Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Αγαπημένα φυτά του χειμώνα..

Ιδανικοί συνδυασμοί για την κηποτεχνία

Καμέλια
Οι συνθήκες του χειμώνα κάνουν τη φύση σχεδόν να «ληθαργεί» και τα έντονα κόκκινα, κίτρινα, μοβ χρώματα δίνουν τη θέση τους στα πιο ουδέτερα καφέ, γκρι, λευκό. Αυτή τη χειμερινή περίοδο, εκεί που τα περισσότερα φυτά χάνουν την καλλωπιστική τους αξία, ορισμένα άλλα μέσα από την ανθοφορία ή τους ιδιαίτερους καρπούς τους ομορφαίνουν το χειμωνιάτικο τοπίο.

Η καμέλια είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην καλλιέργειά του αειθαλής θάμνος. Ωστόσο η πλούσια και εντυπωσιακή του ανθοφορία τον κάνει να πρωταγωνιστεί στην καρδιά του χειμώνα. Τα άνθη της καμέλιας είναι αρωματικά και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού. Εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Η επίσης φυλλοβόλα και ακανθώδης καλλωπιστική κυδωνιά Cydonia japonica ανθίζει τον Ιανουάριο πριν από την έκπτυξη των φύλλων της, για 1-2 μήνες. 

Φορσύθια
Γιασεμί

Ιδανικός συνδυασμός στην κηποτεχνία θεωρείται αυτός της καλλωπιστικής κυδωνιάς με τη φορσίθια Forsythia x intermedia.Πρόκειται για έναν φυλλοβόλα θάμνο με κίτρινα άνθη ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που εμφανίζονται στα κλαδιά τον Μάρτιο με Απρίλιο, όταν ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα φύλλα και η ανθοφορία διαρκεί σχεδόν ένα μήνα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών καλλωπιστικών φυτών θεωρείται επιτυχημένος εξαιτίας της διαδοχικής ανθοφορίας τους.

Το φυλλοβόλο κίτρινο γιασεμί Jasminum nudiflorum, εμφανίζει τα άνθη του στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Χειμωνανθός

Ένας ακόμη φυλλοβόλος θάμνος, αν και συχνά διαμορφώνεται σε δέντρο, που ανθίζει πριν από την έκπτυξη των φύλλων του είναι ο χειμώνανθος Calycanthus praecox. Τα άνθη του έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα, είναι αρωματικά και εμφανίζονται στο φυτό τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο για ενάμισι μήνα περίπου.

Χειμωνιάτικη ανθοφορία παρουσιάζουν επίσης και αρκετά βολβώδη φυτά όπως: 

Κυκλάμινο

τα κυκλάμινα Cyclamen persicum που ανθίζουν το φθινόπωροκαι η ανθοφορία συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χειμώνα, ο νάρκισσος Narcissus sp. που ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο και ο υάκινθος Hyacinrhus orientalis που ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Εκτός από τα άνθη, αρκετά φυτά οφείλουν την καλλωπιστική τους αξία στους καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κουμαριάς Arbutus unedo που συνδυάζει μία εντυπωσιακή ανθοφορία την οποία διαδέχονται καρποί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό, αυτοφυές δέντρο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ανθίζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι καρποί του προηγούμενου έτους ωριμάζουν και κοκκινίζουν. Οι καρποί είναι βρώσιμοι και ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Τα περισσότερα είδη κυδωνίαστου (Cotoneaster franchetii, C. lateus, C. horizontalis) είναι αειθαλείς ή φυλλοβόλοι θάμνοι που τα άνθη τους μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς με τους οποίους είναι γεμάτα τα κλαδιά κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ναντίνα

Ο ακανθώδης πυράκανθος Pyracantha coccinea μπορεί να έχει ανθοφορία μικρής διάρκειας αλλά το φθινόπωρο γεμίζει με τους πορτοκαλί καρπούς του που παραμένουν στο φυτό όλο το χειμώνα. Το αειθαλές κοινό βιβούρνο Viburnum tinus το φθινόπωρο εμφανίζει τους μικρούς μαύρους καρπούς του, τους οποίους και διατηρεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χειμερινή καλλωπιστική αξία της ναντίνας Nadina domestica οφείλεται τόσο στους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζονται στο φυτό το φθινόπωρο και σχηματίζουν ιδιαίτερα διακοσμητικά κόκκινα τσαμπιά που διατηρούνται μέχρι το Μάρτιο, όσο και στο ντελικάτο φύλλωμα της, το οποίο από πράσινο που είναι το καλοκαίρι μετατρέπεται σταδιακά σε κόκκινο το χειμώνα.

Ίλεξ

Για το τέλος το ίλεξ Ilex aquifolium ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά των Χριστουγέννων που και αυτό οφείλει την καλλωπιστική του αξία στους καρπούς αλλά και στα ιδιαίτερα φύλλα του. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό δέντρο που αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Τα δερματώδη φύλλα του έχουν χαρακτηριστική ακανθώδη κυματοειδή περιφέρεια και οι κόκκινοι καρποί του κοσμούν τα κλαδιά το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ διατηρούνται άριστα και σε κομμένα κλαδιά.

ΠΗΓΗ: www.gardenguide.gr

 

 

Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish