Το σπανάκι έχει τέτοιες ιδιότητες που μπορεί από το να δώσει υπερφυσική ενέργεια στον Ποπάι μέχρι να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια! 
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ (Τενεσσί, ΗΠΑ), μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σπανάκι, μπορεί να δημιουργήσει ηλιακή κυψέλη. Τα φωτοσυνθετικά μόρια των φυτών, έχει ανακαλυφθεί και στο παρελθόν πως μπορούν να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτροχημική. Η συγκεκριμένη όμως πρωτεΐνη, είναι η πιο ισχυρή για τη δημιουργία ηλιακής κυψέλης που θα παράγει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. 
 
Αν και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχει αναλυθεί εδώ και χρόνια, η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής φωτοσύνθεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετά δύσκολος τομέας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ευεργετικός αποδείχθηκε ο συνδυασμός της πρωτεΐνης Φωτοσύστημα 1 – PS1 (Photosystem 1) – με το πυρίτιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ηλιακών κυψελών. Η πρωτεΐνη αυτή καταφέρνει να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια με απόδοση σχεδόν 100%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αποδόσεις των σημερινών τεχνητών ηλιακών κυψελών.

 

Οι Ντέιβιντ Κλίφελ και Κέιν Τζένινγκς, επικεφαλής των συγκεκριμένων ανακαλύψεων, επιθυμούν να αναπτύξουν ένα πλήρως λειτουργικό ηλιακό πάνελ από PS1 και πυρίτιο, με βάση τις κυψέλες που δημιούργησαν. Σημαντικό είναι πως έχουν ήδη καταθέσει αίτηση απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας προκειμένου να κατοχυρώσουν τον συνδυασμό της εξαγόμενης από το σπανάκι PS1 με το πυρίτιο για την ανάπτυξη βιο-υβριδικών ηλιακών συλλεκτών.
Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από φθηνή λύση, οι συγκεκριμένοι ηλιακοί συλλέκτες από PS1 και πυρίτιο, θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα παλαιότερα αντίστοιχα βιο-υβριδικά ηλιακά πάνελ έχαναν την απόδοσή τους μετά από κάποιες εβδομάδες. Αντίθετα, το αντίστοιχο του Βαντερμπιλτ, λειτούργησε για εννέα μήνες χωρίς να υποχωρεί η απόδοσή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων σε τρία χρόνια θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια πλήρως λειτουργική νέα γενιά «φυτικών» ηλιακών συλλεκτών.
Από http://www.flowmagazine.gr
Follow us