Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Ρακόμελο το γλυκόπιοτο

Από καταπραϋντικό για το κρύωμα, από θεραπευτικό ..

για κάθε γνωστή και άγνωστη πάθηση μέχρι και θερμαντικό μέσο για τα κρύα του χειμώνα, το ρακόμελο έχει υμνηθεί όσο λίγα ελληνικά ποτά. Και δικαίως .!Στον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιροπάκι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα σαν αποχρεμπτικό αφού ανοίγει τις αεροφόρους οδούς, στο κρύωμα σαν θερμαντικό. Ένα σφηνάκι σε χειμωνιάτικα ροφήματα τα κάνει πιο νόστιμα και πιο αποτελεσματικά.

Πιες το ζεστό για να φτιάξεις κεφάλι ή απόλαυσέ το κρύο ως απεριτίφ πριν το φαγητό, το ρακόμελο πάει με όλα. Μόνο προσοχή, γιατί το μέλι και το άρωμά του συνήθως ξεγελάνε τους αμύητους και καταλήγουν να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Στο φαινομενικά αθώο ποτό με τη γλυκιά γεύση κυριαρχεί σε ποσότητα και δύναμη η ρακή!

Υλικά (για 1/2 λίτρο) :

  • 1/2 λίτρο ρακή ( όχι τσίπουρο με γλυκάνισο)
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 3 ξυλάκια κανέλα 5 cm
  • 5-6 γαρύφαλα (μοσχοκάρφιαπροαιρετικά)

Εκτέλεση :

Τοποθετείς σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά. Μέχρι να ζεσταθεί αν θες εισπνέεις τους θεραπευτικούς ατμούς της ρακής που κατευθείαν θα αποκτήσουν, μυρωδιά μελιού και κανελογαρύφαλου. Τα βράζεις σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, και μόλις πάρει βράση κλείσε το μάτι και απέσυρε την κατσαρόλα απ’την φωτιά.
 

Παρατηρήσεις:

    1. Προσοχή είναι πολύ εύφλεκτο γιαυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί ακόμα και οι αναθυμιάσεις ,οι ατμοί απ’το βράσιμο μπορούν ν‘ανάψουν φωτιά. Και προτιμήστε την κουζίνα απ’το γκαζάκι που έχει φλόγα (την έχω πατήσει και γω), αν το αφήσετε πολύ ώρα φουσκώνει και χύνεται έξω από το σκεύος.
    2. Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά όπως πορτοκαλόφλουδα, ή μοσκοκάρυδο .Ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μελιού-ρακής, αναλόγως πόσο γλυκό το θέλει ο καθένας.
    3. Αν αποθηκεύσετε το ρακόμελο σε μπουκαλάκια και δεν το πίειτε κατευθείαν αφήστε τα ξυλάκια κανέλας μέσα στα μπουκαλάκια για να αφήνει την μυρωδιά της. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ροφήματα, τσάι κ.α.
  • Είναι πιο μεθυστικό από τη σκέτη ρακή γιατί απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό γι’αυτό με ρέγουλα..

 

Ένα τραγουδάκι απ’τα αγαπημένα του Ξυλούρη..

 

Follow us
Similar posts
  • Φτιάξτε χαλβά με... Υλικά Για 4-6 άτομα 1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι 700 γραμμάρια ζάχαρη 100 ml νερό Για τη γέμιση φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα 1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη 2 κουταλιές του γλυκού κακάο 1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε [...]
  • Μπιφτέκια λαχανι... Υλικά για 3 μερίδες: 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 3 μικρές πατάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι καλαμπόκι 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά ½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε [...]
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]
  • Χορτοκοπτικό ενα... Μπορεί ένας καλός χειριστής να νικήσει μία μηχανή με δύναμη και επιδεξιότητά; Η παραδοσιακή κόσα ήταν ανέκαθεν ένα φτηνό εργαλείο για το κόψιμο των χόρτων. Δεν απαιτεί χρήματα συντήρηση βενζίνη, λάδια και συντήρηση. Το κυριότερο είναι μία φτηνή λύση για το κόψιμο των αγριόχορτων στο χωράφι αλλά και την συγκομιδή των σπαρτών. Η κόσα χρησιμοποιούταν [...]
  • Σπιτικό πιροσκί ... ΥΛΙΚΑ Υλικά για τη ζύμη 450 gr. αλεύρι για τσουρέκια 150 ml. νερό χλιαρό 115 gr. βούτυρο 8 gr. μαγιά στιγμής 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 αυγά  Για τη γέμιση με πατάτα 600 gr. πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 μικρό ματσάκι δυόσμο [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish