Αυτή η εποχή είναι η καταλληλότερη για μάζεμα σαλιγκαριών…Το φθινόπωρο είναι ιδανικός καιρός για σαλιγκάρια και με μια βόλτα στη γειτονιά θα παρατηρήσετε οτι ξεμυτούν από παντού (μετά από λίγη βροχούλα)..κι έτσι μπορείς άνετα να μαζέψεις μια σακούλα και να φτιάξεις ένα υπέροχο μεζεδάκι..Τα σαλιγκάρια είναι ένα φαγητό που ή θα το λατρεύεις ή δεν θα θέλεις να το βλέπεις μπροστά σου – δεν υπάρχει πιστεύω μέση λύση, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δε θα το μάθεις ποτέ.. Εγώ έφαγα σαλιγκάρια πριν από περίπου ένα χρόνο πρώτη φορά και πλέον είναι απ’τα αγαπημένα μου πιάτα.. 

Αν μαζέψετε μόνοι σας τα σαλιγκάρια, πρέπει να τα αφήσετε μερικές μέρες να καθαρίσουν από τις ακαθαρσίες τους. Δεν είναι δύσκολο να τα καθαρίσετε, αλλά θέλει χρόνο και προετοιμασία. 

Οι καλοφαγάδες τα θέλουν ξενηστικωμένα, ζαλισμένα από τον ύπνο.
Πώς καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια!!
DSC01823_thumb-5B3-5DCF-86-CF-89-CF-84-CE-BF-1
  • Τα βάζουμε μέσα σε μεταλλικό δοχείο με μυρωδικά (κλαδάκια από θρούμπι, θυμάρι ή ρίγανη) και τα αφήνουμε να βγάλουν τα περιττώματά τους.
  • Ο άλλος τρόπος είναι να τα βάλουμε μέσα σε μια λεκάνη (σουρωτό)  με αλεύρι (ένα κλαράκι θυμάρι ή λίγο πρασινάδα). Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να τα σκεπάσουμε κάπως (π.χ ταψάκι), για να μη μας φύγουν τα σαλιγκάρια και τα ψάχνουμε μέσα στο σπίτι (θυμηθείτε ότι είναι ζωντανά!!!).  Τ’ αφήνουμε 2-3 μέρες, μετά τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε κρύο νερό από την βρύση μέχρι να σκεπάζονται και ανάβουμε το μάτι. 
Βράζουμε για μισή ώρα και σουρώνουμε. Ξεπλένουμε 4-5 φορές. Μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε το πάνω – πάνω μέρος από το κέλυφος(σάρκα απ’το καβούκι), αυτό που είναι σαν καπελάκι και ξαναπλενουμε άλλη μια φορά.Με αυτή τη διαδικασία οι χοχλιοί ξυπνάνε και καταλαβαίνουμε αν κάποιος είναι νεκρός ώστε να τον απομακρύνουμε από τους υπόλοιπους.

Τα σαλιγκάρια μας είναι έτοιμα!!
Ακολουθούν 2 νόστιμες και εύκολες συνταγές :enjoy!

Σαλιγκάρια στιφάδο

00048186

  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 1 ½ κιλό κρεμμύδια (ξερά)
  • 1 πουμαρό ντοματάκι
  • 1 κ. γλ. πελτέ
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • αλάτι – πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι σε σπυρί
  • δενδρολίβανο (προαιρετικά)

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει την παραπάνω διαδικασία προετοιμασίας και δούμε ότι καθάρισαν, βάζουμε νερό να βράσει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μόλις το νερό έχει κοχλάσει και τα βράζουμε για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 (αν δεν έχουμε κρεμμυδάκια στιφάδου).
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα(εδώ εγώ προσθέτω και ένα κουταλάκι μέλι και γίνονται λουκούμι).
Όταν δούμε ότι έχουν μισοβράσει τα κρεμμύδια, ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, τα σαλιγκάρια και βράζουμε σε κανονική φωτιά για μισή ώρα έως 1 ώρα ακόμη
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και είμαστε έτοιμοι!

Χοχλιοί μπουμπουριστοί (τηγανητά σαλιγκάρια)

ksp_024

1 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια)
100 ml ξύδι
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
δενδρολίβανο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Αφού έχουμε κάνει όλη την παραπάνω διαδικασία για να τους καθαρίσουμε χωρίς όμως να τους βράσουμε τους βάζουμε σε ένα τηγάνι με μεγάλη επιφάνεια πάτου στο οποίο έχουμε καλύψει τον πάτο του με μπόλικο αλάτι. Τους χοχλιούς τους τοποθετούμε με το κάτω μέρος τους, δηλαδή με τη μούρη τους, πάνω στο αλάτι και τους ψήνουμε για τρία λεπτά περίπου. Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά και μετά ρίχνουμε το ξύδι και το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά και μετά από ένα λεπτό οι χοχλιοί μας είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Συνοδεύουμε το πιάτο με αρκετές οδοντογλυφίδες γιατί θα χρειαστούν στο ψάρεμα του μεζέ!!!!!(Παραδοσιακή κρητική συνταγή)

 Καλή επιτυχία !!

 

 

Follow us