Έχετε ποτέ φανταστεί πώς θα ήταν να ζείτε σ΄ ένα μέρος χωρίς δρόμους; Όπου οι άνθρωποι ζουν σε οικολογικά σπίτια που τα έφτιαξαν μόνοι τους χωρίς περιορισμούς στον σχεδιασμό, με δωρεάν θέρμανση και φως, που ζουν σε αρμονία ο ένας με τον άλλο και με τη φύση ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά μέρη όπως αυτό στον κόσμο, αλλά εδώ θα δούμε ένα μέρος που βρίσκεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Matavenero της Ισπανίας.
 
Το Matavenero βρίσκεται στο Montes de Leun στη βορειοδυτική Ισπανία. Ψηλά στα βουνά της επαρχίας León, είναι αυτό το οικολογικό χωριό που δημιουργήθηκε και ξανάδωσε ζωή στο εγκαταλελειμμένο χωριό που υπήρχε. Έχει όλες αυτές τις ιδιότητες καθώς και φανταστικά τοπία, καθαρό πόσιμο νερό και άγριο κλίμα που δίνει την πιο πρωτόγνωρη αίσθηση.  Δυστηχώς εγώ δεν το έχω επισκεφτεί ακόμα αλλά γράφω σχετικά με πηγές που βρήκα σε διάφορες ιστοσελίδες και δημοσιευμένα άρθρα και τη σελίδα του http://www.matavenero.org/
Το χωριό είναι 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μια κοιλάδα του ποταμού Rial περίπου 4 χλμ νότια από San Facundo. Είναι ηλιόλουστο και προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους και όπως πολλά απομακρυσμένα χωριά στην Ισπανία εξακολουθεί να έχει αξιόπιστη πρόσβαση σε άρδευση. Το κλίμα που επικρατεί κυρίως είναι η άφθονη βροχή,  χιόνι και παγετός τον χειμώνα, αλλά πάρα πολύ ήλιο το καλοκαίρι, που δε βρέχει σχεδόν καθόλου για πέντε μήνες. Το χωριό είναι σκόπιμα εξ αποστάσεως, χωρίς οδική πρόσβαση, δεν υπάρχουν δρόμοι, ή κινητήρες εσωτερικής καύσης, έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά ήσυχο. Μεταφορά των υλικών, ξύλο κ.α. γίνεται με καροτσάκι, μικρό πόνυ ή γαϊδουράκια. Μπορείς να πας ή με τα πόδια δύο ώρες από το San Facundo (στα βόρεια), ή με μια δύσκολη πεζοπορία μέσα σ’ ορεινές διαδρομές μέσω Foncebadón (στα νότια).
Άφθονα οπωροφόρα δέντρα ευδοκιμούν στην περιοχή και οι αποθήκες των σπιτιών είναι γεμάτες με πολλά είδη αποξηραμένων φρούτων (ανάλογα με το αν προηγήθηκε παγετός την προηγούμενη άνοιξη), καθώς και μεγάλα καφάσια με καρύδια και κάστανα. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν έναν δικό τους κήπο και καλλιεργούν πατάτες, καρότα, πράσα, λάχανα και άλλα λαχανικά.
Οι ανεμογεννήτριες στην απέναντι πλαγιά του χωριού είναι η μόνη ένδειξη του σύγχρονου κόσμου.
Σε 3.000 εκτάρια (7.400 στρέμματα), ένα χωριό που ιδρύθηκε πριν από αιώνες και ερημώνει στη δεκαετία του 1970 επιλέχθηκε για ένα έργο αειφορίας από τους εκπροσώπους της Rainbow Gathering, και εγκαταστάθηκαν το 1989, με την άδεια της περιφερειακής διοίκησης. Σήμερα υπάρχουν περίπου 70 κάτοικοι συμπεριλαμβανομένου και των παιδιών, που έχουν σχολείο στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι έχουν μειωθεί κατά μεγάλο ποσοστό γιατί δεν υπάρχει γυμνάσιο στο χωριό ή κάποιο είδος κοντινής πρόσβασης σε κοντινές περιοχές, δεν υπάρχει εισόδημα που είναι απ’τους κυριότερους λόγους ή εσωτερικές διαμάχες λόγω απομόνωσης απ΄την κοινωνία.. Νέες οικογένειες με παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα. Φυσικά αν κάποιος το πάρει απόφαση να ζήσει με αυτό τον τρόπο θα περάσει αρχικά ένα δοκιμαστικό στάδιο διαμονής που φτάνει μέχρι ένα χρόνο και στη συνέχεια μα την έγκριση του συμβουλίου του χωριού μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει το δικό του οικολογικό καταφύγιο..
Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε οικολογικά σπίτια τα οποία κατασκέυασαν εκ νέου από ξύλο και τοπικά υλικά, ή σε ανακαινισμένα παλιά σπίτια. Τα περισσότερα ecohomes είναι στρογγυλά, με οκτώ πλευρές ή πολυγωνικά. Υπάρχει ένα κατάστημα, με κοινόχρηστο τηλέφωνο και γραφείο, καθώς και μια αίθουσα συνεδριάσεων /για τραγούδι, και ένας απλός ξενώνας για τους επισκέπτες. Πολυτέλειες είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι συναντήσεις γίνονται ανά δεκαπενθήμερο, και  οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.  Όλοι οι κάτοικοι αναμένεται να συμβάλουν μια ημέρα την εβδομάδα σε κοινόχρηστες εργασίες (όπως η συντήρηση), όλα τα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται με το χέρι έξω από το χωριό.
Η κοινή γλώσσα είναι τα ισπανικά. Υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο «Eurotopia», μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε και με το γραφείο τις ώρες 19:30 μμ με 20:30 μ.μ. ώρα ισπανική τηλ: 0034 987 693 216.
 

Ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Α new We” για τo Matavenero  που προβάλλει οικοκοινότητες και τα οικολογικά χωριά στην Ευρώπη:



Ας πάρουμε και μια ιδέα απ’τις ακόλουθες φωτογραφίες..
 
Διέυθυνση :Consejo El μέσω Uli, Matavenero, 24300 Bembibre, Leσn, Ισπανία.
Follow us