ή σερβιρίστηκαν. Μοιράστε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρές μερίδες και τοποθετήστε τις σε δοχεία βάθους έως 5 εκατοστών, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
 4. Μην αφήνετε τα υπολείμματα να κρυώσουν στον πάγκο της κουζίνας. Το ανακάτεμα του φαγητού με ένα καθαρό κουτάλι το βοηθά να κρυώσει, αλλά μετά πρέπει να το σκεπάσετε και να το τοποθετήσετε αμέσως στο ψυγείο. Για να κρυώσει το φαγητό γρηγορότερα και με ομοιόμορφο τρόπο, αφήστε χώρο γύρω από το δοχείο όταν το τοποθετείτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Κανονικά το φαγητό θα πρέπει να έχει κρυώσει προτού καταψυχθεί, ώστε να διατηρείται η δομή του.
 5. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τα υπολείμματα φαγητού εντός 2 ημερών. Μερικά είδη φαγητού μπορεί να είναι ασφαλή ακόμη και μετά από χρονικό διάστημα 3-5 ημερών, αλλά όσο περισσότερο διάστημα παραμένει αποθηκευμένο το μαγειρεμένο φαγητό τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Καταψύξτε τα υπολείμματα που δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν αμέσως και σημειώστε την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο.
 6. Τρεις είναι οι ασφαλείς τρόποι απόψυξης καταψυγμένων υπολειμμάτων φαγητού: στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Η ασφαλέστερη στρατηγική είναι να προγραμματίσετε εγκαίρως την αργή απόψυξη στο ψυγείο. Για γρήγορη απόψυξη, τοποθετήστε το φαγητό σε στεγανή πλαστική σακούλα και βυθίστε το σε κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα.
 7. Όταν ξαναζεσταίνετε υπολείμματα φαγητού, φροντίστε οι σάλτσες και οι σούπες να βράσουν. Ζεσταίνετε τα υπολείμματα στους 75 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύετε το φαγητό, ώστε να εξασφαλίσετε ότι ζεστάθηκε σε όλα τα σημεία του, και σερβίρετε πάντα όταν είναι ακόμη πολύ ζεστό. Μην ξαναζεσταίνετε τα φαγητά περισσότερες από μία φορές και μην ανακατεύετε υπολείμματα φαγητού με φρέσκα φαγητά. Μη δοκιμάζετε ποτέ τα υπολείμματα που δεν φαίνονται ασφαλή ή που είναι παλιά. Εάν κάποια υπολείμματα έμειναν αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή εάν η όψη ή η οσμή τους είναι παράξενη, τότε θα πρέπει να τα πετάξετε.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 • Fraser, Angela M. Handling Leftovers. Στο Notebook of Food and Safety Information, North Carolina Cooperative Extension Service, 1997.
 • Griffith, Christopher, Worsfold, Denise and Mitchell, Robert: “Food preparation, risk communication and the consumer.” Food Control, Τ. 9, Αριθ. 4, σ. 228-232.
 • Schaffner, Donald. Handling Leftovers Safely, Rutgers Cooperative Extension.
 • EUFIC 
Follow us
Similar posts
 • Βιολογική ανάγκη... Για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν εστιάσει στη διάρκειά του, για να είναι όντως ευεργετικός για τον οργανισμό μας αυτός ο ύπνος. Η βιολογική ανάγκη για έναν μεσημεριανό ύπνο βελτιώνει τόσο τη σωματική μας όσο και την πνευματική μας υγεία λένε οι νέες [...]
 • Για τον κακό ύπν... Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να φέρουν κακής ποιότητας ύπνο ή αϋπνία (λιγότερες από έξι ώρες ύπνο), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συσχέτισε την ποιότητα του αέρα με την ποιότητα του ύπνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς [...]
 • Η συχνή χρήση το... Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στις ηλεκτρονικές συσκευές του για να βρει μια διαδρομή, τόσο οδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον [...]
 • Η φύση ως προθάλ... Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ηλιόλουστη μέρα σηματοδοτεί και μια επικείμενη αλλαγή διάθεσης. Μια στροφή προς την αισιοδοξία και την ευτυχία! Δεν είναι τυχαίο που από την άνοιξη και μετά (αν δεν σε γυροφέρνουν ορισμένες αλλεργιούλες), έχεις τη τύχη να συναντήσεις άτομα που χαμογελούν από καρδιάς. Η φύση αποτελεί πάντοτε ένα ευχάριστο καταφύγιο! [...]
 • «Ferdinand»: Ένα... Η ιστορία ενός ταύρου από την Ισπανία, του Φέρντιναντ, ο οποίος προτιμά να κάθεται κάτω από ένα δέντρο και να μυρίζει λουλούδια παρά να μπει στην αρένα για ταυρομαχίες έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων. Το φιλμ –το τρέιλερ του οποίου κυκλοφόρησε από την 20th Century Fox και την Blue Sky Studios – βασίζεται στο παιδικό βιβλίο [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish