Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας αποτελούν ιδανικό χώρο για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές καλλιέργειες σε πολλές προβληματικές περιοχές (ορεινές, ημιορεινές, περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους κ.α.).
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να συντελέσουν στην:
  • Aύξηση του γεωργικού εισοδήματος σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του νομού,
  • Aναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην εξεύρεση εναλλακτικών καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον,
  • Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με βιολογικό τρόπο,
  • Χρήση και στη διερεύνηση της επίδρασης των προϊόντων αρωματικών φυτών στη διατροφή ανθρώπων και ζώων,
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες δραστηριοποιούνται με αντικείμενο τη μεταποίηση αρωματικών /φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα. Παράδειγμα τέτοιας επιχείρησης στην περιοχή αποτελεί η ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ Ο.Ε. Ιδρύθηκε το 2005 στον δήμο Μουρικίου του Νομού Κοζάνης, με σκοπό την καλλιέργεια, παραγωγή και μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και προϊόντων που βασίζονται σε αυτά. (δρόγες αφεψήματα, ροφήματα, συμπληρώματα διατροφής, ποτά, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα, καλλυντικά κτλ.) και χρησιμοποιούνται για την σωματική υγεία και ευεξία. Αποτελεί μια μονάδα σύγχρονη, καθετοποιημένη, πιστοποιημένη με ISO 22000, που καλλιεργεί, μεταποιεί και παράγει προϊόντα που είναι τοποθετημένα σε επιλεγμένα φαρμακεία και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι αυστηρά ελληνικές και καλλιεργούνται από εκπαιδευμένους αγρότες με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε επιλεγμένες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Παραδείγματα προϊόντων της εταιρίας- επιτυχημένες ιδέες μεταποίησης, αποτελούν τα:

  • Aιθέρια έλαια από απόσταξη αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών για χρήση στη φαρμακευτική, κτηνιατρική, φυτοπροστασία, αρωματοθεραπεία, κοσμητολογία, αισθητική, αρωματισμό τροφίμων και ποτών κ.τ.λ.,
  • Aνθόνερα από απόσταξη αρωματικών φυτών για χρήση σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και τροφίμων,
  • Tσάι Φίλτρου από μείγματα αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση συμπτωμάτων άγχους, αϋπνίας, κρυολογήματος κ.τ.λ.,
  • Ροφήματα από μείγματα μελιού με εκχυλίσματα ή αιθέρια έλαια αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της καταβολής,του άγχους κ.τ.λ.,
  • Αρωματισμένα τρόφιμα και ποτά. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βαλσάμικο ξύδι ή κρασί της Εορδαίας γης, ή τσίπουρο (για λικέρ), με αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά για χρήσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Τα αρωματικά φυτά ή τα εκχυλίσματά τους μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν στη ζωική παραγωγή σε αντικατάσταση συνθετικών αντιοξειδωτικών, αυξητικών αντιβιοτικών και/η κοκκιδιοστατικών.

Η χρήση τους στις ζωοτροφές και στη βιομηχανία ζωοτροφών γενικότερα σε αναλογία μέχρι 10kg/τόνο σιτηρεσίου μπορεί να υποκαταστήσει τα διάφορα προσθετικά χωρίς να επιβαρύνει το κόστος διατροφής σημαντικά και να συμβάλλει στην παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων ποιότητας δυνάμενων να πιστοποιηθούν και να τύχουν υψηλότερες τιμές από τον καταναλωτή.


Follow us